converttolocaltime - script- en grafiekfunctie

Converteert een UTC- of GMT-tijdstempel naar een lokale tijd met twee representaties.

Syntaxis:

ConvertToLocalTime(timestamp [, place [, ignore_dst=false]])

Retourgegevenstype: dual

ConvertToLocalTime argumenten
Argumenten Beschrijving
timestamp De datum die moet worden geëvalueerd als tijdsstempel of de uitdrukking die tot een tijdstempel wordt herleid en die moet worden geconverteerd, bijvoorbeeld '2012-10-12'.
place

Een plaats of tijdzone uit de tabel met plaatsen en tijdzones hieronder. U kunt ook gebruikmaken van GMT of UTC om de lokale tijd te definiëren. De volgende waarden en tijdverschuivingsbereiken zijn geldig:

• GMT
  • GMT-12:00 - GMT-01:00
  • GMT+01:00 - GMT+14:00
  • UTC
  • UTC-12:00 - UTC-01:00
  • UTC+01:00 - UTC+14:00
InformatieAls u een DST-verschuiving gebruikt (u geeft een waarde op het voor het argument ignore_dst dat overeenkomt met False), moet u een plaats opgeven in plaats van een GMT-verschuiving in het argument place. Dit komt doordat voor het wijzigingen van de zomertijd naar de lengtegraadgegevens die door een GMT‑verschuiving worden geleverd, ook breedtegraadgegevens zijn vereist. Zie voor meer informatie GMT-verschuivingen gebruiken in combinatie met DST.
InformatieU kunt alleen standaard tijdverschuivingen gebruiken. Het is niet mogelijk een willekeurige tijdverschuiving te gebruiken, bijvoorbeeld GMT-04:27.
ignore_dst

Als dit argument resulteert in True, wordt DST (zomertijd) genegeerd. Geldige argumentwaarden die resulteren in True zijn -1 en True().

Als dit argument resulteert in False, wordt de tijdstempel aangepast voor zomertijd. Geldige argumentwaarden die resulteren in False zijn 0 en False().

Als de argumentwaarde ignore_dst ongeldig is, evalueert de functie de uitdrukking alsof de waarde van ignore_dst resulteert in True. Als de argumentwaarde ignore_dst niet is opgegeven, evalueert de functie de uitdrukking alsof de waarde van ignore_dst resulteert in False.

Bij de resulterende tijd wordt rekening gehouden met zomertijd, tenzij ignore_dst is ingesteld op True.

Plaatsen en tijdzones

Met de functie ConvertToLocalTime wordt informatie over plaatsen en tijdzones overal ter wereld opgehaald uit het Windows-register. Dit houdt in dat de functie alleen werkt als de naam van de plaats die u wilt gebruiken, overeenkomt met de desbetreffende naam in het Windows-register.

De exacte naam waarmee de plaats in het Windows-register is geregistreerd, kan ook veranderen als de taalinstelling van uw Windows-installatie wordt gewijzigd. De namen van bepaalde steden en landen worden in verschillende talen namelijk verschillend geschreven.

Een volledige lijst met plaatsen en tijdzones is in het Windows-register te vinden in:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Time Zones

U kunt de lijst met tijdzones en plaatsen ook vinden in het Configuratiescherm van Windows. Open Configuratiescherm, klik op Datum en tijd en vervolgens op Tijdzone wijzigen. In de vervolgkeuzelijst ziet u een volledige lijst met plaatsen of landen bij elke tijdzone.

Geldige plaatsen en tijdzones
A-C D-K L-R S-Z
Abu Dhabi Darwin La Paz Samoa
AdelaideDhakaLimaSantiago
AlaskaEastern Time (US & Canada)LisbonSapporo
AmsterdamEdinburghLjubljanaSarajevo
ArizonaEkaterinburgLondonSaskatchewan
AstanaFijiMadridSeoul
AthensGeorgetownMagadanSingapore
Atlantic Time (Canada)GreenlandMazatlanSkopje
AucklandGreenwich Mean Time : DublinMelbourneSofia
AzoresGuadalajara Mexico CitySolomon Is.
BaghdadGuamMid-AtlanticSri Jayawardenepura
BakuHanoiMinskSt. Petersburg
BangkokHarareMonroviaStockholm
BeijingHawaiiMonterreySydney
BelgradeHelsinkiMoscowTaipei
BerlinHobartMountain Time (US & Canada)Tallinn
BernHong KongMumbaiTashkent
BogotaIndiana (East)MuscatTbilisi
BrasiliaInternational Date Line WestNairobiTehran
BratislavaIrkutskNew CaledoniaTokyo
BrisbaneIslamabadNew DelhiUrumqi
BrusselsIstanbulNewfoundlandWarsaw
BucharestJakartaNovosibirskWellington
BudapestJerusalemNuku'alofaWest Central Africa
Buenos AiresKabulOsakaVienna
CairoKamchatkaPacific Time (US & Canada)Vilnius
CanberraKarachiParisVladivostok
Cape Verde Is.KathmanduPerthVolgograd
CaracasKolkataPort MoresbyYakutsk
CasablancaKrasnoyarskPragueYerevan
Central AmericaKuala LumpurPretoriaZagreb
Central Time (US & Canada)KuwaitQuito-
ChennaiKyivRiga-
Chihuahua-Riyadh-
Chongqing-Rome-
Copenhagen---
Voorbeelden en resultaten
Voorbeeld Resultaat

ConvertToLocalTime('2023-08-14 08:39:47','Paris')

Retourneert '2023-08-14 10:39:47' en het corresponderende interne tijdstempel.
ConvertToLocalTime(UTC(), 'Stockholm') Retourneert de tijd voor Stockholm, met aanpassing voor zomertijd.
ConvertToLocalTime(UTC(), 'Stockholm', -1) Retourneert de tijd voor Stockholm, zonder aanpassing voor zomertijd.
ConvertToLocalTime(UTC(), 'GMT-05:00') Retourneert de tijd voor de Noord-Amerikaanse oostkust, bijvoorbeeld New York. Er wordt geen aanpassing voor zomertijd doorgevoerd omdat er een GMT-verschuiving, in plaats van een plaats, is opgegeven.
ConvertToLocalTime(UTC(), 'New York', -1) Retourneert de tijd voor de Noord-Amerikaanse oostkust (New York), zonder aanpassing voor zomertijd.
ConvertToLocalTime(UTC(), 'New York', True()) Retourneert de tijd voor de Noord-Amerikaanse oostkust (New York), zonder aanpassing voor zomertijd.
ConvertToLocalTime(UTC(), 'New York', 0) Retourneert de tijd voor de Noord-Amerikaanse oostkust (New York), met aanpassing voor zomertijd.
ConvertToLocalTime(UTC(), 'New York', False()) Retourneert de tijd voor de Noord-Amerikaanse oostkust (New York), met aanpassing voor zomertijd.

GMT-verschuivingen gebruiken in combinatie met DST

In navolging op de implementatie van bibliotheken van de International Components for Unicode (ICU) in QlikView November 2018, zijn voor het gebruik van GMT-verschuivingen (Greenwich Mean Time) in combinatie met DST (Daylight Saving Time - zomertijd) extra breedtegraadgegevens vereist.

GMT is een longitudinale verschuiving (oost-west), terwijl DST een latitudinale verschuiving (noord-zuid) is. Helsinki (Finland) en Johannesburg (Zuid-Afrika) delen dezelfde GMT +02:00 verschuiving, maar ze delen niet dezelfde DST-verschuiving. Dit betekent dat er, nog meer dan bij de GMT-verschuiving, voor een DST-verschuiving informatie over de latitudinale positie van de lokale tijdzone (invoer van geografische tijdzone) is vereist om over alle informatie van lokale DST-voorwaarden te beschikken.