Lägga till synonymer i Insight Advisor

Du kan skapa vokabulärer för Insight Advisor. Med dessa kan du definiera termer och värden som kan användas i frågor som inte finns i din datamodell.

Du kan skapa vokabulärer i Vokabulär under Affärslogik på fliken Förbereda. Med hjälp av vokabulärer kan frågor som ställs med naturligt språk ge bättre resultat. Med vokabulärer kan du till exempel definiera:

• Alternativa namn på eller synonymer för fält, originalobjekt och värden.

Till exempel: Förtjänst, Resultat och Intäkt för fältet Inkomst.

• Namn på kodade värden

Till exempel namn på medicinska klassificeringskoder.

• Namn på grupper med värden från ett fält.

Du kan till exempel definiera namngivna åldersintervall för ett fält med åldrar.

• Vanliga akronymer och förkortningar som inte finns i dina data.

Till exempel å för år eller num för nummer.

När du skapar en vokabulär definierar du termer som är kopplade till den vokabulären. Sedan skapar du associationer från termerna till fält och originalobjekt i appen. Om du vill kan termer associeras med individuella värden från de valda fälten och originalobjekten. Följande villkor är tillgängliga när du definierar termer för värden från fält:

• Större än
  • Större än eller lika med
  • Mindre än
  • Mindre än eller lika med
  • I
  • Inte i
  • Inom intervall
Anteckning om informationVilka villkor som är tillgängliga för fält varierar beroende på värdena i fälten.

Vokabulärer skapas per språk för en app. Språken har olika vokabulärer.

Anteckning om informationQlik Sense har stöd för vokabulärer på engelska, franska, ryska och spanska.
  1. I en app klickar du på Förbered och väljer Vokabulär.
  2. Välj ett språk i språklistrutan.
  3. Klicka på Skapa termer.
  4. Ange termer för vokabulären.
  5. Välj det fält eller originalobjekt som vokabulären gäller.
  6. Om du vill kan du även välja ett villkor och värdena som villkoret gäller.
  7. Klicka på Skapa.

Begränsningar

Synonymer har följande begränsningar.

• Originalobjekt och tidsbestämda fält har inte stöd för villkor.