Exempel: Flytta QlikView-innehåll till Qlik Sense med hjälp av QlikView-konverterare

I det här avsnittet finns ett exempel på hur du konverterar ett dokument i QlikView till en app i Client-Managed Qlik Sense.

I exemplet gör du följande:

1. Konverterar objekt i ett QlikView-dokument som heter Sales.qvw med hjälp av QlikView-konverterare.
  2. Placerar objekten i en Qlik Sense-app.
  3. Gör vår datakälla tillgänglig i Qlik Sense.
  4. Ändrar laddningsskriptet i Qlik Sense så att det ansluter till datakällan.

Dokumentet innehåller två ark som heter Geography och Sales_Country.

Arket Geography i QlikView

Arket Sales_Country i QlikView

Dokumentet innehåller följande objekt som kommer att konverteras:

• Diagram
  • Listboxar. Dessa laddas som filterrutor i Qlik Sense.
  • Tabellbox
  • Datamodell
  • Laddningsskript. Katalogsökvägen kommer att ändras i Qlik Sense. Vidare kommer datafiler att laddas upp i Qlik Sense så att de kan laddas med skriptet.

Rutan Sök och knapparna Radera urval och Exportera kommer inte att konverteras. De funktionerna är inbyggda i Qlik Sense.

Fler exempel på hur du återskapar QlikView-beteende i Qlik Sense finns i Exempel: Återskapa QlikView-innehåll i Qlik Sense manuellt.

Krav

• Tillgång till Dev Hub i Client-Managed Qlik Sense.
  • Behörighet att ladda upp datafiler till Qlik Sense-servern. Detta krävs bara för dataladdningsdelen av exemplet.

Begränsningar

Med QlikView-konverterare kan du inte konvertera dokument som tar upp mer än 500 MB på enheten. Du kan minska dokumentets storlek utan att förlora resurser genom att minska datamängden i dokumentet eller spara det utan data.Det finns gränser för appstorlek och dataladdning i Qlik Sense. Gränserna beror på vilken version av Qlik Sense du har. Mer information finns på Qliks prissättningssida. Om kraven för din app överskrider dessa gränser kan du publicera dina QlikView-dokument, och länkar till dokument, i molnhubben istället.

Konvertera ett enkelt QlikView-dokument till en Qlik Sense-app

I det här exemplet gör du följande:

1. Öppna Dev Hub i Qlik Sense och välj sedan QlikView-konverterare.

Mer information finns i QlikView-konverterare (endast på engelska).

2. Dra och släpp dokumentet Sales.qvw i konverteraren. Qlik Sense bearbetar dokumentet.
  3. Välj dokumentet Sales och välj sedan alla objekt för arket Geography (SH02) på fliken Visualiseringar. Välj även alla objekt för arket Sales_Country (SH04), förutom filterrutan Country. Den här tabellen repeteras i konverteraren, eftersom den finns med på båda arken.

Objekten kommer att skapas som originalobjekt i Qlik Sense. Du kan ta bort originalobjekt som inte behövs i Qlik Sense senare.

Fliken Visualiseringar i dokumentet Sales i konverteringsverktyget

4. Se om det finns några objekt på de andra flikarna som kommer att konverteras. Om det finns dimensioner eller mått med samma namn, kan du ge dem andra namn nu så att det inte blir några oklarheter i Qlik Sense.

Fliken Dimensioner i dokumentet Sales i konverteringsverktyget

5. Klicka på Skapa app. Appen Sales skapas i Qlik Sense-hubben.

Appen Sales i Qlik Sense

6. Öppna appen Sales och skapa ett nytt ark. Ge arket namnet Geography.
  7. Öppna arket, klicka på Redigera ark och klicka sedan på Originalobjekt. De konverterade dimensionerna, måtten och visualiseringarna listas på sina respektive flikar.

Konverterade dimensioner, mått och visualiseringar

8. Klicka på ett objekt om du vill visa mer information. Taggen converter-auto-created visar att objektet har skapats av konverteraren.

Information om visualiseringen Population

9. Dra följande originalvisualiseringar till arket:

• Land
    • Valuta
    • Population(mio)
    • Area(km.sq)
    • Tabellbox
    • Population

Arket Geography med konverterade objekt

10. Justera sorteringen i diagrammet Population.
    1. Klicka på diagrammet Population och välj att redigera originalobjektet.

Fönstret Redigera originalvisualisering öppnas.

2. Gå till egenskapspanelen, klicka på Sortering och flytta sedan Population ovanför Country. Detta sorterar om data så att diagrammet är likadant som det från det ursprungliga QlikView-dokumentet.

Redigera originalvisualisering

3. Klicka på Klart. Fönstret Redigera originalvisualisering stängs och visualiseringen uppdateras på arket. Arket Geography är klart.

Färdigt Geography-ark

Om du gör ett urval på arket kan du radera det i verktygsfältet Urval. Detta ersätter rutan Radera urval i QlikView.

Urval i arket Geography

11. Återskapa arket Sales_Country genom att dra visualiseringarna från Originalobjekt till arket.

Arket Sales_Country

12. Du kan när som helst öppna den globala sökningen genom att trycka på Control + F på tangentbordet. Detta ersätter sökrutan i QlikView.

Global sökning

13. När du vill hämta data kan du högerklicka på ett objekt, klicka på Hämta som ... och sedan klicka på Data.

Hämta data

14. Ladda upp datafilerna till en mapp med namnet Data SourcesQlik Sense-servern. Detta gör det möjligt att ansluta till filerna med dataladdningsskriptet.
  15. Sedan skapar du en koppling från appen Sales.
    1. Öppna Skriptredigeraren från fliken Förbered i verktygsfältet längst upp.
    2. Klicka på Skapa ny koppling och välj sedan Mapp i fönstret som öppnas.
    3. Navigera till mappen Data Sources och välj den. Ge kopplingen ett namn och klicka på Skapa.

Skapa ny koppling

Kopplingen har skapats och lagts till i Dataanslutningar.

Dataanslutningar

16. Nu ska du ändra katalogsökvägen i laddningsskriptet i Skriptredigeraren så att det refererar till din datakoppling. Sökvägen måste ändras eftersom skriptet som importerades från QlikView innehåller sökvägen till den lokala katalogen i QlikView.

Dataladdningsskript som refererar till en lokal katalog

I exemplet ovan ändrar du:

FROM [Data Sources\Country1.csv]

till:

FROM [lib://Data Sources (<user_id>)/Country1.csv]

där ditt <user_id> krävs för att det ska gå att ansluta.

Sedan gör du ändringen för alla Load-satser i skriptkoden.

17. Nu kan du ladda data genom att klicka på Ladda data. Ett förloppsfönster visar att dina data har laddats.

Dataladdning

Mer information

Visit the discussion forum at community.qlik.com