Ondersteuning van grote apps

Met ondersteuning van grote apps kunt u werken met apps die groter zijn dan de standaard app-grootte. U kunt één of meer ruimten in Qlik Cloud selecteren waar u grote apps wilt toestaan.

Met ondersteuning van grote aapps krijgt u toegang tot aanvullend geheugen in de vorm van Qlik Sense-engines. Qlik biedt engines van verschillende grootten in enginegroepen. Iedere app wordt bij de uitvoering naar een engine geladen. Een mechanisme voor automatisch schalen wijst resources toe en stuurt apps naar de best geschikte engines. Dit zorgt ervoor dat u met een app kan werken, zelfs als er meer resources vereist zijn dan een afzonderlijke engine kan leveren.

De totale capaciteit voor grote apps bepaalt hoeveel apps die groter zijn dan de standaard app-grootte tegelijkertijd geopend kunnen worden. Alleen de grootte van het interne geheugen van de app wordt geteld, niet het aantal gebruikerssessies per app.

Met Qlik Sense Enterprise SaaS, Qlik Cloud Analyse Premium en Qlik Cloud Enterprise kunt u ook kiezen uit pakketten met een capaciteit van 20 GB en 100 GB voor grote apps. Combineer pakketten om de juiste hoeveelheid toe te wijzen aan uw Qlik Cloud-tenant. Qlik biedt ondersteuning voor het plannen en inrichten van capaciteit. Neem voor meer informatie contact op met de verkoopafdeling van Qlik.

Informatie

Vóór juli 2023 werd aanvullende capaciteit verkocht in pakketten van 120 GB of 240 GB voor Qlik Sense Enterprise SaaS en Qlik Cloud Government. Ondersteuning van grote apps is nu beschikbaar in pakketten van 20 GB en 100 GB.

InformatieDe meeteenheid voor capaciteit, verbruik en beperkingen van Qlik Cloud wordt weergegeven in binaire gigabytes (GB), waarbij 1 GB is 230 bytes (1.073.741.824). Dit heet ook gibibyte (GiB), zoals gedefinieerd door de International Electrotechnical Commission (IEC). Zo is 1 TB 240 bytes (of 1,024 GBs).

Werken met grote apps

U kunt één of meer ruimten selecteren waarin u wilt werken met grote apps. Beheerders bepalen in welke ruimten grote apps worden toegestaan. Ga voor meer informatie naar Ruimten beheren.

De totale capaciteit voor grote apps wordt weergegeven onder Capaciteit op het startvenster in de Beheerconsole. Raadpleeg de kolom Grote apps toestaan in het venster Ruimten om te bekijken in welke ruimten grote apps zijn toegestaan. Voor specifieke app-grootten raadpleegt u het tabblad Apps op het venster Inhoud.

Bij het gebruik van grote apps moet u het volgende in overweging nemen:

• De capaciteit voor grote apps wordt alleen gebruikt voor apps die groter zijn dan de standaard app-grootte in de ruimte.

• Ruimten waarin grote apps zijn toegestaan zijn niet expliciet als zodanig gelabeld in de Qlik Sense hub. We raden aan het beschrijvingsveld van de ruimte te gebruiken om aan te geven dat deze is bedoeld om grote apps op te slaan.
  • Apps kunnen van een standaard ruimte worden verplaatst naar een ruimte met ondersteuning van grote apps.
  • Apps kunnen van een ruimte met ondersteuning van grote apps worden verplaatst naar een standaard ruimte. U kunt de app echter niet openen als deze de standaard in-geheugen-limiet overschrijdt. Wel kunt u de app downloaden en informatie over de app in de hub bekijken.
  • Als er ondersteuning van grote apps wordt weggehaald bij een ruimte, wordt de app niet verwijderd. U kunt de app echter niet openen als deze de standaard in-geheugen-limiet overschrijdt.
  • Bij gebruik van capaciteit voor grote apps wordt elk app-exemplaar geteld dat tegelijkertijd is geopend. Als u bijvoorbeeld tegelijkertijd in uw gedeelde ruimte een bron-app en een gepubliceerde kopie van die app in een beheerde ruimte hebt geopend, telt dit voor de capaciteit mee als twee apps.

• Als u een grote app opent, telt deze mee voor uw capaciteit voor grote apps, ongeacht of u de app met of zonder gegevens opent.

• Als u gegevens laadt van een ruimte met ondersteuning van grote apps, wordt de lading in die ruimte uitgevoerd.

Informatie

Wanneer u een nieuwe app maakt, is de omvang aanvankelijk onbekend. Wanneer de app rechtstreeks vanuit de scripteditor (DLE) wordt geladen, kan dat resulteren in een fout als de appgrootte meer is dan 10 GB. Om eventuele problemen te vermijden, voert u de eerste lading uit via de optie Nu opnieuw laden vanuit de hub. Dit zal de grootte van uw app nauwkeurig vaststellen en ervoor zorgen dat deze naar de juiste engine wordt gerouteerd op basis van de grootte.

• De piekherlaadgrootte voor apps in ruimten zonder ondersteuning van grote apps bedraagt 40 GB. Als een lading dit limiet overschrijdt, verplaats de app dan naar een ruimte waarin grote apps zijn toegestaan.

Gebruik van capaciteit voor grote apps monitoren

Beheerders kunnen het gebruik van capaciteit voor grote apps monitoren in de Beheerconsole. Ga voor meer informatie naar Resourceverbruik monitoren.

App-capaciteit

De tabel vermeldt de ondersteunde capaciteit voor standaardapps en grote apps, met de specifieke capaciteit die wordt bepaald door uw abonnement. De capaciteitslimiet wordt toegepast op alle tenants met dezelfde rechten. Als een recht bijvoorbeeld een totale capaciteit van 40 GB toestaat voor grote apps, en een tenant momenteel 20 GB gebruikt, bedraagt de resterende capaciteit die beschikbaar is voor andere tenants 20 GB.

App-capaciteit
App-type Ondersteunde app-grootte (in geheugen)
Standaard-app voor Qlik Sense Enterprise SaaS Tot 5 GB
Standaard-app voor Qlik Cloud Analyse Premium en Enterprise Tot 10 GB
Grote app Tot 50 GB

Als er minder dan 50 GB aan totale capaciteit voor grote apps is toegewezen aan uw tenant van Qlik Cloud, is de maximaal ondersteunde app-grootte gelijk aan de toegewezen capaciteit. De tabel toont de ondersteunde app-grootte als de totale capaciteit voor grote apps 20, 40 of 50 GB is.

Ondersteunde app-grootte op verschillende niveaus van toegewezen capaciteit
Toegewezen capaciteit voor grote apps Ondersteunde app-grootte (in geheugen)
1 pakket van 20 GB 20 GB
2 pakketten van 20 GB 40 GB
50 GB of meer 50 GB

Hoeveel capaciteit hebt u nodig?

Bij het berekenen van de totale capaciteit die u nodig hebt om te werken met grote apps, moet u rekening houden met het volgende:

• Tel de app-grootte in het geheugen. Alleen apps die tegelijkertijd open moet zijn, tellen hierbij mee.

• Overweeg om de capaciteit van grote apps te verhogen als u beperkingen ervaart bij het piekgeheugen bij het uploaden van zeer grote gegevensbestanden. Gegevensbestanden kunnen een maximale grootte van 100 GB hebben, maar bij sommige gegevenstypen, met name QVD-bestanden, kunnen capaciteitsbeperkingen optreden bij bestanden van meer dan 6 GB. Dit komt door het geheugengebruik dat noodzakelijk is om bestanden in de engine te laden.

Voorbeeld: De totale capaciteit voor grote apps berekenen

U hebt bijvoorbeeld vijf apps die groter zijn dan de standaard app-grootte. De gemiddelde grootte van de apps is 15 GB. U wilt alle vijf apps tegelijkertijd gebruiken, dit betekent dat u 5 x 15 GB = 75 GB aan capaciteit nodig hebt.

U kunt hiervoor vier pakketten met 20 GB toewijzen aan uw tenant. Of u kunt één pakket met 100 GB aanschaffen zodat u een buffer hebt als u in de toekomst meer grote apps wilt toevoegen.