Inleiding tot het laden van gegevens

Dit is een korte inleiding voor het laden van gegevens in QlikView. Deze inleiding geeft u een korte presentatie over hoe u gegevens in kunt laden om achtergrondinformatie te verstrekken over de onderwerpen in dit hoofdstuk, waarbij wordt aangegeven hoe u op elementaire wijze gegevens kunt laden en transformeren.

QlikView gebruikt een load-script dat wordt beheerd in de scripteditor, zodat er voor het ophalen van gegevens verbinding kan worden gelegd met diverse gegevensbronnen. De velden en tabellen die moeten worden geladen, worden aangegeven in het script. Het is ook mogelijk de gegevensstructuur te manipuleren of transformeren met behulp van scriptopdrachten en -uitdrukkingen.

Wanneer het script wordt uitgevoerd, identificeert QlikView gemeenschappelijke velden uit verschillende tabellen (sleutelvelden) om de gegevens met elkaar te associëren. De resulterende gegevensstructuur van de gegevens in het document kan worden weergegeven in de tabelweergave. U kunt de gegevensstructuur wijzigen door velden een nieuwe naam te geven. Hierdoor worden de associaties tussen tabellen gewijzigd.

U kunt het script opnieuw uitvoeren door op de knop Opnieuw laden te klikken. Nadat het script is uitgevoerd, wordt het dialoogvenster Velden selecteren geopend. In dit dialoogvenster kunt u de velden kiezen die moeten worden weergegeven in keuzelijsten op het werkblad in QlikView.

Nadat de gegevens in QlikView zijn geladen, worden ze opgeslagen in het document. Het document vormt het hart van de functionaliteit van het programma en wordt gekenmerkt door verscheidene factoren: de onbeperkte manier om gegevens te associëren, het grote aantal mogelijke dimensies, de snelheid van analyses en de compacte omvang. Wanneer het document open is, bevindt dit zich in het RAM-geheugen.

De analyse in QlikView vindt altijd plaats terwijl het document niet rechtstreeks is verbonden met de bijbehorende gegevensbronnen. Als u de gegevens wilt vernieuwen, moet u het script dus opnieuw laden.