Amazon Redshift

Du kan använda Amazon Redshift som en måldataplattform i en datapipeline. I en datapipeline kan diverse åtgärder utföras på målplattformen, inklusive mellanlagring av data, omvandling av data, skapande av datamart och dataregistrering.

Detta omfattar:

Konfigurera ett molnförberedelseområde

Anteckning om informationOm du registrerar befintliga data behöver du inte konfigurera ett molnförberedelseområde.

Konfigurering av en koppling till Amazon Redshift kräver också att du konfigurerar koppling till ett Amazon S3-molnområde för mellanlagring, där data och ändringar mellanlagras innan de tillämpas och lagras.

Mer information om att konfigurera en koppling till de här plattformarna finns i Amazon S3.

Konfigurera en koppling till Amazon Redshift

Välj Amazon Redshift-målkopplingen och ange följande inställningar:

Datamål

Datagateway: Gateway för dataflytt behövs enbart om det inte går att komma åt måldatabasen från Qlik Cloud och bara kan nås via en privat länk (om den exempelvis är placerad på plats bakom en brandvägg eller i ett virtuellt privat moln). I så fall ska du välja Gateway för dataflytt att använda för åtkomst till måldatabasen.

Beroende på användningsfall kan det vara samma Gateway för dataflytt som distribuerats för att mellanlagra data från datakällan eller någon annan. Information om mölliga Gateway för dataflytt distributionsalternativ finns i Vanlig användning.

Anteckning om informationGateway för dataflytt 2023.5.9 eller senare krävs.

Om måldatabasen kan kommas åt direkt från Qlik Cloud ska du välja Ingen.

Anteckning om informationVid åtkomst till databasen via Gateway för dataflytt måste du även installera korrekt drivrutin på Gateway för dataflytt-maskinen. Information finns i Inställning av drivrutin nedan.

Anslutningsegenskaper

• Server: värdnamn för Amazon Redshift-databasservern.

• Port: den port som används för att få tillgång till din Amazon Redshift-databas. Standardvärdet är 5439.

Kontoegenskaper

Användarnamn och Lösenord: Användarnamn och lösenord för en användare som har behörighet att komma åt Amazon Redshift-databasen.

Databasegenskaper

• Databasnamn: du kan använda två metoder för att specificera en databas:

• Metod 1 - Välj från en lista: Klicka på Ladda databas och välj sedan en databas.
    • Metod 2 - Manuellt: Välj Ange databasnamn manuellt och ange databasens namn.

Interna egenskaper

Interna egenskaper är till för speciella användarfall och visas därför inte i dialogen. De ska bara användas om Qlik-supporten uppmanar dig att göra det.

Använd Skapa ny- och Avbryt-knapparna till höger om fälten för att lägga till och ta bort egenskaper efter behov.

Namn

Visningsnamnet för anslutningen.

Förutsättningar

Behörigheter som krävs

Ge följande behörigheter till Redshift-databasen:

• Bevilja COPY
  • Bevilja INSERT
  • Bevilja UPDATE
  • Bevilja DELETE
  • Bevilja SELECT
  • Skapa schema (krävs endast om det inte finns några scheman och du vill att Data Movement gateway ska skapa dem)
  • Bevilja CREATE TABLE
  • Bevilja ALTER TABLE
  • Bevilja DROP TABLE

Inställning av drivrutin

En drivrutin behövs bara om du kommer åt en databas via Gateway för dataflytt. I det här fallet måste du installera drivrutinen på Gateway för dataflytt-maskinen.

Du kan installera driver med verktyget för installation av drivrutiner (rekommenderas) eller manuellt. Manuell installation ska bara användas om det mot förmodan skulle inträffa ett problem med verktyget för installation av drivrutiner.

Använda verktyget för installation av drivrutiner för att installera drivrutinen

I det här delavsnittet beskrivs hur driver som krävs installeras. Processen innebär att ett skript körs som automatiskt hämtar, installerar och konfigurerar den nödvändiga driver. Du kan också köra skript som uppdaterar och avinstallerar driver efter behov.

• Kontrollera att Python 3.6 eller senare är installerad på Dataflytt-gatewayservern.

Python kommer förinstallerad på de flesta Linuxdistributioner. Du kan kontrollera vilken Pythonversion som är installerad på ditt system genom att köra följande kommando:

python3 --version

Så här hämtar och installerar du driver:

1. Stoppa tjänsten Data Movement gateway:

sudo systemctl stop repagent

2. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har stoppats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

4. Kör följande kommando:

Syntax:

./install redshift

Om driver inte kan hämtas (på grund av åtkomstbegränsningar eller tekniska problem) visas ett meddelande som beskriver var du kan hämta driver och vart du ska kopiera den på Dataflytt-gatewaydatorn. När du har gjort detta kör du install redshift-kommandot igen.

I annat fall visas EULA för driver.

5. Gör ett av följande:

• Tryck på [Enter] flera gånger för att långsamt rulla genom EULA.
    • Tryck på mellanslagstangenten flera gånger för att snabbt rulla genom EULA.
    • Tryck på q för att lämna avtalstexten. Godkännandealternativen för EULA visas.
  6. Gör något av följande:

• Skriv in "y" och tryck på [Enter] för att godkänna EULA och börja med installationen.
    • Skriv in "n" och tryck på [Enter] för att avböja EULA och avsluta installationen.
    • Skriv in "v" och tryck på [Enter] för att visa EULA igen.

7. driver kommer att installeras.

8. Vänta tills installationen har slutförts (anges med "Slutförd!") och starta sedan Data Movement gateway-tjänsten:

sudo systemctl start repagent

9. Du kan även bekräfta att tjänsten har startats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Kör uppdateringskommandot om du vill avinstallera tidigare versioner av driver innan du installerar den tillhandahållna driver.

Så här hämtar och uppdaterar du driver:

1. Stoppa tjänsten Data Movement gateway:

sudo systemctl stop repagent

2. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har stoppats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

4. Kör följande kommando:

Syntax:

./update redshift

Om driver inte kan hämtas (på grund av åtkomstbegränsningar eller tekniska problem) visas ett meddelande som beskriver var du kan hämta driver och vart du ska kopiera den på Dataflytt-gatewaydatorn. När du har gjort detta kör du update redshift-kommandot igen.

I annat fall visas EULA för driver.

5. Gör ett av följande:

• Tryck på [Enter] flera gånger för att långsamt rulla genom EULA.
    • Tryck på mellanslagstangenten flera gånger för att snabbt rulla genom EULA.
    • Tryck på q för att lämna avtalstexten. Godkännandealternativen för EULA visas.
  6. Gör något av följande:

• Skriv in "y" och tryck på [Enter] för att godkänna EULA och börja med installationen.
    • Skriv in "n" och tryck på [Enter] för att avböja EULA och avsluta installationen.
    • Skriv in "v" och tryck på [Enter] för att granska EULA från början.
  7. Den gamla driver avinstalleras och den nya driver installeras.

8. Vänta tills installationen har slutförts (anges med "Slutförd!") och starta sedan Data Movement gateway-tjänsten:

sudo systemctl start repagent

9. Du kan även bekräfta att tjänsten har startats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Kör avinstalleringskommandot om du vill avinstallera driver.

Så här avinstallerar du driver:

1. Stoppa alla uppgifter som är konfigurerade för att använda denna koppling.

2. Dataflytt-gatewaydatorn byter du arbetskatalog till:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Kör följande kommando:

-syntax

./uninstall redshift

driver kommer att avinstalleras.

Installera drivrutinen manuellt

Du bör bara försöka installera driver manuellt om den automatiserade drivrutinsinstallationen inte slutfördes.

1. Stoppa tjänsten Data Movement gateway:

sudo systemctl stop repagent

2. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har stoppats:

sudo systemctl status repagent

3. Statusen ska vara enligt följande:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

4. Hämta och installera de klientverktyg för Linux SQL som krävs för att koppla till Amazon Redshift-klustret. För Qlik Data Gateway – dataflytt krävs bara drivrutinen Amazon Redshift ODBC (x64) 1.4.65.1000.

Hämta drivrutinen från:

https://s3.amazonaws.com/redshift-downloads/drivers/odbc/1.4.65.1000/AmazonRedshiftODBC-64-bit-1.4.65.1000-1.x86_64.rpm

När du har installerat ODBC-drivrutinen, redigerar du filen /etc/odbcinst.ini enligt följande:

[ODBC Drivers]

Amazon Redshift (x64)=Installed

Och:

[Amazon Redshift (x64)]

Description=Amazon Redshift ODBC Driver (64-bit)

Driver=/opt/amazon/redshiftodbc/lib/64/libamazonredshiftodbc64.so

5. Starta Data Movement gateway-tjänsten.

sudo systemctl start repagent

6. Om du vill kan du bekräfta att tjänsten har startats:

sudo systemctl status repagent

Statusen ska vara enligt följande:

Active: active (running) since <timestamp> ago

En lista över de drivrutiner som stöds av Amazon Redshift hittar du här: http://docs.aws.amazon.com/redshift/latest/mgmt/configure-odbc-connection.html.

Port

Port 5439 (Amazon Redshift Cluster) måste vara öppen för utgående kommunikation.

CA-certifikat

Data Movement gateway kopplar till AWS med SSL. Detta kräver att det finns ett lämpligt CA-certifikat på Data Movement gateway-maskinen, annars misslyckas kopplingen. Syftet med CA-certifikatet är att autentisera äganderätten till AWS-servercertifikatet.

Kontrollera att det nödvändiga CA-certifikatet finns på följande plats på Linux-maskinen:

/etc/pki/tls/certs/ca-bundle.crt

Om det inte finns är den enklaste lösningen att kopiera certifikatpaketet från en annan Linux-maskin.

Allmänna förutsättningar och beaktanden

• Om din datakälla har 4-bytes emojitecken ska du använda en omvandling för att konvertera datatypen från WSTRING(n ) till WSTRING ( n*2 ).

• Kontrollera att inställningarna för tid och tidszon på Data Movement gateway-maskinen är korrekta. Detta krävs för att säkerställa:

• Korrekt synkronisering av uppgifter som rör fullständig inläsning och CDC
    • Korrelation mellan transaktionsloggtiden och den faktiska tiden
  • Du kan inte läsa in live-vyer och historikvyer till Qlik Cloud Analystjänster från datauppsättningar som skapats i ett Amazon Redshift-mål av Qlik Cloud Data Integration.

Begränsningar och överväganden

• Amazon Redshift-kopplingen har endast stöd för standardautentisering (användarnamn och lösenord).

Datatyper

Följande tabell visar de Amazon Redshift-datatyper som stöds vid användning av Qlik Cloud och standardmappningen från Qlik Cloud-datatyper.

Information om inbyggd datatyp bevaras och visas i kolumnen Inbyggd datatyp i datauppsättningsvyer. Om kolumnen inte är synlig måste du öppna kolumnväljaren i datauppsättnignsvyn och välja kolumnen Inbyggd datatyp.

Anteckning om informationI Qlik Cloud är stränglängden i tecken, medan varchar-längden i Redshift är i byte. Antalet byte per tecken kan variera beroende på de faktiska tecknen och kodningen. Qlik Cloud förutsätter att längden är tre byte per tecken. Det betyder att när du definierar wstring(10) kommer tabellen i praktiken att skapas som varchar(30).
Datatyper som stöds
Qlik Cloud-datatyper Amazon Redshift-datatyper

BOOLEAN

BOOLEAN

Byte

VARBINARY(längd)

Datum

Datum

Tid

VARCHAR (20)

Datum och tid:

Om skala är => 0 och =< 6, då:

TIMESTAMP

Om skala är => 7 och =< 12, då:

VARCHAR (37)

INT1

INT2

INT2

INT2

INT4

INT4

INT8

INT8

Numerisk

Om skala är => 0 och =< 37, då:

NUMERIC (precision, skala)

Om skala är => 38 och =< 127, då:

VARCHAR (längd)

REAL4

FLOAT4

REAL8

FLOAT8

sträng

Om längden är => 1 och =< 65535, så:

VARCHAR (längd i bytes)

Om längden är => 65535 och =< 2147483647, så:

VARCHAR (65535)

UINT1

INT2

UINT2

INT4

UINT4

INT8

UINT8

NUMERIC (20,0)

WSTRING

Om längd är => 1 och =< 21845, då:

NVARCHAR (längd i bytes)

Om längd är => 21846 och =< 2147483647, då:

NVARCHAR (65535)

BLOB

VARBINARY(1024000)

NCLOB

NVARCHAR (max. LOB-storlek)

CLOB

VARCHAR (max- LOB-storlek)

Följande SQL-serverdatatyper stöds inte. Data kommer inte att läsas.

• HLLSKETCH

Följande datatyper konverteras till VARCHAR (65535):

• GEOGRAPHY

• GEOMETRY