Skillnader mellan QlikView och Qlik Sense

QlikView är vår första generationens analysplattform. Qlik Sense erbjuder moderna analyslösningar.

QlikView baseras på guidad analys. Program skapas av QlikView-dokumentutvecklare som noggrant planerar datamodell, layout, diagram och formler. De levererar programmet till analytiker. Analytikerna kan fritt utforska data, göra urval och söka nedåt i hierarkin. Det finns dock gränser för vilka visualiseringar de kan skapa.

Qlik Sense erbjuder datautforskning med självbetjäning. Analytiker kan fritt skapa nya appar, visualiseringar och bokmärken. Användarna kan vara mycket mer aktiva och engagerade. Det innebär att mindre datautveckling sker i början av processen, eftersom Qlik Sense-apputvecklarna inte behöver skapa skript som motsvarar alla användares behov. Dessutom är Qlik Sense mycket lättare att använda på pekskärmar och det kan anpassas efter olika skärmstorlekar och formfaktorer. Qlik Sense är en modernare produkt som lätt kan integreras med andra verktyg och tekniker.

Information om hur du migrerar från QlikView till Qlik Sense finns i Planning for the future (Planera för framtiden).

Skillnader i funktioner mellan Qlik Sense och QlikView
Funktion Qlik Sense QlikView
Associativ friformsutforskning ja ja
Instrumentpaneler ja ja
Guidad analys ja ja
Avancerad förberedelse av data ja ja
Bred dataanslutning ja ja
Förstärkt intelligens ja nej
Styrd analys med självbetjäning ja nej
Datautvinning och dataanalys ja nej
Visuell förberedelse av data ja nej
Modern plattform som bygger på öppna API:er ja nej
AI-aktiverade insikter, diagramförslag ja nej
Bearbetning av naturligt språk ja nej