Oracle

Deze sectie beschrijft hoe u de verbinding met een Oracle-doel moet configureren met behulp van de Oracle Target-connector. Oracle kan alleen als doel worden gebruikt in een replicatietaak. Voordat u verbinding kunt maken met een Oracle-doel, moet u de Vereiste machtigingen voor de database configureren. Als u via Gateway voor gegevensverplaatsing verbinding maakt met Oracle, moet u ook het stuurprogramma installeren zoals beschreven in Setup stuurprogramma.

Voor informatie over de beperkingen en overwegingen bij het gebruik van de Oracle-connector raadpleegt u Beperkingen en overwegingen.

Verbindingseigenschappen instellen

Deze sectie beschrijft de beschikbare verbindingseigenschappen. Alle eigenschappen zijn vereist, tenzij anders aangegeven.

Gegevensdoel

• Gegevensgateway: Selecteer de Gateway voor gegevensverplaatsing die wordt gebruikt om de verbinding naar het Oracle-doel te testen. Dit moet dezelfde gateway zijn die is gebruikt om toegang tot de gegevensbron te krijgen.

Informatie
    • Vereist Gateway voor gegevensverplaatsing 2023.5.10 of hoger.
    • U moet ook het juiste stuurprogramma installeren op een Gateway voor gegevensverplaatsing-machine. Voor meer informatie raadpleegt u Setup stuurprogramma hieronder.

• Verbindingstekenreeks De Oracle-verbindingstekenreeks voor de Oracle-database waarmee u wilt werken.

Informatie

Accounteigenschappen

Gebruikersnaam en wachtwoord: De gebruikersnaam en het wachtwoord van een gebruiker die toegang heeft tot de Oracle Server-database.

Interne eigenschappen

Interne eigenschappen zijn bedoeld voor speciale toepassingen en worden daarom niet in het dialoogvenster weergegeven. U moet ze alleen gebruiken als Qlik Support dit aan u heeft geadviseerd.

Gebruik de knop Nieuwe maken en Annuleren aan de rechterkant van de velden om eigenschappen toe te voegen of te verwijderen.

Naam

De weergavenaam voor de verbinding.

Vereisten

Vereiste machtigingen

De gebruiker die is opgegeven in de verbindingstekenreeks moet de volgende machtigingen toegekend krijgen in de Oracle-database:

• CREATE ANY TABLE

• CREATE ANY INDEXES

• ALTER ANY TABLE

• DROP ANY TABLE
  • INSERT ANY TABLE

• UPDATE ANY TABLE

• DELETE ANY TABLE

• SELECT ANY TABLE

• SELECT all_indexes

• SELECT all_ind_columns

• SELECT all_constraints

• SELECT all_cons_columns

• LOCK ANY TABLE

Setup stuurprogramma

U kunt het driver installeren met het installatieprogramma (aanbevolen) of handmatig. U moet een handmatige installatie alleen uitvoeren als er een probleem ontstaat bij het hulpprogramma.

Het hulpprogramma gebruiken om het stuurprogramma te installeren

In deze sectie wordt beschreven hoe u het vereiste driver installeert. Het proces omvat het uitvoeren van een script dat automatisch het vereiste driver downloadt, installeert en configureert. U kunt indien nodig ook scripts uitvoeren om het driver bij te werken en verwijderen.

• Controleer of Python 3.6 of hoger is geïnstalleerd op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver.

Python is al geïnstalleerd op de meeste Linux-distributies. U kunt controleren welke Python-versie is geïnstalleerd op uw systeem door de volgende opdracht uit te voeren:

python3 --version

Ga als volgt te werk om het driverte downloaden en installeren:

1. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./install oracle

Als het driver niet kan worden gedownload (vanwege toegangsbeperkingen of technische problemen), wordt er een melding getoond met de instructies voor het downloaden van het driver en waarnaar u het moet kopiëren op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine. Nadat u dit hebt gedaan, voert u de opdracht install oracle nogmaals uit.

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals te tonen.

5. Het driver wordt geïnstalleerd.

Voer de update-opdracht uit als u eerdere versies van het driver wilt verwijderen voordat u het meegeleverde driver installeert.

Ga als volgt te werk om het driver te downloaden en bij te werken:

1. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

2. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./update oracle

Als het driver niet kan worden gedownload (vanwege toegangsbeperkingen of technische problemen), wordt er een melding getoond met de instructies voor het downloaden van het driver en waarnaar u het moet kopiëren op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine. Nadat u dit hebt gedaan, voert u de opdracht update oracle nogmaals uit.

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals vanaf het begin te tonen.
  5. Het oude driver wordt verwijderd en het nieuwe driver wordt geïnstalleerd.

Voer de uninstall-opdracht uit als u het driver wilt verwijderen.

Ga als volgt te werken om het driver te verwijderen:

1. Stop alle taken die zijn geconfigureerd om deze connector te gebruiken.

2. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./uninstall oracle

driver wordt verwijderd.

Het stuurprogramma handmatig installeren

U moet het driver alleen handmatig uitvoeren als de geautomatiseerde installatie van het stuurprogramma niet is voltooid.

Nadat Gateway voor gegevensverplaatsing is geïnstalleerd, downloadt u het oracle-instantclient-basiclite-<version>.x86_64.rpm stuurprogramma. U vindt een directe downloadlink naar de ondersteunde versie onder binary-artifacts in /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/oracle.yaml. Nadat de download is voltooid, kopieert u de RPM naar de machine met de Gateway voor gegevensverplaatsing.

Open vervolgens op de Data Movement gateway-server een opdrachtregel en doe het volgende:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

3. De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

4. Installeer het stuurprogramma (RPM).
  5. Maak bovendien een symbolische koppeling in de $Oracle_Home\lib-directory, als die nog niet in uw systeem aanwezig is. Noem de koppeling libclntsh.so, en verwijs het naar een specifieke versie van dit bestand.

lrwxrwxrwx 1 oracle oracle 63 Oct 2 14:16 libclntsh.so -> /u01/app/oracle/home/lib/libclntsh.so.21.1

6. Wijzig de werkdirectory in <Data Movement gateway-Install-Dir>/bin en voeg de omgevingsvariabele LD_LIBRARY_PATH toe aan de Oracle instant client-directory en aan de Data Movement gateway lib-directory door de locatie van het stuurprogramma te kopiëren naar het site_arep_login.sh-bestand:

echo "export LD_LIBRARY_PATH=\$LD_LIBRARY_PATH:/opt/oracle/instantclient_<version>:/opt/qlik/gateway/movement/lib/" >> site_arep_login.sh

7. Bevestig eventueel dat de locatie van stuurpogramma is gekopieerd:

cat site_arep_login.sh
  8. Start de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Verbinding maken met een autonoom Oracle-datawarehouse

Voer de volgende procedure uit bij het repliceren naar een Oracle Autonomous Data Warehouse.

Om een verbinding met een Oracle Autonomous Data Warehouse (ADW) tot stand te brengen, hebt u het ZIP-bestand met clientreferenties (wallet) nodig, dat u hebt gedownload toen u de omgeving voor Oracle Autonomous Data Warehouse hebt ingesteld.

Ga als volgt te werk om de Data Movement gateway te verbinden met Oracle Autonomous Data Warehouse:

1. Pak de inhoud uit van het ZIP-bestand met clientreferenties in een map naar keuze.

Dit kan elke map zijn, maar voor het doel van deze procedure gebruiken we /home/adw_credentials als Linux-map die de uitgepakte bestanden bevat.

2. In de map met de uitgepakte bestanden bewerkt u het bestand sqlnet.ora door ?/network/admin te vervangen door het pad van de map die de uitgepakte bestanden bevat:

WALLET_LOCATION = (SOURCE = (METHOD = file) (METHOD_DATA = (DIRECTORY="/home/adw_credentials")))

SSL_SERVER_DN_MATCH=yes

3. Maak de omgevingsvariabele TNS_ADMIN en stel in de locatie in op het referentiebestand.

Voer de volgende opdrachten uit:

export TNS_ADMIN=/home/adw_credentials

export PATH=$TNS_ADMIN:$PATH

4. Op het veld Verbindingstekenreeks van de Oracle Target-connector, geeft u een van de namen op uit het bestand tnsnames.ora.

Voor meer informatie over het instellen van een verbinding naar Oracle ADW, gaat u naar:

Verbinding maken met een autonome transactieverwerking via een clientapplicatie

Beperkingen en overwegingen

De volgende beperkingen gelden bij gebruik van Oracle als een replicatiedoel:

• Het is niet mogelijk om nieuwe schema's te maken in de Oracle-database. De naam van het nieuwe schema moet al aanwezig zijn in de doeldatabase om een nieuw schema te repliceren. U moet vervolgens de naam van het nieuwe schema opgeven op het tabblad Metadata van de taakinstellingen.
  • Lege LOB-kolommen worden mogelijk als NULL-waarden gerepliceerd als u werkt in de modus Batchgewijs optimaliseren toepassen.

• Nadat de volledige lading is voltooid, als de optie LOB-grootte beperken tot is ingeschakeld en een tabel NCLOB-gegevens bevat, wordt de NCLOB-grootte in het doel afgekapt tot de helft van de omvang die is opgegeven op het veld LOB-grootte beperken tot. CDC zal dit afkappen op basis van de limiet.

Gegevenstypen

Informatie in eigen gegevenstypen wordt behouden en wordt weergegeven in de kolom Eigen gegevenstype in weergaven van gegevensverzamelingen. Als de kolom niet zichtbaar is, moet u de kolomkiezer van de weergave van de gegevensverzameling openen en de kolom Eigen gegevenstype selecteren.

Gegevenstypen
Gegevenstypen Qlik Cloud Oracle-gegevenstypen

BOOLEAN

NUMBER (1)

BYTES

RAW (length)

Date

DATETIME

TIME

TIMESTAMP (0)

DATETIME

If scale <= 9, then TIMESTAMP (scale)

Otherwise, VARCHAR2 (37)

INT1

NUMBER (3)

INT2

NUMBER (5)

INT4

NUMBER (10)

INT8

NUMBER (19)

NUMERIC

NUMBER (p,s)

REAL4

BINARY_FLOAT

REAL8

BINARY_DOUBLE

STRING

Met datumindicatie: Date

Met tijdindicatie: TIMESTAMP

Met tijdstempelindicatie: TIMESTAMP

Met timestamp_with_timezone indicatie: TIMESTAMP WITH TIMEZONE

Met timestamp_with_local_timezone indicatie: TIMESTAMP WITH LOCAL TIMEZONE

Met interval_year_to_month indicatie: INTERVAL YEAR TO MONTH

Met interval_day_to_second indicatie: INTERVAL DAY TO SECOND

If Length > 4000: CLOB

In alle andere gevallen: VARCHAR2 (Length)

UINT1

NUMBER (3)

UINT2

NUMBER (5)

UINT4

NUMBER (10)

UINT8

NUMBER (19)

WSTRING

NVARCHAR2 (length)

Als de lengte groter is dan 2000, is het kolomgegevenstype NCLOB.

BLOB

BLOB

Informatie
  • Om dit gegevenstype te gebruiken in een replicatietaak, moet u het gebruik van BLOB's inschakelen voor een specifieke taak.
  • Tijdens CDC of een volledie lading als de optie Onbeperkte LOB-grootte toestaan is ingecshakeld, worden LOB-gegevenstypen alleen in tabellen ondersteund als een primaire sleutel of unieke index.

CLOB

CLOB

Informatie
  • Om dit gegevenstype te gebruiken in een replicatietaak, moet u het gebruik van CLOB's inschakelen voor een specifieke taak.
  • Tijdens CDC of een volledie lading als de optie Onbeperkte LOB-grootte toestaan is ingecshakeld, worden LOB-gegevenstypen alleen in tabellen ondersteund als een primaire sleutel of unieke index.

NCLOB

NCLOB

Informatie
  • Om dit gegevenstype te gebruiken in een replicatietaak, moet u het gebruik van NCLOB's inschakelen voor een specifieke taak.
  • Tijdens CDC of een volledie lading als de optie Onbeperkte LOB-grootte toestaan is ingecshakeld, worden LOB-gegevenstypen alleen in tabellen ondersteund als een primaire sleutel of unieke index.

Het XMLTYPE-doelgegevenstype is alleen relevant in Oracle-to-Oracle replicatietaken. Zie de opmerking hieronder.

XMLTYPE