Een SQL-transformatie generen door middel van een tekstprompt

U kunt de SQL-assistent gebruiken om een SQL-transformatie te genereren door middel van een tekstprompt waarin u de transformatie beschrijft die u wilt bereiken. U kunt bijvoorbeeld kolommen selecteren, tabellen samenvoegen of records filteren.

De query wordt gegenereerd met behulp van generatieve AI op basis van uw tekstpromp en informatie van uw gegevensverzameling, samen met de syntaxis van uw doelgegevensplatform.

InformatieQlik heeft geen controle over de gegenereerde uitvoer. Vanwege de aard van GenAI produceren antwoorden mogelijk geen SQL die voldoet aan uw vereisten zonder een controle of bewerking. De gegenereerde query wordt als 'inhoud' beschouwd onder de voorwaarden van de Qlik Klantovereenkomst.

De gegevens van de tekstprompt en gegevensverzameling worden naar een extern generatief AI-model (GenAI) verzonden om een SQL-code te genereren. De informatie wordt behandeld als klantgegevens en wordt niet gebruikt om Qlik Cloud of het GenAI-model van AWS Bedrock te trainen. Ga voor meer informatie naar Informatie die wordt gedeeld.

Beschikbaarheid

Het GenAI-model wordt gehost op AWS Bedrock Anthropic in dezelfde regio als de Qlik Cloud-tenant. SQL-assistent is beschikbaar voor tenants in de volgende Qlik-regio's:

• VS - oost (Northern Virginia)

• Azië en Stille Oceaan (Sydney)

• Europa (Frankfurt)

• Europa (Ierland)

SQL-assistent moet zijn ingeschakeld op tenantniveau door een tenantbeheerder in Qlik Beheerconsole.

• Schakel Generatieve AI-gebaseerde SQL-assistent in via Instellingen > Kenmerkbeheer.

Opmerking over Qlik Cloud Government

SQL-assistent is nu beschikbaar in Qlik Cloud Government.

Een SQL-query genereren met de SQL-assistent

SQL-assistent is beschikbaar in SQL‑transformaties in transformatiegegevenstaken. U moet ten minste één gegevensverzameling hebben toegevoegd aan de SQL-transformatie.

Raadpleeg SQL-transformaties toevoegen voor meer informatie over SQL-transformaties.

1. Klik op SQL-assistent.

SQL-assistent is geopend met een tekstprompt.

2. Typ uw beschrijving van de transformatie die u wilt bereiken in Prompt.

Voorbeeld: Toon alle klanten met meer dan 5 miljoen verkopen. Inclusief totale verkoop en totale mogelijkheden voor elke klant.

TipAls u naar kolommen in de prompt verwijst, moet u controleren dat ze in de geselecteerde gegevensverzamelingen aanwezig zijn.
  3. Klik op Genereren.

4. Controleer de gegenereerde SQL-query die wordt getoond in SQL.

U kunt de resultaten beoordelen door te klikken op Leuk of Niet leuk. Dit helpt Qlik om de ervaring van de SQL-assistent te verbeteren.

Wanneer de gegenereerde transformatie niet nauwkeurig lijkt of als u iets wilt wijzigen, klikt u op Prompt bewerken, voert u de wijzigingen van de prompt door en genereert u een nieuwe query.

5. Bent u tevreden met de resulterende SQL-query, dan klikt u op Toepassen om de SQL-transformatie te kopiëren.

6. Klik op Parameters uitpakken.

7. Klik op Tabel omschrijven

8. Bekijk de resulterende gegevensverzameling in Resultaten. U kunt ook klikken op Gegevens weergeven om een gegevensvoorbeeld van de resultaten te bekijken.

9. Wanneer u tevreden bent over de resultaten, klikt u op OK om de SQL-transformatie op te slaan en toe te passen.

Informatie die wordt gedeeld

De volgende informatie wordt gedeeld met het generatieve AI-model om een query te genereren.

• Tekstprompt

• Aanvullende generatie-instructies om de query aan te passen aan uw doelgegevensplatform.
    Voorbeeld: Een SQL-query genereren in een Snowflake-compatibele syntaxis

• Namen en beschrijvingen van gegevensverzameling.

• Kolomnamen, gegevenstypen en -grootten.

• Kolommen met primaire sleutel (unieke id's)

• Relaties tussen gegevensverzamelingen

Bijvoorbeeld: "order_detail" is gekoppeld aan "order" door middel van de sleutel "order_id".

Gebruiksbeperkingen

De volgende gebruiksbeperkingen zijn van toepassing op de SQL-assistent.

• Enkele aanroep: 18k tokens.

Als dit wordt overschreden, verwijder dan de gegevensverzamelingen die niet nodig zijn of geef een minder complexe beschrijving op in de prompt.

• Dagelijks (per tenant): 1M tokens

• Maandelijks (per tenant): 10M tokens

Bij het berekenen van het verbruik vertegenwoordigt een token 6 tekens. De aanroep naar het GenAI-model bestaat uit:

• Algemene instructies om een SQL-query te genereren. Dit onderdeel heeft een vaste omvang.

• Het tekstprompt.

• Een schematisch overzicht van de metagegevens in de gegevensverzamelingen. Dit onderdeel kan erg groot zijn als u een groot aantal gegevensverzamelingen hebt geselecteerd.

Beperkingen

• Incrementele SQL-generatie wordt niet ondersteund. Ga voor meer informatie naar .

• U kunt alleen gegevens in de huidige tabellen transformeren. Eerdere tabellen, wijzigingstabellen en liveweergaven worden niet ondersteund. Ga voor meer informatie over tabellen en weergaven naar Gegevensverzamelingarchitectuur in een clouddatawarehouse.

• Platform-onafhankelijke functies worden niet gebruikt, zoals $CONCAT).

Aanbevolen procedure

• Controleer of het gegevensmodel in de brongegevensverzamelingen alle vereiste relaties bevat als gerelateerde kolommen verschillende namen hebben. Over het algemeen koppelt het GenAI-model kolommen met dezelfde naam zonder een gedefinieerde relatie.

Voorbeeld: als de kolom ShipVia in Orders gekoppeld moet worden aan de kolom shipper_id in Shippers, kunt u een relatie in het gegevensmodel aanmaken voordat u een SQL-transformatie genereert.

• Selecteer alleen de brongegevensverzamelingen die voor de transformatie zijn vereist. Verouderde brongegevens kunnen leiden tot onjuiste of irrelevante resultaten en het verbruik van het aantal tokens verhogen.

• U kunt beschrijvingen in het prompt toevoegen om kolommen of gegevensverzamelingen met een onduidelijke naam te identificeren.

Voorbeeld: cus_ct bevat de gegevensverzameling Customers.