Regels maken om gegevensverzamelingen te transformeren

U kunt herbruikbare transformatieregels aanmaken om globale transformaties toe te passen op datasets in de gegevenstaken Tussenopslag, Opslag, Transformeren, en Datamart.

Selecteer Gegevensverzamelingen, klik op Regels en vervolgens op Regel toevoegen om een nieuwe transformatieregel te maken.

1. Selecteer het transformatietype en klik op Volgende.

U kunt de volgende transformaties uitvoeren:

• Gegevensverzamelingen hernoemen

• Kolommen hernoemen

• Kolommen toevoegen

• Kolommen laten vervallen

• Gegevenstypen converteren

• Kolomwaarden vervangen

2. Selecteer het transformatiebereik en klik op Volgende.

3. Selecteer welke transformatieactie u wilt uitvoeren en klik op Volgende.

4. Voeg een naam en een beschrijving toe voor de regel en klik op Voltooien.

De regel wordt toegepast wanneer u de gegevenstaak uitvoert. Als u meer dan één regel toevoegt, worden de regels uitgevoerd in de opgegeven volgorde.

TipU kunt gebruik maken van variabelen, bijvoorbeeld kolomnamen, in een expressie in een regel. Ga voor meer informatie naar Variabelen gebruiken in een expressie.

Transformatiebereik

Wanneer verschillende transformaties van toepassing zijn op dezelfde gegevensverzameling of kolommen, is het bereik altijd van toepassing op de originele bronnamen, terwijl de actie betrekking heeft op de waarde nadat de vorige regel werd toegepast. Als u bijvoorbeeld deze regels hebt:

1. Hernoem alle gegevensverzamelingen die beginnen met Abc_ (Abc_%) om het voorvoegsel te wijzigen in ABC_.

2. Voeg achtervoegsel _zzz toe aan gegevensverzamelingen die beginnen met ABC_ (ABC_%).

Als u de regels op deze gegevensverzamelingen toepast, krijgt u deze resultaten. Let op: na de tweede regel wordt het achtervoegsel _zzz niet toegevoegd aan ABC_customers omdat het bereik altijd van toepassing is op de originele naam (Abc_customers).

Originele gegevensverzamelingnaam Gegevensverzamelingnaam na regel 1 Gegevensverzamelingnaam na regel 2

Abc_customers

ABC_customers

ABC_customers

ABC_Suppliers

ABC_Suppliers

ABC_Suppliers_zzz

Gegevensverzamelingen hernoemen

1. Selecteer Gegevensverzameling hernoemen en klik op Volgende.

2. Stel het transformatiebereik in, dat wil zeggen welke gegevensverzamelingen moeten worden hernoemd. U kunt % als een jokerteken gebruiken om verschillende gegevensverzamelingen te selecteren uit een of meer gegevensassets.

Klik op Volgende.

3. Stel de transformatieactie in. U kunt de volgende acties uitvoeren:

• Een gegevensverzameling hernoemen naar een vaste naam.

• Een voorvoegsel of achtervoegsel toevoegen.

• Een voorvoegsel of achtervoegsel verwijderen.

• Een voorvoegsel of achtervoegsel vervangen.

• Schakelen tussen hoofdletters of kleine letters.

• Vervang gegevensverzamelingnamen met behulp van een expressie.

• Vervang gegevensverzamelingnamen met behulp van een woordenboek.

Ga voor meer informatie naar De naam van gegevensverzamelingen of kolommen wijzigen met behulp van een woordenboek.

Klik op Volgende als u klaar bent.

4. Stel de naam van de regel in en klik op Voltooien.

Kolommen hernoemen

1. Selecteer Kolom hernoemen en klik op Volgende.

2. Stel het transformatiebereik in, dat wil zeggen welke kolommen moeten worden hernoemd. U kunt % als een jokerteken gebruiken om verschillende kolommen te selecteren uit een of meer gegevenstaken en gegevensverzamelingen.

U kunt ook de actie beperken tot een bepaald gegevenstype. Stel gegevenstype in op UNSPECIFIED om de actie uit te voeren voor alle overeenkomende kolommen, ongeacht gegevenstype.

Klik op Volgende.

U kunt ook het bereik beperken voor kolommen die sleutels zijn of waarbij null-waarden zijn toegestaan.

3. Stel de transformatieactie in. U kunt de volgende acties uitvoeren:

• Een kolom hernoemen naar een vaste naam.

• Een voorvoegsel of achtervoegsel toevoegen.

• Een voorvoegsel of achtervoegsel verwijderen.

• Een voorvoegsel of achtervoegsel vervangen.

• Schakelen tussen hoofdletters of kleine letters voor kolommen.

• Vervang kolomnamen met behulp van een expressie.

• Vervang kolomnamen met behulp van een woordenboek.

Ga voor meer informatie naar De naam van gegevensverzamelingen of kolommen wijzigen met behulp van een woordenboek.

Klik op Volgende als u klaar bent.

4. Stel de naam van de regel in en klik op Voltooien.

Kolommen toevoegen

1. Selecteer Kolom toevoegen en klik op Volgende.

2. Stel het transformatiebereik in, dat wil zeggen welke gegevensverzameling aan de kolom moeten worden toegevoegd. U kunt % als een jokerteken gebruiken om de kolom toe te voegen aan een of meer gegevensverzamelingen.

Klik op Volgende.

3. Stel de details van de nieuwe kolom in:

• Kolomnaam.

• Gebruik de expressiebuilder om Waarde in te stellen voor de kolom.

• Selecteer Toevoegen aan primaire sleutel om deze kolom te gebruiken als een primaire sleutel.

• Stel het gegevenstype in Doelgegevenstype in.

• Als het gegevenstype BYTES, STRING of WSTRING is, geeft u ook de Lengte op.

Als het gegevenstype NUMERIC is, geeft u ook Precisie en Schaal op.

Klik op Volgende als u klaar bent.

4. Stel de naam van de regel in en klik op Voltooien.

Kolommen laten vervallen

1. Selecteer Kolom laten vervallen en klik op Volgende.

2. Stel het transformatiebereik in, dat wil zeggen welke kolommen moeten worden vervallen. U kunt % als een jokerteken gebruiken om verschillende kolommen te selecteren uit een of meer gegevensassets en gegevensverzamelingen.

U kunt ook de actie beperken tot een bepaald gegevenstype. Stel gegevenstype in op UNSPECIFIED om de actie uit te voeren voor alle overeenkomende kolommen, ongeacht gegevenstype.

Klik op Volgende.

U kunt ook het bereik beperken voor kolommen die sleutels zijn of waarbij null-waarden zijn toegestaan.

3. Stel de naam van de regel in en klik op Voltooien.

Gegevenstypen converteren

1. Selecteer Gegevenstype converteren en klik op Volgende.

2. Stel het transformatiebereik in, dat wil zeggen welke kolommen het gegevenstype moeten converteren. U kunt % als een jokerteken gebruiken om verschillende kolommen te selecteren uit een of meer gegevensassets en gegevensverzamelingen.

U kunt ook de actie beperken tot een bepaald gegevenstype. Stel gegevenstype in op UNSPECIFIED om de actie uit te voeren voor alle overeenkomende kolommen, ongeacht gegevenstype.

Klik op Volgende.

U kunt ook het bereik beperken voor kolommen die sleutels zijn of waarbij null-waarden zijn toegestaan.

3. Stel de transformatieactie in.

• Stel Doelgegevenstype in op het gegevenstype waarnaar moet worden geconverteerd.

• Als het gegevenstype BYTES, STRING of WSTRING is, geeft u ook de Lengte op.

Als het gegevenstype NUMERIC is, geeft u ook Precisie en Schaal op.

Klik op Volgende als u klaar bent.

4. Stel de naam van de regel in en klik op Voltooien.

Kolomwaarden vervangen

1. Selecteer Kolomwaarden vervangen en klik op Volgende.

2. Stel het transformatiebereik in, dat wil zeggen voor welke kolommen waarden moeten worden vervangen. U kunt % als een jokerteken gebruiken om verschillende kolommen te selecteren uit een of meer gegevensassets en gegevensverzamelingen.

U kunt ook de actie beperken tot een bepaald gegevenstype. Stel gegevenstype in op UNSPECIFIED om de actie uit te voeren voor alle overeenkomende kolommen, ongeacht gegevenstype.

Klik op Volgende.

U kunt ook het bereik beperken voor kolommen die sleutels zijn of waarbij null-waarden zijn toegestaan.

3. Stel de transformatieactie in.

• Stel een expressie in om de vervangende waarden te definiëren in Doelwaarde.

• Stel Doelgegevenstype in op het gegevenstype voor de vervangen kolommen.

• Als het gegevenstype BYTES, STRING of WSTRING is, geeft u ook de Lengte op.

Als het gegevenstype NUMERIC is, geeft u ook Precisie en Schaal op.

Klik op Volgende als u klaar bent.

4. Stel de naam van de regel in en klik op Voltooien.

De naam van gegevensverzamelingen of kolommen wijzigen met behulp van een woordenboek

U kunt een woordenboek gebruiken om de naam van gegevensverzamelingen of kolommen te wijzigen. Dit is handig als u werkt met een groot aantal objecten die omschrijvende naamgevingsregels gebruiken. U kunt vertalingen toevoegen in een woordenboekeditor of een CSV-bestand met de vertalingen importeren. U kunt het woordenboek ook exporteren naar een CSV-bestand en deze opnieuw gebruiken in een andere gegevensasset.

Naam wijzigen via woordenboek is beschikbaar in Transformatie-acties als u Naam gegevensverzamelingen wijzigen of Naam kolommen wijzigen hebt geselecteerd. Klik op om de woordenboekeditor te openen.

• Klik op Vertaling toevoegen en geef de bronnaam en vertaalde naam op om een vertaling toe te voegen aan het woordenboek.

Wanneer u de vertalingen hebt gemaakt die u nodig hebt, klikt u op OK om de woordenboekeditor te sluiten.

InformatieDe naam wordt alleen vervangen als er een volledige overeenkomst is met de bronnaam in het woordenboek. Gedeeltelijke overeenkomsten worden niet ondersteund.

Vertalingen importeren

U kunt vertalingen importeren vanuit een CSV-bestand dat een woordenboek bevat. Het bestand moet één vertaling per rij bevatten. Voorbeeld:

sourcename1,translatedname1 sourcename2,translatedname2 sourcename3,translatedname3
  • Klik op Toevoegen vanuit CSV en selecteer het CSV-bestand dat u wilt importeren.

De vertalingen in het geïmporteerde woordenboek worden toegevoegd aan uw woordenboek.

Vertalingen exporteren

U kunt uw woordenboek exporteren naar een CSV-bestand en deze opnieuw gebruiken in een andere gegevensasset.

• Klik op Exporteren naar CSV.

Het woordenboek wordt geëxporteerd naar een CSV-bestand.

Variabelen gebruiken in een expressie

Het tabblad Metadata in de uitdrukkingseditor bevat de volgende variabelen die u kunt gebruiken in een expressie in een transformatieregel.

Variabelen voor gebruik in transformatieregels
Variabele Beschrijving

$Q_D_COLUMN_DATA

De kolomwaarde in de brontabel.

$Q_M_COLUMN_NAME

De gewijzigde kolomnaam.

$Q_M_DATATYPE_LENGTH

De gewijzigde lengte van een gegevenstype in een kolom.

$Q_M_DATATYPE_NAME

Het gewijzigde gegevenstype van een kolom.

$Q_M_DATATYPE_PRECISION

De gewijzigde precisie van een gegevenstype van een kolom.

$Q_M_DATATYPE_SCALE

De gewijzigde schaal van een gegevenstype van een kolom.

$Q_M_SCHEMA_NAME

De naam van het bronschema.

$Q_M_SOURCE_COLUMN_NAME

De naam van een kolom in de brontabel.

$Q_M_SOURCE_DATATYPE_LENGTH

De lengte van het gegevenstype van een kolom in de brontabel.
$Q_M_SOURCE_DATATYPE_NAME Het gegevenstype van een kolom in de brontabel.

$Q_M_SOURCE_DATATYPE_PRECISION

De precisie van het gegevenstype van een kolom in de brontabel.

$Q_M_SOURCE_DATATYPE_SCALE

De schaal van het gegevenstype van een kolom in de brontabel.

$Q_M_SOURCE_TABLE_NAME

De naam van de brontabel.

$Q_M_TABLE_NAME

De gewijzigde naam van de brontabel.

Voorbeeld:

U kunt alle tabellen in het transformatiebereik een nieuwe naam geven om de schemanaam als voorvoegsel toe te voegen met de volgende expressie:

${Q_M_SCHEMA_NAME}||'.'||${Q_M_SOURCE_TABLE_NAME}zijn.

Dit verandert bijvoorbeeld de naam van de tabel Producten van het schema dwprod naar dwprod.products.

Regels beheren

U kunt regels beheren in het deelvenster Regels.

• Klik op Regels.

U kunt een regel inschakelen/uitschakelen, een regel verwijderen en een regel bewerken.