ValueList - diagramfunktion

ValueList() returnerar en uppsättning listade värden, som när de används i en beräknad dimension bildar en syntetisk dimension.

Anteckning om informationI diagram som har en syntetisk dimension skapad med ValueList-funktionen är det möjligt att referera till det dimensionsvärde som motsvarar en specifik uttryckscell genom att åberopa ValueList-funktionen med samma parametrar i diagramuttrycket. Funktionen kan självfallet användas överallt i layouten. Utöver användningen i syntetiska dimensioner är den endast meningsfull inuti en aggregeringsfunktion.
Anteckning om informationSyntetiska dimensioner påverkas inte av urval.

Syntax:

ValueList(v1 {,...})

Returnerad datatyp: dual

Argument:

Argument
Argument Beskrivning
v1 Statiskt värde (vanligtvis en sträng, men kan vara ett tal).
{,...} Valbar lista över statiska värden.

Exempel och resultat:

Exempel på funktioner
Exempel Resultat
ValueList('Number of Orders', 'Average Order Size', 'Total Amount')

När det används för att skapa en dimension i en tabell till exempel, resulterar det här i tre strängvärden som radetiketter i tabellen. Dessa kan refereras i ett uttryck.

=IF( ValueList('Number of Orders', 'Average Order Size', 'Total Amount') = 'Number of Orders', count(SaleID), IF( ValueList('Number of Orders', 'Average Order Size', 'Total Amount') = 'Average Order Size', avg(Amount), sum(Amount) ))

Det här uttrycket tar värdena från den skapade dimensionen och refererar dem i en nästlad IF-sats som indata för tre aggregeringsfunktioner:

Data som används i exempel:

SalesPeople:

LOAD * INLINE [

SaleID|SalesPerson|Amount|Year

] (delimiter is '|');