De Gegevensverplaatsing-gateway instellen

Bij het instellen van de Gegevensverplaatsing-gateway zijn procedures betrokken die moeten worden uitgevoerd in de Beheerconsole en op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver.

Informatie
  • Alle CLI-opdrachten moeten worden uitgevoerd op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver.
  • Installatie- (RPM) en serviceopdrachten moeten worden uitgevoerd als sudo of als root.
  • Voor procedures voor de Gegevensverplaatsing-gateway die moeten worden uitgevoerd in de Beheerconsole, hebt u toegang van de tenantbeheerder nodig.-

Zie ook: Overwegingen bij het koppelen van de gegevensruimte met een ruimte

Fase één: download de Gegevensverplaatsing-gateway

1. Selecteer Gegevensgateways in de Beheerconsole.

Bestaande gegevensgateways worden weergegeven in een tabel die basisgegevens over elke gateway toont.

2. Klik op de werkbalkknop Implementeren.

Het dialoogvenster Gegevensgateway implementeren wordt geopend.

3. Selecteer Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing, ga akkoord met de Qlikklantovereenkomst en klik op Downloaden.

De Gegevensverplaatsing-gateway RPM (qlik-data-gateway-data-movement-<version>.rpm) wordt gedownload naar uw machine.

Fase twee: installeer en stel de Gegevensverplaatsing-gateway in

In deze fase moet u de Gegevensverplaatsing-gateway installeren, de URL voor Qlik Cloud instellen en een registratiesleutel genereren. U moet de sleutel kopiëren naar de instellingen van de Gegevensverplaatsing-gateway in de Beheerconsole (in fase drie). De sleutel wordt gebuikt om een geauthenticeerde verbinding tot stand te brengen tussen de Gegevensverplaatsing-gateway en de Qlik Cloud-tenant.

1. Wanneer de download is voltooid, kopieert u het RPM-bestand naar de Linux-machine waarop u de Gegevensverplaatsing-gateway wilt installeren. Controleer of de machine zich achter uw firewall bevindt en kan communiceren met uw gegevensbronnen en Qlik Cloud.

2. Open een shell-prompt en wijzig de werkdirectory in de directory die de RPM bevat:

Voorbeeld:

/qlik/GatewayRPM/

3. Voer de volgende opdracht uit: om de Gegevensverplaatsing-gateway te installeren.

Syntaxis:

QLIK_CUSTOMER_AGREEMENT_ACCEPT=yes rpm -ivh gateway-rpm

Voorbeeld:

sudo QLIK_CUSTOMER_AGREEMENT_ACCEPT=yes rpm -ivh qlik-data-gateway-data-movement.rpm

U kunt de Qlik Klantovereenkomst hier bekijken: https://www.qlik.com/us/-/media/files/legal/license-agreements/qlik/qlik-customer-agreement-english.pdf (alleen in het Engels)

4. Nadat de installatie is voltooid, wijzigt u de werkdirectory in:

/opt/qlik/gateway/movement/bin

Voer vervolgens de volgende opdrachten uit:

De Qlik Cloud-tenant en een proxyserver instellen

Informatie

Als u uw clouddatawarehouse of opslag via een proxy wilt verbinden, controleer dan of de bijbehorende opties zijn ingeschakeld in de instellingen voor tussenopslag:

• Proxy gebruiken om verbinding te maken met een clouddatawarehouse
    • Proxy gebruiken om verbinding te maken met een opslag

Als deze opties niet zijn ingeschakeld, wordt er alleen een proxyverbinding met Qlik Cloud tot stand gebracht.

Ga voor meer informatie over deze opties naar Gegevens van gegevensbronnen tijdelijk opslaan.

Voer de volgende opdracht uit om de URL voor de Qlik Cloud-tenant en eventueel voor uw proxyserver in te stellen:

Syntaxis:

./agentctl qcs set_config --tenant_url URL

Voorbeeld:

./agentctl qcs set_config --tenant_url mytenant.us.qlikcloud.com

Syntaxis:

./agentctl qcs set_config --tenant_url your-qlik-cloud-tenant-url --proxy_url https|http://host:port --proxy_username username --proxy_password password

Voorbeeld:

./agentctl qcs set_config --tenant_url mytenant.us.qlikcloud.com --proxy_url https://myproxy:1212 --proxy_username admin --proxy_password f56weqs@

Zie ook: De Gateway voor gegevensverplaatsing-server beheren

De CA-bundel instellen

De CA-bundel verifieert de identiteit van de Qlik Cloud-tenant, om te zorgen voor een betrouwbare verbinding.

De CA-bundel moet alleen worden ingesteld als u het volgende bent:

• een Qlik Cloud Government-klant;
    • Een commerciële Qlik Cloud-klant die een beveiligingsapp gebruikt dat fungeert als proxy en de certificaatgegevens van het internet omzet in zijn eigen CA-rootcertificaten.

Klanten dienen ofwel Qlik CA-bundel ofwel hun eigen CA-bundel te gebruiken, met name als volgt:

• Qlik levert de CA-bundel: Moet worden gebruikt door Qlik Cloud Government-klanten met een standaardomgeving. Een standaardomgeving is een omgeving zonder een beveilingsapp die werkt als proxy en de uit het internet opgehaalde certificaatgegevens vervangt door zijn eigen CA-rootcertificaten.

InformatieU kunt het bestand voor de CA-bundel indien gewenst een andere naam geven, maar controleer of het bestand de extensie .pem heeft (bijvoorbeeld qlikcerts.pem). Voer vervolgens de onderstaande opdracht(en) uit.
    • Klanten brengen hun eigen CA-bundel: Moet worden gebruikt als de omgeving van de klant gebruik maakt van een beveiligingsapp die werkt als een proxy en de certificaatgegevens van het internet vervangt met zijn eigen CA-rootcertificaten. Als die certificaten zelfondertekend zijn, dan moet u naast de opdracht voor het instellen van de CA-bundel ook de opdracht uitvoeren voor het toestaan van de CA-bundel. Hieronder vindt u een beschrijving van beide opdrachten. Dit geldt zowel voor Qlik Cloud Government-klanten als voor commerciële Qlik Cloud-klanten.

Voer de volgende opdracht uit om de CA-certificaatbundel in te stellen:

Syntaxis:

./agentctl qcs set_config --ca_bundle_path path-to-ca-bundle-file

Voorbeeld:

./agentctl qcs set_config --ca_bundle_path /etc/ssl/certs/cacerts.pem

Sommige omgevingen gebruiken een beveilingsapp die werkt als proxy en de uit het internet opgehaalde certificaatgegevens vervangt door zijn eigen CA-rootcertificaten.zijn. Deze opdracht hoeft alleen te worden uitgevoerd als de beveiligingsapp zelf een zelf-ondertekend certificaat is. In dat geval wordt de CA-bundel mogelijk niet vertrouwd, tenzij u de volgende opdracht uitvoert:

./agentctl qcs set_config --ca_bundle_allow_invalid_certs true

InformatieAls u niet zeker weet of uw omgeving al dan niet een beveiligingsapp gebruikt, neemt u contact op met uw IT-beheerder.

De registratiesleutel aanmaken en weergeven

De sleutel wordt gebuikt om een geauthenticeerde verbinding tot stand te brengen tussen de gateway voor gegevensverplaatsing en de Qlik Cloud-tenant.

Voer de volgende opdracht uit om de sleutel te genereren en weer te geven:

./agentctl qcs get_registration

De sleutel wordt getoond:

5. Kopieer de volledige sleutel zoals in het bovenstaande voorbeeld wordt getoond. U moet deze in de volgende fase in de Beheerconsole plakken.

Fase drie: ga terug naar de Beheerconsole en registreer de Gegevensverplaatsing-gateway

1. Selecteer Gegevensgateways in de Beheerconsole.

Bestaande gegevensgateways worden weergegeven in een tabel die basisgegevens over elke gateway toont.

2. Klik op de werkbalkknop Maken.

Het dialoogvenster Gegevensgateway maken wordt geopend.

3. Geef een naam op voor de Gegevensverplaatsing-gateway.

4. Geef eventueel een beschrijving op voor de Gegevensverplaatsing-gateway.

5. In de vervolgkeuzelijst Gatewaytype selecteert u Data Movement.

6. Vanuit de vervolgkeuzelijst Gekoppelde ruimte selecteert u een ruimte. Zie ook Overwegingen bij het koppelen van de gegevensruimte met een ruimte.

7. Plak de registratiesleutel die u eerder hebt gegenereerd in het veld Sleutel.

8. Klik op Maken.

De Gegevensverplaatsing-gateway wordt als ingeschakeld toegevoegd aan de lijst Gegevensgateways.

Fase vier: start de Gegevensverplaatsing-gatewayservice op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver

1. Voer dan de volgende opdracht uit:

sudo systemctl start repagent

2. Controleer of de service wordt gestart door de volgende opdracht uit te voeren:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

3. WaarschuwingNadat de gatewayservice is gestart, moet u uw browser vernieuwen om de bijgewerkte status van de gegevensgateway (Verbonden) te bekijken in Beheerconsole.

Fase vijf: gebruik gegevensbronnen van de Gegevensverplaatsing-gateway in uw gegevensprojecten

1. Vernieuw uw browser om te controleren of de lijst Gegevensgateways in Beheerconsole actueel is.

2. Zoek uw gateway in de lijst Gegevensgateways in Beheerconsole en controleer of de Status 'Verbonden' is.

Nadat u in Beheerconsole hebt geverifieerd dat de Gegevensverplaatsing-gateway is "verbonden", kunt u de gateway gebruiken om toegang te krijgen tot uw gegevensbron(nen) en ondersteunde doelen.

Ga voor meer informatie naar Verbinding maken met gegevensbronnen en Verbinding maken met doelen.

Gateway voor gegevensverplaatsing gebruiken

Wanneer u werkt met Qlik Gegevensgateway - Gegevensverplaatsing moet de stroom als volgt zijn:

1. Installeer één of meer Gateway voor gegevensverplaatsings (afhankelijk van uw toepassingen) en configureer connectiviteit met uw Qlik Cloud-tenant, zoals hierboven beschreven.
  2. Installeer het vereiste stuurprogramma voor uw gegevensbron en voldoe aan alle andere vereisten, zoals beschreven in Verbinding maken met gegevensbronnen. Afhankelijk van uw toepassing moet het stuurprogramma mogelijk worden geïnstalleerd op een Gateway voor gegevensverplaatsing die dichtbij uw bron is geïmplementeerd.
  3. Installeer het vereiste stuurprogramma voor uw doelplatform en voldoe aan alle andere vereisten, zoals beschreven in Verbinding maken met doelen. Afhankelijk van uw toepassing moet het stuurprogramma mogelijk worden geïnstalleerd op een Gateway voor gegevensverplaatsing die dichtbij uw doel is geïmplementeerd.
  4. Configureer de connector voor uw gegevensbron, zoals beschreven in Verbinding maken met gegevensbronnen.
  5. Configureer de connector voor uw doelplatform, zoals beschreven in Verbinding maken met doelen.
  6. Maak een gegevensproject en voer de vereiste taken uit, zoals beschreven in Een gegevenspijplijn maken .

Overwegingen bij het koppelen van de gegevensruimte met een ruimte

Bij het koppelen van een Data Movement-gateway met een ruimte (zie stap 3 hierboven), moet u rekening houden met het volgende:

• Gegevensgateways kunnen alleen in gegevensruimten worden gemaakt.
  • U moet beschikken over de rol Kan gegevens gebruiken in de ruimte van de gegevensgateway om een gegevensverbinding te maken in een ruimte die een gegevensgateway van een andere ruimte gebruikt.
  • De gebruiker moet eigenaar van een ruimte zijn of de rol Kan beheren hebben om een gegevensgateway te maken. Daarnaast heeft de gebruiker Professional- of Full User-recht nodig. Wijs Professional-gebruikersrecht handmatig toe of schakel Dynamische toewijzing van Professional-toegang inschakelen in de Beheerconsole.

Voor meer informatie over gebruikersrechten en dynamische toewijzing van Professional-toegang raadpleegt u Gebruikersrechten toewijzen.

• Gegevensgateways kunnen slechts aan één ruimte worden gekoppeld.