XNPV - skriptfunktion

XNPV()-skriptfunktionen accepterar specifika datum som motsvarar varje kassaflöde som rabatt ges för bortsett från rabattsatsen. Detta skiljer sig från NPV()-funktionen eftersom NPV() utgår från att alla tidsperioder är lika. Av denna anledning har XNPV() högre precision än NPV().

Syntax:

XNPV(discount_rate, pmt, date)

Returnerad datatyp: numeriska. Som standard formateras resultatet som valuta.

Formeln för att beräkna XNPV är:

Bild på formel för XNPV-skriptfunktion.

där:

• Pi= nettokassainflöden och -utflöden under en enstaka period i

• d1= det första betalningsdatumet

• di = det i:e betalningsdatumet

• rate = rabattsats

Det aktuella nettovärdet, eller NPV (Net Present Value), används för att beräkna det aktuella totala värdet för en framtida ström av kassaflöden. För att beräkna NPV behöver vi beräkna framtida kassaflöden för varje period och fastställa korrekt rabattsats.

XNPV() tar en rabattsats och multiplicerar värden ordnade efter period. Inflöden (intäkter) är positiva och utflöden (framtida betalningar) antas vara negativa värden. Dessa inträffar i slutet av varje period.

Argument
Argument Beskrivning
discount_rate

discount_rate är procentandelen för rabatt som tillämpas.

Ett värde på 0,1 anger en rabattsats på 10 %.

value

Det här fältet innehåller kassaflödesvärden. Det första värdet antas vara kassaflödet i början, och det motsvarande datumet används som referens för att beräkna aktuellt värde för alla framtida kassaflöden.

Anteckning om informationXNPV() beräknar ingen rabatt för det initiala kassaflödet. Efterföljande betalningar rabatteras utifrån ett 365-dagarsår. Detta skiljer sig från NPV(), där varje betalning rabatteras.
date

Detta fält innehåller det datum då kassaflödet (value, den andra parametern) inträffade. Det första värdet används som startdatum för att beräkna förrskjutningar för framtida kassaflöden.

Begränsningar:

Om det finns textvärden, NULL-värden och saknade värden i något eller båda delarna av ett datapar kommer dataparet att ignoreras.

Användning

• XNPV() används vid finansiell modellering för beräkning av det aktuella nettovärdet (NPV) för en investeringsmöjlighet.
  • På grund av sin högre precision är XNPV att föredra framför NPV för alla typer av finansiella modeller.

Lokala inställningar

Om inget annat anges använder exemplen i detta ämne följande datumformat: MM/DD/ÅÅÅÅ. Datumformatet anges i SET DateFormat-satsen i datainläsningsskriptet. Förvald datumformatering kan vara annorlunda i ditt system, på grund av dina regionala inställningar och andra faktorer. Du kan ändra formaten i exemplen nedan så att det passar dina krav. Eller så kan du ändra formaten i ditt laddningsskript så att de matchar dessa exempel.

Standardregionalinställningar i appar baseras på de regionala systeminställningarna för datorn eller servern där Qlik Sense är installerad. Om Qlik Sense-servern du ansluter till är inställd på Sverige så kommer skriptredigeraren använda regionala inställningar för Sverige för datum, tid och valuta. Dessa regionala formatinställningar är inte relaterade till språket som visas i Qlik Sense användargränssnittet. Qlik Sense kommer att visas på samma språk som webbläsaren du använder.

Exempel 1 – enstaka betalning (skript)

Exempel 2 – flera betalningar (skript)

Exempel 3 – flera betalningar och oregelbundna kassaflöden (skript)

Se även: