Uttrycksredigeraren

Ett uttryck är en beräkning som genererar ett värde eller en datauppsättning. Det kan vara en kombination av funktioner, fält och matematiska operatorer. Uttryck används för att bearbeta data i appen i syfte att skapa ett resultat som kan ses i en visualisering.

Klicka på Öppna uttrycksredigeraren (Uttryck) i egenskapspanelen när du redigerar en visualisering eller ett ark.

Symbolen Uttryck indikerar ett uttrycksfält, till exempel rubriker, underrubriker, fotnoter, dimensioner och mått.

Klicka på Uttryck i egenskapspanelen för att öppna uttrycksredigeraren

Öppna uttrycksredigeraren i egenskapspanelen

Uttrycksredigeraren

Uttrycksredigeraren

Skriv direkt i uttrycksredigeraren eller använd uttrycksredigeringspanelen för att skapa uttryck.

Du kan ange ett uttryck i uttrycksredigeraren genom att skriva det i uttrycksfältet. När du skriver namnet på en funktion i uttrycket visas en beskrivning med information som hjälper dig att ange funktionen korrekt, inklusive argumentnamn och -kvalificerare.

Se:

Fält

Genom att välja ett fält från en viss tabell och en vanlig aggregeringsfunktion kan du generera vissa vanliga uttryck att infoga i uttrycksredigeraren. Du kan även välja systemfält.

Mer information om aggregeringsfunktioner finns i Grundläggande aggregeringsfunktioner, Räkneaggregeringsfunktioner och Statistiska aggregeringsfunktioner.

Mer information om systemfält finns i Systemfält.

Satser och set-uttryck

Vissa aggregeringsfunktioner kan kräva en Distinct-sats eller en Total-sats. Varje sats du vill infoga i aggregeringsfunktionen markerar du med kryssrutan. Satserna kan användas var för sig.

Använd kryssrutan för set-uttryck om du vill infoga ditt aktuella urval som ett set-uttryck i aggregeringen. Det urval som infogas baseras alltid på standardtillståndet. Om du vill skapa ett uttryck som är baserat på ett parallellt tillstånd ska du använda delavsnittet Set-uttryck istället.

Om du vill veta mer om hur du kan använda set-uttryck kan du gå till Set-modifierare.

Mer information om parallella tillstånd finns i Använda parallella tillstånd för jämförande analys.

Funktioner

Välj en funktion från en viss kategori om du vill infoga den i uttrycksredigeraren. Du kan använda funktioner för att generera komplexare uttryck. Små syntaxmallar visar hur funktionerna används.

Se: Skript- och diagramfunktioner

Set-uttryck

Välj om du vill infoga det aktuella urvalet eller ett bokmärke som ett set-uttryck. Om det är tillgängligt kan du välja vilket parallellt tillstånd du vill basera det aktuella urvalet eller bokmärket på.

Variabler

Välj variabler och infoga dem i dina uttryck. Om dessa är tillgängliga ser du värdet och en definition för varje variabel.

Se: Använda variabler i uttryck