Använda inline-laddningar för att ladda data

Skriv in data manuellt i ett skript för att definiera en inline-tabell, som kan laddas till en app. Du kan arbeta med inline-laddningar i Skriptredigeraren.

Du skapar inline-tabeller genom att skriva in data manuellt i skriptet snarare än genom att koppla till filer och databaser. Använd den nödvändiga syntaxen för att ange att skripttexten ska tolkas som inline-data. Data som lagts till med inline-laddningar kommer att finnas i appen om appen exporteras. Inline-tabeller är läsbara och redigerbara i laddningsskriptet.

En grundläggande inline-laddning skapar en tabell och infogar datafälten och posterna.

Inline-laddning i Skriptredigeraren

Inline-laddning i Skriptredigeraren.

Grundläggande syntaxexempel

Följande skript innehåller en enkel inline-laddning.

MyTable:
Load * Inline [
Country, Year, Sales
Argentina, 2014, 66295.03
Argentina, 2015, 140037.89
Austria, 2014, 54166.09
Austria, 2015, 182739.87
];

Följande syntax används för inline load ovan:

• Load * Inline instruerar Qlik Sense att ladda alla fält från följande inline-tabell.

• MyTable: definierar namnet på tabellen. Listan över tabeller i appen kan nås via Datamodellvyn och andra områden.

• Hakparenteser omger data.

• Datafält definieras på LOAD-satsens första rad.

• Kommaseparerade datafält och poster.

• Ett semikolon avslutar load-satsen.

Ladda en inline-tabell

1. I en app öppnar du Skriptredigeraren.

2. I en ny rad definierar du tabellen med den syntax som krävs.

Grundläggande syntaxexempel

3. När du är klar klickar du på Ladda data.

Varför använda inline-laddningar?

Inline-laddningar kan vara användbara i ett antal olika användningsfall:

• Administrera och redigera data utan att behöva ansluta till externa källor.

• Komplettera befintliga data i datamodellen. Du kan exempelvis lägga till en extra tabell i en datamodell som huvudsakligen kommer från databaskällor.

• Lägga till data som du vill undvika att ladda kontinuerligt från externa källor. Detta kan spara tid om du vet att datakällan kan ändras i framtiden, men datavärdena förblir identiska.

• Enkel användning för att kopiera och klistra in innehåll i skriptet från andra filer. Exempelvis .csv-filer eller tabeller från ordbehandlingsdokument.

• Skapa testskript som inte kan kopieras och klistras in snabbt.

Översikt över syntax

Ge tabellen ett namn

Du kan lägga till ett namn i inline-tabellen på samma sätt som för andra laddade tabeller. Det är valfritt att definiera tabellnamnet.

Efter namnet på tabellen infogar du ett kolon.

LOAD- och inline-satser

En inline-tabell laddas med inline-satsen när du använder LOAD-skriptsatsen. inline-satsen anger att den efterföljande texten i tabellen innehåller data som skrivs in i redigeraren manuellt. Om du inte anger något annat använder en inline-tabell txt-formatet, som följer strukturen för en avgränsad textfil.

Mer information om att använda LOAD -satser finns i Ladda.

Omslutningar och datainmatning

Data som matas in med en inline-sats måste inledas och avslutas med specifika tecken. Här följer godkända teckenkombinationer för att omsluta data:

• Hakparenteser: [ och ]

• Dubbla citattecken: " och "

• Enkla citattecken: ' och '

• Backticks: ` och `

Det tecken som du väljer för omslutning kan vara till hjälp med att ladda inline-data som innehåller tecken som står i konflikt med varandra. Om dina data exempelvis innehåller poster med hakparenteser kan du omsluta dem med citattecken eller backticks i stället.

Ett exempel på alternativa omslutningar finns i Exempel - Alternativa dataomslutningar.

Såvida du inte anger ett alternativt tabellformat (txt är standard) tolkas text mellan omslutningarna på samma sätt som innehållet i en fil. Precis som du infogar en ny rad i en textfil bör du göra det även i texten i en inline-sats. Klicka på vanligt sätt på returtangenten när du skriver skriptet.

Avsluta inline-laddningen

Slutet på inline-load-satsen anges med ett semikolon.

Dataomvandlingar

I en enkel inline-laddning utan omvandlingar definieras antalet kolumner av den första raden. Det finns tre kolumner i tabellen som laddas med följande exempel: Product_ID, Supplier_Name och Product_Category.

Products:

Load * Inline [
Product_ID, Supplier_Name, Product_Category
1, Paracel, Home Decor
2, PageWave, Electronics
3, Talarian, Software
4, Userland, Appliances
];

Du kan också utföra omvandlingar och skapa nya kolumner i samma inline-tabell. Du kan använda föregående loads och fler än en LOAD-sats kan användas för att ladda samma tabell.

Specifika exempel finns i Exempel - Inline-laddningar med omvandlingar:

Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning

I likhet med andra laddade tabeller kan du modifiera formatspecifikationen i inline-tabellen med element för formatspecifikation. Formatspecifikationen läggs till i parenteser. Den ska läggas till efter dataomslutningarna, men före semikolonet som avslutar LOAD-satsen. Bland de anpassningar du kan lägga till finns:

För att använda flera formatspecifikationer i samma tabell separerar du dem med kommatecken. Exempel: (Delimiter is '|', no labels)

Den fullständiga informationen om formatspecifikationen finns i Formatspecificerare.

Operatorer och andra satser

Eftersom en inline-laddning är en LOAD-sats kan du dessutom kombinera andra argument för LOAD-satsen i inline-laddningen. Använd till exempel where- eller while-satsen för att definiera om en viss rad ska laddas eller inte, baserat på texten i den.

På samma sätt kan du också använda operatorer utanför själva textinnehållet. Med operatorer kan du anpassa hur du omvandlar inline-data och också definiera när vissa data ska laddas eller inte.

Ett specifikt exempel finns i Exempel: Operatorer för omvandlingar och satser.

Exempel - Alternativa dataomslutningar

Du kan använda hakparenteser, citattecken eller backticks för att omsluta en inline-laddning. I det här avsnittet beskrivs detta med ett exempel. Mer information finns i Omslutningar och datainmatning.

Exempel - Alternativa avgränsare

Du kan använda ett annat tecken än ett komma för att avgränsa kolumnvärden i tabellen. Mer information finns i Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning.

Exempel - Blanda inline-laddningar och laddningar från andra datakällor

Exempel - Utelämna kolumnrubriker

Redigera formatspecifikationen för att ladda en inline-tabell utan att definiera kolumnrubriker. Detta görs med labels-specifikationen (som ställs in till värdet no labels). Mer information finns i Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning.

När du laddar en tabell utan att definiera kolumnnamn används systemdefinierade kolumnnamn automatiskt.

Exempel - Ladda en annan datatyp

I det här exemplet beskrivs hur du kan ladda en inline-tabel i fast postformat. Se Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning.

Exempel - Innehåll på flera rader

I det här exemplet beskrivs hur du kan skriva in fältinnehåll i flera rader i en inline-tabell. Se Konfigurera formatspecifikationen i en inline-laddning.

Exempel - Inline-laddningar med omvandlingar

I de här exemplen framgår hur du kan utföra beräkningar på fält som laddats inline för att skapa nya fält i datamodellen.

Mer information finns i Dataomvandlingar.

Exempel: Operatorer för omvandlingar och satser

Du kan använda operatorer för att definiera omvandlingar och specifika klausuler i LOAD-satsen. Mer information finns i Operatorer och andra satser.

Operatorer

Exempel - Skapa null-värden i en inline-tabell

I det här exemplet visas hur du kan använda NullInterpret-variabeln för att skapa null-värden i dina inline-data.

NullInterpret

Fler exempel

Ytterligare exempel hittar du i Ladda.