Twee metingen relateren met een spreidingsplot om uitschieters te vinden

In dit voorbeeld ziet u hoe u een spreidingsplot maakt om twee metingen te relateren. We willen vergelijken hoe het gemiddelde verkoopvolume relateert aan de gemiddelde marge voor een groep verkopers, en hierin de uitschieters vinden.

Scatter plot showing two measures

Gegevensset

In dit voorbeeld gebruiken we twee gegevensbestanden die beschikbaar zijn in de Qlik Sense Zelfstudie - Een app bouwen. Download en vouw de zelfstudie uit en de bestanden zijn beschikbaar in de map Tutorials source.

• Sales.xls
  • Sales rep.csv

Ga naar Zelfstudie - Een app bouwen om de bestanden te downloaden.

Voeg de twee gegevensbestanden toe aan een lege app en zorg dat ze zijn gekoppeld op basis van Sales Rep ID - Sales Rep Number.

De gegevensset die wordt geladen bevat verkoopgegevens. De tabel Sales rep bevat de informatie over de verkopers.

Metingen

We hebben twee metingen nodig, die we maken in Masteritems:

• AverageSales met de uitdrukking Avg(Sales). Dit is het gemiddelde van de verkoopwaarde voor alle bestellingen.
  • AverageMargin met de uitdrukking Avg(Margin/Sales). Dit is het gemiddelde van de verkoopmarge voor alle bestellingen.

Visualisatie

We voegen de spreidingsplot toe aan het werkblad en stellen de volgende gegevenseigenschappen in:

• Dimensies > Bel: Sales Rep Name (verkoper)
  • Metingen > X-as: AverageSales
  • Metingen > Y-as: AverageMargin

Er wordt een spreidingsplot gemaakt, met een bel voor elke verkoper.

We willen echter ook informatie zien over de totale verkoop voor elke verkoper. Dit doen we door de derde meting, Avg(Sales), toe te voegen. De grootte van elke bel geeft de totale verkoop voor elke verkoper aan.

Scatterplot showing two measures

Ontdekken

De spreidingsplot visualiseert de gemiddelde verkoop versus de gemiddelde marge voor elke verkoper, en we kunnen zien welke verkopers zich met hun prestaties onderscheiden van de rest. U kunt met de cursor op een verkoper gaan staan en de details bekijken.

In het diagram zien we dat Lee Chin de hoogste gemiddelde verkoopwaarde heeft. Stewart Wind heeft het grootse verkoopvolume, gevolgd door Judy Thurman. Cheryle Sincock heeft een aanzienlijk kleinere marge dan de andere verkopers, terwijl hij de meeste van hen wel overtreft in het gemiddelde verkoopvolume.