Woordenlijsten maken

Met behulp van woordenlijsten kunt u termen toevoegen voor Insight Advisor die niet aanwezig zijn in de gegevens. Voor het gebruik van woordenlijsten hebt u geen aangepast logisch model nodig.

Woordenlijsten stellen u in staat termen te gebruiken die waarden of selecties van waarden in uw gegevensmodel definiëren.

Waarom zou u woordenlijsten maken?

De woordenlijst is een belangrijk hulpmiddel voor het voorbereiden van uw app voor zoekopdrachten in natuurlijke taal. Insight Advisor probeert alle zoekopdrachten in natuurlijke taal te koppelen aan veldnamen en veldwaarden in uw gegevens. Het weet echter niet alle mogelijke zoektermen die app-gebruikers mogelijk invoeren. Met behulp van woordenlijsten kunt u deze gaten in de terminologie invullen en termen koppelen aan velden en veldwaarden.

In de zelfstudie-app hebt u bijvoorbeeld producten die onder zwemkleding ('swimwear') vallen. Deze items bevinden zich in de categorie Beachwear in de gegevens. Als u in Insights zoekt naar swimwear, krijgt u geen resultaten.Zo kunt u ook niet zoeken naar footwear en resultaten krijgen voor schoenen voor dames én heren.

Woordenlijsten voor strandkleding ('beachwear') maken

1. Vanuit Voorbereiden klikt u op Woordenlijst.

2. Klik op Woordenlijst maken.

3. In Termen voert u de volgende termen in:

• swimwear

• swimsuits

4. Onder Van toepassing op selecteert u CategoryName.

5. Onder Voorwaarde selecteert u In.

6. Onder In selecteert u de volgende waarden:

• Beachwear

7. Klik op Maken.

Woordenlijsten voor schoenen ('footwear') maken

1. Vanuit Voorbereiden klikt u op Woordenlijst.

2. Klik op Woordenlijst maken.

3. In Termen voert ufootwear in.

4. Onder Van toepassing op selecteert u CategoryName.

5. Onder Voorwaarde selecteert u In.

6. Onder In selecteert u de volgende waarden:

• herenschoenen
    • damesschoenen

7. Klik op Maken.

Resultaten

Navigeer naar Insights. Voer de zoekopdracht what is the average freight for footwear in. U krijgt nu resultaten voor zowel herenschoenen als damesschoenen.

Voer de zoekopdracht gross profit for swimwear in 2019 in. U krijgt nu resultaten voor 'beachwear' terwijl u zoekt naar 'swimwear'.

Hartelijk dank!

U hebt deze zelfstudie nu voltooid en hopelijk beschikt u nu over wat meer kennis van het gebruiken van bedrijfslogica en Insight Advisor in Qlik Sense.