De Qlik Cloud-tenant implementeren

Bij het migreren naar Qlik Cloud wordt aanbevolen om eerst Qlik Cloud te implementeren en apps te distribueren van Qlik Sense met clientbeheer naar Qlik Cloud zodat ze gebruikt kunnen worden. Gedistribueerde apps zijn on-premises en in de cloud aanwezig en ondersteunen de analyse in beide omgevingen.

InformatieHet is belangrijk dat u Uw migratie naar Qlik Cloud plannen leest en het Qlik Migratiecentrum doorneemt voordat u start met de implementatie van Qlik Cloud en het migreren van gebruikers, apps en andere resources. Met een goede planning verloopt de migratie een stuk eenvoudiger.

Als we aannemen dat u al een Qlik Sense met clientbeheer-implementatie hebt, moet u Qlik Cloud maken en configureren. Qlik Cloud is een cloudoplossing voor bedrijven voor het hosten van afzonderlijke of multicloud Qlik Sense Enterprise SaaS-implementaties.

De tenant maken

Als u nog geen abonnement hebt voor Qlik Sense Enterprise SaaS, ga dan naar Qlik.com | Contact met verkoop en vul het aanvraagformulier in. Een van de Qlik-vertegenwoordigers in uw regio neemt contact met u op. Zodra uw account is ingesteld, ontvangt u een uitnodigingsmail om een tenant te maken.

Nadat u uw welkomstmail hebt ontvangen, moet u zich aanmelden om uw account te activeren en vervolgens uw tenant te maken en configureren.

Tip Als u geen e-mail hebt ontvangen, kunt u een tenant maken door u aan te melden bij MyQlik. Meld u aan vanaf My Qlik-portal of ga naar Qlik.com en selecteer Aanmelden > Qlik Cloud. Ga voor meer informatie naar Een tenant maken via de MyQlik Portal.

Doe het volgende:

1. Klik in de e-mail die u van Qlik hebt ontvangen op de knop Laten we beginnen.
  2. Op de pagina Uw account instellen stelt u een wachtwoord in via Wachtwoord maken. Vink het vakje aan om aan te geven dat u de Algemene voorwaarden hebt gelezen en geaccepteerd en klik vervolgens op Volgende.
  3. Op de pagina Bijna klaar kiest u Regio.

Door de juiste regio te kiezen om uw gegevens op te slaan, krijgt u de beste prestaties. De regio wordt onderdeel van uw URL. De standaardregio wordt geselecteerd op basis van de regio die het dichtst in de buurt is van uw locatie. U kunt een andere regio selecteren, maar u kunt de regio niet meer wijzigen nadat de installatie van de tenant is voltooid. De volgende regio's zijn beschikbaar:

Regionaam Regiocode Back-upregionaam Back-upregiocode
    VS - oost (Northern Virginia) us-east-1 VS - oost (Ohio) us-east-2
    Europa (Ierland) eu-west-1 Europa (Parijs) eu-west-3
    Europa (Frankfurt) eu-central-1 Europa (Milaan) eu-south-1
    Europa (Londen) eu-west-2 Europa (Spanje) eu-south-2
    Azië en Stille Oceaan (Singapore) ap-southeast-1 Azië en Stille Oceaan (Seoul) ap-northeast-2
    Azië en Stille Oceaan (Sydney) ap-southeast-2 Azië en Stille Oceaan (Melbourne) ap-southeast-4

Als u via een firewall gegevens wilt opvragen bij gegevensverbindingen moet u de onderliggende IP-adressen voor uw regio toevoegen aan uw acceptatielijst. Ga voor meer informatie naar Domeinnamen en IP-adressen op de acceptatielijst plaatsen.

4. Klik op Voltooien. U wordt omgeleid naar de hub.

InformatieEr zit een limiet aan het aantal tenants dat u kunt aanmaken in een regio. Neem contact op met de verkoopafdeling van Qlik om uw gebruikersaccount te beheren.
WaarschuwingVoor OEM- en Enterprise-implementaties voor extern gebruik moet elke eindklant in hun eigen Qlik Cloudtenant worden geïmplementeerd. Als u één tenant gebruikt voor alle eindklanten, DAN ziet een gebruiker mogelijk alle andere gebruikers binnen dezelfde tenant - dergelijke zichtbaarheid omvat (maar is niet beperkt tot): gebruikersnamen, e-mailadressen en de houder van de gebruiker, wat een unieke tekenreeks is die wordt gebruikt om de gebruiker te identificeren die is geleverd aan Qlik Cloud door de geconfigureerde identiteitsprovider.

De tenant configureren

Een aliasnaam voor de tenant definiëren

U kunt een alias voor een tenant definiëren om gebruikers twee opties te bieden om naar de tenant te navigeren. De originele tenantnaam wordt toegewezen zodra de serviceaccounteigenaar (SAO) uw account heeft ingesteld. Op elk moment kan een alias worden geconfigureerd die uw bedrijf beter vertegenwoordigd.

InformatieDe hostnaam van de tenant wordt nooit gewijzigd. De hostnaam wordt gebruikt voor herstel en als veilige manier om toegang tot uw tenant te krijgen.
  • Een tenantbeheerder kan de Aliashostnaam bijwerken en dan met behulp van de nieuwe alias inloggen.
    InformatieGebruikers die de originale tenantalias als bladwijzer hebben opgeslagen moeten hun bladwijzers bijwerken als de tenantalias is gewijzigd. Gebruikers moeten van de nieuwe tenantalias op de hoogte worden gesteld.
  • Een tenantbeheerder kan de Aliashostnaam verwijderen.
  • Een tenantbeheerder kan de Weergavenaam bijwerken.

Voer de volgende stappen uit om de tenantalias te configureren of te wijzigen:

1. Log in bij de tenant met de originele hostnaam.
  2. Ga naar de Beheerconsole.
  3. Navigeer naar Configuratie > Instellingen.
  4. Voer onder Tenant de Aliashostnaam in.
  5. Voeg eventueel een Weergavenaam toe.
  6. Navigeer naar de aliashostnaam en meld u aan om te controleren of de tenant werkt in combinatie met het alias.

Een nieuwe identiteitsproviderconfiguratie maken

Om de migratie te vereenvoudigen wordt sterk aanbevolen om uw eigen IdP te gebruiken, en groepen te maken als u IdP gaat configureren.

Het maken van een nieuwe identiteitsproviderconfiguratie wordt hier beschreven: Een nieuwe identiteitsproviderconfiguratie maken

InformatieControleer of het onderwerp van de IdP overeenkomt met de bijbehorende tekenreeks die is verzonden van Qlik Sense met clientbeheer naar uw Qlik Cloud-tenant, zie: Gebruikers, groepen, regels en gebruikerstoewijzingen migrerenzijn. Als ze niet overeenkomen, moet u de sectietoegang voor de gebruikers bewerken. Zie: Gegevensbeveiliging beheren met sectietoegang. U kunt het onderwerp eventueel wijzigen in het bestand users.csv dat u genereert op basis van de gebruikersgegevens in de migratie-app.

Wanneer deze is ingesteld, probeert u een ruimte te maken en groepen als leden toe te wijzen.

Gebruikersrechten toewijzen

In de Beheerconsole, onder Instellingen > Rechten, schakelt u dynamische toewijzing van Professional- en Analyzer-rechten in.

Een SMTP-server instellen

In de Beheerconsole, onder Instellingen > E-mailserver, configureert u e-mailondersteuning, zie: E-mailondersteuning configureren.

Apps distribueren vanuit Qlik Sense met clientbeheer naar Qlik Cloud

Apps distribueren van uw Qlik Sense met clientbeheer-omgeving naar de cloud is een goed begin voor uw Qlik Cloud-traject, ongeacht wat uw plannen op de lange termijn zijn. U kunt snel aan de gang met apps en de nieuwe Qlik Cloud-omgeving verkennen. Als beperkingen u tegenhouden bij het uitvoeren van een migratie, of u wilt evalueren wat Qlik Cloud te bieden heeft, dan is deze stap op korte termijn voldoende. De gedistribueerde apps worden niet werkelijk gemigreerd. Ze zijn gekoppeld aan de bronapp in Qlik Sense met clientbeheer ladingen in de bronapp worden standaard doorgegeven aan de Qlik Cloud-app. Gemigreerde apps zijn niet afhankelijk van de bijbehorende app in Qlik Sense met clientbeheer. Of en wanneer u besluit om apps naar uw cloudomgeving te migreren, moet u de gedistribueerde apps van de cloudomgeving verwijderen en in plaats daarvan met de gemigreerde apps werken. Het verwijderproces is eenvoudig.

Als u apps publiceert naar streams in Qlik Sense met clientbeheer, kunt u ze ook distribueren naar uw Qlik Cloud om ze te gebruiken.

Zie: Apps distribueren naar Qlik Cloud

InformatieEen andere manier om apps te distribueren naar Qlik Cloud is om koppelingen in uw Qlik Cloud-omgeving te gebruiken die zijn gekoppeld aan de apps in Qlik Sense met clientbeheer. Wanneer u de apps migreert naar uw cloudimplementatie, dan verwijdert u de koppelingen. Zie: Algemene koppelingen beheren.

Vereisten voor het distribueren van apps naar de cloud

De hoofdbestanddelen van een multicloud implementatie zijn:

• Qlik Sense met clientbeheer, on-premises geïmplementeerd

• Qlik Cloud, geïmplementeerd naar een door Qlik beheerde cloudinfrastructuur

Als deze twee componenten zijn geïmplementeerd, kunt u uw multicloud implementatie configureren en apps die zijn gemaakt in Qlik Sense met clientbeheer distribueren naar de cloud voor gebruik.

Visit the discussion forum at community.qlik.com