localtime - skript- och diagramfunktion

Denna funktion returnerar en tidsmarkör för aktuell tid från systemklockan för en angiven tidszon.

Syntax:

LocalTime([timezone [, ignoreDST ]])

Typ av returdata: dual

Argument för LocalTime
Argument Beskrivning
timezone

timezone anges som en sträng som innehåller någon av de geografiska platser som anges under Tidszon i Kontrollpanelen i Windows för Datum och tid eller som en sträng i formatet "GMT+tt:mm". En lista med godkända platser och tidszoner finns också i tabellen nedan.

Om ingen tidszon anges returneras den lokala tiden.

Anteckning om informationOm du använder en DST-offset (d.v.s. du anger ett ignoreDST -argumentvärde som utvärderas till False) måste du ange en plats i stället för en GMT-offset i place-argumentet. Detta beror på att justering för sommartid kräver information om breddgrad utöver den information om längdgrad som tillhandahålls av en GMT-offset. Mer information finns i Använda GMT-offsets i kombination med sommartid.
ignoreDST

Om argumentet utvärderas till True ignoreras DST (sommartid). Giltiga argumentvärden är bl.a. -1 och True().

Om det här argumentet utvärderas till False justeras tidsmarkören för sommartid. Giltiga argumentvärden är bl.a. 0 och False().

Om ignoreDST-argumentvärdet är ogiltigt utvärderar funktionen uttrycket som om ignoreDST-värdet utvärderas till True (sommartid ignoreras). Om ignoreDST-argumentvärdet inte anges utvärderar funktionen uttrycket som om ignoreDST-värdet utvärderas till False (tidsmarkören justeras för sommartid).

Giltiga platser och tidszoner
A-C D-K L-R S-Z
Abu Dhabi Darwin La Paz Samoa
AdelaideDhakaLimaSantiago
AlaskaEastern Time (US & Canada)LisbonSapporo
AmsterdamEdinburghLjubljanaSarajevo
ArizonaEkaterinburgLondonSaskatchewan
AstanaFijiMadridSeoul
AthensGeorgetownMagadanSingapore
Atlantic Time (Canada)GreenlandMazatlanSkopje
AucklandGreenwich Mean Time : DublinMelbourneSofia
AzoresGuadalajara Mexico CitySolomon Is.
BaghdadGuamMid-AtlanticSri Jayawardenepura
BakuHanoiMinskSt. Petersburg
BangkokHarareMonroviaStockholm
BeijingHawaiiMonterreySydney
BelgradeHelsinkiMoscowTaipei
BerlinHobartMountain Time (US & Canada)Tallinn
BernHong KongMumbaiTashkent
BogotaIndiana (East)MuscatTbilisi
BrasiliaInternational Date Line WestNairobiTehran
BratislavaIrkutskNew CaledoniaTokyo
BrisbaneIslamabadNew DelhiUrumqi
BrusselsIstanbulNewfoundlandWarsaw
BucharestJakartaNovosibirskWellington
BudapestJerusalemNuku'alofaWest Central Africa
Buenos AiresKabulOsakaVienna
CairoKamchatkaPacific Time (US & Canada)Vilnius
CanberraKarachiParisVladivostok
Cape Verde Is.KathmanduPerthVolgograd
CaracasKolkataPort MoresbyYakutsk
CasablancaKrasnoyarskPragueYerevan
Central AmericaKuala LumpurPretoriaZagreb
Central Time (US & Canada)KuwaitQuito-
ChennaiKyivRiga-
Chihuahua-Riyadh-
Chongqing-Rome-
Copenhagen---

Exempel och resultat:

Exemplen nedan baseras på att funktionen anropas 2023-08-14 08:39:47 lokal tid, med den lokala tidszonen för servern eller skrivbordsmiljön inställd till GMT-05:00, och i en region som har infört sommartid från och med detta angivna datum.

Skriptexempel
Exempel Resultat

localtime ()

Returnerar den lokala tiden 2023-08-14 08:39:47.

localtime ('London')

Returnerar den lokala tiden i London 2023-08-14 13:39:47.

localtime ('GMT+02:00')

Returnerar lokal tid i tidszonen GMT+02:00, 2023-08-14 14:39:47. Ingen justering görs för sommartid eftersom en GMT-offset i stället för en plats anges.

localtime ('Paris',-1)

Returnerar lokal tid i Paris utan hänsyn till sommartid, 2023-08-14 13:39:47.

localtime ('Paris',True())

Returnerar lokal tid i Paris utan hänsyn till sommartid, 2023-08-14 13:39:47.

localtime ('Paris',0)

Returnerar lokal tid i Paris med hänsyn till sommartid, 2023-08-14 14:39:47.

localtime ('Paris',False())

Returnerar lokal tid i Paris med hänsyn till sommartid, 2023-08-14 14:39:47.

Använda GMT-offsets i kombination med sommartid

Efter implementeringen av ICU-bibliotek (International Components for Unicode) i QlikView november 2018 krävs ytterligare information om breddgrad för att kunna använda GMT-offset (Greenwich Mean Time) i kombination med sommartid.

GMT är en longitudinell (öst-västlig) offset, medan sommartid är en latitudinell (nord-sydlig) offset. Helsingfors (Finland) och Johannesburg (Sydafrika) har till exempel samma GMT+02:00-offset, men de har inte samma förskjutning för sommartid. Detta innebär att det utöver GMT-offset även krävs information om den lokala tidszonens latitudposition (geografisk tidszonsinmatning) för att få fullständig information om lokal tillämpning av sommartid.