Microsoft SQL Server

Dit onderwerp beschrijft hoe u de verbinding met een Microsoft SQL Server-doel moet configureren met behulp van de Microsoft SQL Server Target-connector. Een Microsoft SQL Server-doel kunt u gebruiken in een replicatietaak of als een doelgegevensplatform in een gegevenspijplijn. In een gegevenspijplijn kunt u verschillende bewerkingen uitvoeren voor het doelplatform, zoals gegevens tijdelijk opslaan, gegevens opslaan, gegevens transformeren, een datamart maken en gegevens registreren. Voordat u verbinding kunt maken met een Microsoft SQL Server-doel, moet u de Gebruikersvereisten voor de database configureren. Als u via Gateway voor gegevensverplaatsing verbinding maakt met Microsoft SQL Server, moet u ook het stuurprogramma installeren zoals beschreven in Setup stuurprogramma.

Voor informatie over de beperkingen en overwegingen bij het gebruik van de Microsoft SQL Server Target-connector raadpleegt u Beperkingen en overwegingen.

Verbindingseigenschappen instellen

Deze sectie beschrijft de beschikbare verbindingseigenschappen. Alle eigenschappen zijn vereist, tenzij anders aangegeven.

Gateway voor gegevensverplaatsing

Het Microsoft SQL Server-doel kan gebruikt worden in een gegevenspijplijn of in een replicationtaak. Een Data Movement gateway is mogelijk vereist om toegang te krijgen tot een Microsoft SQL Server-doel in een pijplijn (afhankelijk van het feit of de databse direct toegankelijk is vanuit Qlik Cloud), maar is altijd vereist als u een Microsoft SQL Server-doel in een replicationtaak gebruikt.

InformatieAls u toegang wilt krijgen tot de doeldatabase via Gateway voor gegevensverplaatsing, moet u ook het juiste stuurprogramma installeren op de machine voor de Gateway voor gegevensverplaatsing. Voor meer informatie raadpleegt u Setup stuurprogramma hieronder.

Een Microsoft SQL Server-doel gebruiken in een gegevenspijplijn

Gegevensgateway: Een Gateway voor gegevensverplaatsing is alleen vereist als de doeldatabase niet toegankelijk is via Qlik Cloud en kan alleen worden geopend via een privékoppeling (bijvoorbeeld als deze zich on-premises achter een firewall of in een virtuele privécloud bevindt). Als dit het geval is, selecteer dan de Gateway voor gegevensverplaatsing waarmee u toegang wilt krijgen tot de doeldatabase.

Afhankelijk van uw gebruikssituatie, gebruikt u dezelfde Gateway voor gegevensverplaatsing die is geïmplementeerd om gegevens van de bron tijdelijk op te slaan of u gebruikt een andere gateway. Voor informatie over de mogelijke implementatiemogelijkheden voor Gateway voor gegevensverplaatsing raadpleegt u Veelvoorkomende usecases.

InformatieHiervoor is Gateway voor gegevensverplaatsing 2022.11.70 of hoger vereist.

Als de doeldatabase direct toegankelijk is via Qlik Cloud, selecteer dan Geen.

Een Microsoft SQL Server-doel gebruiken in een replicationtaak

Gegevensgateway: Selecteer de Gateway voor gegevensverplaatsing die wordt gebruikt om de verbinding naar het Microsoft SQL Server-doel te testen. Dit moet dezelfde gateway zijn die is gebruikt om toegang tot de gegevensbron te krijgen.

Informatie

Vereist Gateway voor gegevensverplaatsing 2023.5.10 of hoger.

Gegevensdoel

• Cloudprovider: Kies uit een van de volgende:

• Geen (voor on-premises)
    • Amazon RDS
    • Google Cloud
    • Microsoft Azure (ondersteunt zowel Microsoft Azure Managed Instance als Microsoft Azure Database)
  • Server: De hostnaam of het IP-adres van de computer waarop de Microsoft SQL Server-database is geïnstalleerd.

Informatie

Om de standaardpoort te overschrijven, voegt u de poort toe aan de servernaam, gescheiden door een komma. Als de servernaam bijvoorbeeld myserver.company.local is en de poort 3333, dan moet de servernaam de volgende zijn:

myserver.company.local,3333

Accounteigenschappen

Gebruikersnaam en wachtwoord: De gebruikersnaam en het wachtwoord van een gebruiker die toegang heeft tot de Microsoft SQL Server-database.

Database-eigenschappen

• Databasenaam: Er zijn twee methoden die u kunt gebruiken om een database op te geven:

• Methode 1 - Selecteren in een lijst: Om deze methode te gebruiken, moet de gebruiker in de masterdatabase zijn gemaakt. Klik op Databases laden en selecteer een database.
    • Methode 2 - Handmatig: Selecteer Databasenaam handmatig opgeven en geef vervolgens de databasenaam op.
  • Versleuten (servercertificaat vertrouwen) Selecteer om de communicatie tussen Qlik Cloud en de databaseserver te versleutelen. Indien geselecteerd, wordt het servercertificaat automatisch vertrouwd.
    • Hostnaam in certificaat: Geef de hostnaam van het servercerticaat op als het servercertificaat alleen vertrouwd mag worden als de hostnaam overeenkomt met de waarde die is opgegeven in dit veld.

Interne eigenschappen

Interne eigenschappen zijn bedoeld voor speciale toepassingen en worden daarom niet in het dialoogvenster weergegeven. U moet ze alleen gebruiken als Qlik Support dit aan u heeft geadviseerd.

Gebruik de knop Nieuwe maken en Annuleren aan de rechterkant van de velden om eigenschappen toe te voegen of te verwijderen.

Naam

De weergavenaam voor de verbinding.

Vereisten

Gebruikersvereisten

• De gebruiker die is opgegeven in de connectorinstellingen moet minimaal de gebruikersrol db_owner hebben in de doeldatabase van Microsoft SQL Server.
  • Om een database te selecteren (door in het connectorvenster op Databases laden te klikken), moet de gebruiker die in de connectorinstellingen is gespecificeerd in de masterdatabase worden aangemaakt.

Setup stuurprogramma

Er is alleen een stuurprogramma vereist als u via Gateway voor gegevensverplaatsing toegang krijgt tot de database. Zie Gateway voor gegevensverplaatsing hierboven voor meer informatie over usecases als een Gateway voor gegevensverplaatsing is vereist.

U kunt het driver installeren met het installatieprogramma (aanbevolen) of handmatig. U moet een handmatige installatie alleen uitvoeren als er een probleem ontstaat bij het hulpprogramma.

Het hulpprogramma gebruiken om het stuurprogramma te installeren

In deze sectie wordt beschreven hoe u het vereiste driver installeert. Het proces omvat het uitvoeren van een script dat automatisch het vereiste driver downloadt, installeert en configureert. U kunt indien nodig ook scripts uitvoeren om het driver bij te werken en verwijderen.

• Controleer of Python 3.6 of hoger is geïnstalleerd op de Gegevensverplaatsing-gatewayserver.

Python is al geïnstalleerd op de meeste Linux-distributies. U kunt controleren welke Python-versie is geïnstalleerd op uw systeem door de volgende opdracht uit te voeren:

python3 --version

Ga als volgt te werk om het driverte downloaden en installeren:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

4. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./install sqlserver

Als het driver niet kan worden gedownload (vanwege toegangsbeperkingen of technische problemen), wordt er een melding getoond met de instructies voor het downloaden van het driver en waarnaar u het moet kopiëren op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine. Nadat u dit hebt gedaan, voert u de opdracht install sqlserver nogmaals uit.

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

5. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  6. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals te tonen.

7. Het driver wordt geïnstalleerd.

8. Wacht totdat de installatie is voltooid (wordt aangegeven met "Voltooid!") en start vervolgens de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Voer de update-opdracht uit als u eerdere versies van het driver wilt verwijderen voordat u het meegeleverde driver installeert.

Ga als volgt te werk om het driver te downloaden en bij te werken:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

3. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

4. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./update sqlserver

Als het driver niet kan worden gedownload (vanwege toegangsbeperkingen of technische problemen), wordt er een melding getoond met de instructies voor het downloaden van het driver en waarnaar u het moet kopiëren op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine. Nadat u dit hebt gedaan, voert u de opdracht update sqlserver nogmaals uit.

Anders wordt de gebruiksrechtovereenkomst voor het driver getoond.

5. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Druk herhaaldelijk op [Enter] om langzaam door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk herhaaldelijk op de spatiebalk om snel door de gebruiksrechtovereenkomst te scrollen.
    • Druk op q om de licentietekst af te sluiten en de opties te tonen voor het aanvaarden van de gebruiksrechtovereenkomst.
  6. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Typ "y" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren en de installatie te starten.
    • Typ "n" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst af te wijzen en de installatie af te sluiten.
    • Typ "v" en druk op [Enter] om de gebruiksrechtovereenkomst nogmaals vanaf het begin te tonen.
  7. Het oude driver wordt verwijderd en het nieuwe driver wordt geïnstalleerd.

8. Wacht totdat de installatie is voltooid (wordt aangegeven met "Voltooid!") en start vervolgens de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

Voer de uninstall-opdracht uit als u het driver wilt verwijderen.

Ga als volgt te werken om het driver te verwijderen:

1. Stop alle taken die zijn geconfigureerd om deze connector te gebruiken.

2. Op de Gegevensverplaatsing-gatewaymachine wijzigt u de werkdirectory in:

opt/qlik/gateway/movement/drivers/bin

3. Voer dan de volgende opdracht uit:

Syntaxis:

./uninstall sqlserver

driver wordt verwijderd.

De stuurprogramma's handmatig installeren

U moet het driver alleen handmatig uitvoeren als de geautomatiseerde installatie van het stuurprogramma niet is voltooid.

Bij het gebruik van een Microsoft SQL Server als doel in een gegevenspijplijn, moet u ook het ODBC-stuurprogramma en het JDBC-stuurprogramma installeren. Als u Microsoft SQL Server als doel gebruikt in een replicationtaak, hoeft u alleen het ODBC-stuurprogramma te installeren.

Nadat Gateway voor gegevensverplaatsing is geïnstalleerd, downloadt u het msodbcsql<version>.x86_64.rpm stuurprogramma. U vindt een directe downloadlink naar de ondersteunde versie onder binary-artifacts in /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/sqlserver.yaml. Nadat de download is voltooid, kopieert u de RPM naar de machine met de Gateway voor gegevensverplaatsing.

Open op de Data Movement gateway-server een opdrachtregel en doe het volgende:

1. Stop de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl stop repagent

2. Bevestig eventueel dat de service is gestopt:

sudo systemctl status repagent

3. De status zou als volgt moeten zijn:

Active: inactive (dead) since <timestamp> ago

4. Installeer het stuurprogramma (RPM).

5. Wijzig de werkmap in <product_dir>/bin.

6. Kopieer de locatie van het stuurprogramma als volgt naar het site_arep_login.sh-bestand:

echo "export LD_LIBRARY_PATH=\$LD_LIBRARY_PATH:/opt/microsoft/msodbcsql<version>/lib64/" >> site_arep_login.sh

Hiermee wordt het stuurprogramma toevoegd aan 'LD_LIBRARY_PATH' en wordt de locatie van het stuurprogramma bijgewerkt in het site_arep_login.sh -bestand.

7. Bevestig eventueel dat de locatie van het stuurpogramma is gekopieerd:

cat site_arep_login.sh
  8. Start de Data Movement gateway-service:

sudo systemctl start repagent

9. Bevestig eventueel dat de service is gestart:

sudo systemctl status repagent

De status zou als volgt moeten zijn:

Active: active (running) since <timestamp> ago

10. Voor Data Movement gateway is de volgende ODBC-bibliotheek vereist: msodbcsql-18.1.so.1.1

Gebruik de volgende opdracht om te controleren welke bibliotheekversie momenteel is geïnstalleerd:

ls /opt/microsoft/msodbcsql<version>/lib64/

Als de bestaande bibliotheek een ander versienummer heeft (bijvoorbeeld libmsodbcsql-18.0.so.1.1), moet u een symbolische koppeling maken tussen de bestaande bibliotheek en de vereiste bibliotheek.

Gebruik hiervoor de volgende opdrachten:

cd /opt/microsoft/msodbcsql<version>/lib64/
    ln -s existing_library_name msodbcsql-18.1.so.1.1

waarbij existing_library_name de naam is van de momenteel geïnstalleerde bibliotheek (bijvoorbeeld libmsodbcsql-18.0.so.1.1).

InformatieU hoeft het JDBC-stuurprogramma niet te installeren als u Microsoft SQL Server als doel gebruikt in een replicationtaak.
  1. Download het mssql-jdbc-<version>.jar bestand. U vindt een directe downloadlink naar de ondersteunde versie onder binary-artifacts in /opt/qlik/gateway/movement/drivers/manifests/sqlserver.yaml. Nadat de download is voltooid, kopieert u het JAR-bestand naar de volgende map op de machine met de Gateway voor gegevensverplaatsing.

/opt/qlik/gateway/movement/qcs_agents/qdi-db-commands/lib

2. Herstart de Gateway voor gegevensverplaatsing-service door de opdracht uit te voeren die wordt beschreven in De service opnieuw opstarten

Beperkingen en overwegingen

Beperkingen en overwegingen bij het gebruik in een gegevenspijplijn

• Bij het tijdelijk opslaan van gegevens op een Microsoft SQL Server in een gegevenspijplijn, worden liveweergaven niet ondersteund. Zie Gegevensverzamelingen opslaan voor meer informatie over liveweergaven.

Beperkingen en overwegingen voor alle gegevenstaken

Als de volgende grote objecttypen leeg zijn in de doeldatabase (0 bytes), zijn ze niet leeg na een volledige lading:

• BLOB wordt geschreven als 0x0000 (2 bytes)
  • TEXT (VARCHAR(max)) wordt geschreven als 0X00 (1 byte)
  • NTEXT (NVARCHAR(max)) wordt geschreven als 0x0000 (2 bytes)

InformatieAls deze typen leeg zijn tijdens het verwerken van wijzigingen, worden ze op de juiste wijze als leeg (0 bytes) naar het doel geschreven.

Beperkingen en overwegingen voor alleen replicationtaken

• LOB-kolommen op volledige grootte worden niet ondersteund in de modus Batchgewijs optimaliseren toepassen. U kunt deze beperking omzeilen door de grootte van LOB-kolommen te beperken in de taakinstellingen of over te schakelen naar de modus Transactioneel toepassen.
  • Als de opties Batchgewijs optimaliseren toepassen en Beperkte LOB-kolommen (KB) repliceren zijn ingeschakeld, worden BLOB- en CLOB-kolommen in het doel afgekapt tot een kwart van de grootte die is opgegeven in het veld LOB-grootte beperken tot.
  • Als u emoticons van 4 bytes moet repliceren, gebruik dan een transformatie om het gegevenstype te converteren van WSTRING(n ) naar WSTRING ( n*2 ).

Gegevenstypen

Informatie in eigen gegevenstypen wordt behouden en wordt weergegeven in de kolom Eigen gegevenstype in weergaven van gegevensverzamelingen. Als de kolom niet zichtbaar is, moet u de kolomkiezer van de weergave van de gegevensverzameling openen en de kolom Eigen gegevenstype selecteren.

Ondersteunde gegevenstypen
Qlik Cloud-gegevenstypen Ondersteunde Microsoft SQL Server-gegevenstypen

BOOLEAN

TINYINT

BYTES

VARBINARY(length)

DATE

DATE

TIME

TIME(0)

DATETIME

DATETIME2(scale)

INT1

SMALLINT

INT2

SMALLINT

INT4

INT

INT8

BIGINT

NUMERIC

NUMERIC(p,s)

REAL4

REAL

REAL8

FLOAT

STRING

Als kolom datum of tijd is dan:

DATETIME2

Als de kolom geen datum of tijd is dan:

VARCHAR(length)

UINT1

INT2

UINT2

INT4

UINT4

INT8

UINT8

NUMERIC(20)

WSTRING

NVARCHAR(length)

BLOB

VARBINARY(max)

IMAGE

CLOB

VARCHAR(max)

TEXT

NCLOB

NVARCHAR(max)

NTEXT

De volgende gegevenstypen van SQL Server worden niet ondersteund. Gegevens worden niet gelezen.

• CURSOR

• SQL_VARIANT

• TABLE

De volgende gegevenstypen worden omgezet naar VARCHAR (MAX):

• XML

• GEOGRAPHY

• GEOMETRY