Qlik Sense Desktop starten

U start Qlik Sense Desktop vanuit het startmenu onder de programmagroep Qlik Sense.

Voordat u Qlik Sense Desktop kunt gaan gebruiken, moet u worden geverifieerd met een Qlik Sense Enterprise-server. U hebt een werkende netwerkverbinding nodig om verificatie in te schakelen.

Wanneer u zich eenmaal hebt geverifieerd, is geen internettoegang vereist om Qlik Sense Desktop te blijven gebruiken. U moet zich opnieuw verifiëren als het dertig dagen is geleden dat u zich voor het laatst hebt geverifieerd, als u zich hebt afgemeld of als uw beheerder uw gebruikerstoegang voor de Qlik Sense Enterprise-server heeft ingetrokken. Als u SAML-verificatie gebruikt en de browser afsluit, eindigt de sessie en wordt de cookie verwijderd. U moet zich dus opnieuw verifiëren om een nieuwe sessie te beginnen.

InformatieQlik Sense Desktop wordt uitgevoerd in de taal van uw besturingssysteem en deze taal kan niet worden gewijzigd, tenzij u het programma opent en Qlik Sense Desktop uitvoert in een webbrowser.

Verifiëren met Qlik Sense SaaS

U kunt uw Qlik Sense Desktop-client verifiëren met Qlik Sense SaaS. U moet daarvoor een verificatiekoppeling genereren.

Qlik Sense Desktop verifiëren met Qlik Sense SaaS

Qlik Sense Desktop downloaden en verifiëren

1. Open de hub. Voor meer informatie over de hub, raadpleegt u De hub in Qlik Sense Desktop.

2. Klik rechtsboven op uw profiel en selecteer Profielinstellingen.

3. Onder Overige selecteert u Hulpmiddelen.

4. Klik onder Qlik Sense Desktop op Downloaden om Qlik Sense Desktop te downloaden.

5. Installeer Qlik Sense Desktop.
  6. Klik op Verifiëren om een serververificatiekoppeling toe te voegen aan uw Qlik Sense Desktop-installatie. U kunt vervolgens op deze koppeling klikken in Qlik Sense Desktop om de verificatie uit te voeren.

Verifiëren met Qlik Sense Enterprise-server

Als u gebruikerstoegang voor Qlik Sense Enterprise hebt, kunt u verifiëren met de Qlik Sense Enterprise-server wanneer u Qlik Sense Desktop start.

Voordat u kunt verifiëren, moet de Qlik Sense Enterprise-verificatiekoppeling worden gegenereerd door uw beheerder in de Qlik Management Console.

Uw Qlik Sense-beheerder voorziet u van informatie over hoe u de koppeling kunt ontvangen via een van de volgende manieren:

• De clientverificatiekoppeling ophalen van uw Qlik Sense Enterprise-hub
  • De clientverificatiekoppeling ontvangen van uw beheerder
  • Een hubs.ini-bestand met de verificatiekoppeling ontvangen van uw beheerder

Qlik Sense Desktop moet worden geïnstalleerd op uw computer voordat u een van de volgende procedures start.

InformatieClientverificatie wordt niet ondersteund op testservers.

Een clientverificatiekoppeling ophalen van de Qlik Sense Enterprise-hub

1. Start Qlik Sense Enterprise.
  2. Klik op Meer in de bovenste taakbalk van de hub en klik vervolgens op Clientverificatie.
  3. Er verschijnt een dialoogvenster waarin u wordt gevraagd te bevestigen dat u de verificatiekoppeling wilt openen met behulp van de Qlik Sense. Bevestig het dialoogvenster.

Qlik Sense Desktop wordt geopend en een nieuwe verificatieknop voor de bedrijfsserver wordt toegevoegd aan de welkomstpagina onder Verifiëren met Qlik Sense Enterprise.

4. Klik op de verificatieknop om u aan te melden. Er kan naar uw Qlik Sense Enterprise-referenties worden gevraagd.

U bent nu geverifieerd en Qlik Sense Desktop wordt geopend.

Wanneer u hierna Qlik Sense Desktop start, kunt u op de verificatieknop klikken en u aanmelden met uw Qlik Sense Enterprise-referenties.

De clientverificatiekoppeling ontvangen van uw beheerder

1. Klik op de verificatiekoppeling verstrekt door uw Qlik Sense-beheerder.

Als u niet op de koppeling kunt klikken, kopieert u de koppeling naar uw browser en drukt u op Return.

Als u gebruikmaakt van Google Chrome, moet u de koppelingsoptie uit de adresbalk selecteren die niet Google Search weergeeft.

Adresbalk van Google Chrome met koppelingsopties.

2. Er verschijnt een dialoogvenster waarin u wordt gevraagd te bevestigen dat u de verificatiekoppeling wilt openen met behulp van de Qlik Sense. Bevestig het dialoogvenster.

Qlik Sense Desktop wordt geopend en de verificatiekoppeling wordt aan de welkomstpagina toegevoegd onder Verifiëren met Qlik Sense Enterprise.

3. Klik op de verificatiekoppeling. Er kan naar uw Qlik Sense Enterprise-referenties worden gevraagd.

U bent nu geverifieerd en Qlik Sense Desktop wordt geopend.

Wanneer u hierna Qlik Sense Desktop start, kunt u op de verificatieknop klikken en u aanmelden met uw Qlik Sense Enterprise-referenties.

Een hubs.ini-bestand ontvangen van uw beheerder

1. Kopieer het hubs.ini-bestand dat u van uw beheerder hebt gekregen naar de volgende locatie: C:\Users\<gebruikersnaam>\Documents\Qlik\Sense\Hubs\.

De volgende keer dat u Qlik Sense Desktop opstart, wordt een verificatiekoppeling toegevoegd aan de welkomstpagina onder Verifiëren met Qlik Sense Enterprise.

2. Klik op de verificatiekoppeling. Er kan naar uw Qlik Sense Enterprise-referenties worden gevraagd.

U bent nu geverifieerd en Qlik Sense Desktop wordt geopend.

Wanneer u hierna Qlik Sense Desktop start, kunt u op de verificatieknop klikken en u aanmelden met uw Qlik Sense Enterprise-referenties.

Afmelden

U kunt ervoor kiezen zich af te melden bij Qlik Sense Desktop.

• Klik op Gebruiker en vervolgens op Afmelden in het pop-upmenu.

Qlik Sense Desktop openen in een webbrowser

Standaard wordt Qlik Sense Desktop uitgevoerd in een eigen venster. Maar u kunt het programma ook openen in een webbrowser.

Voordat u het programma in een webbrowser kunt openen, moet u zich aanmelden met Qlik Sense Desktop.

1. Start Qlik Sense Desktop vanuit het startmenu.
  2. Open een (ondersteunde) webbrowser.
  3. Typ http://localhost:4848/hub in de adresbalk van de browser.

Qlik Sense Desktop wordt geopend in de webbrowser, met een weergave van de hub met al uw apps.

Informatie

U kunt nu de taal van Qlik Sense Desktop wijzigen. Ga voor meer informatie naar Taal wijzigen in Qlik Sense.