Wie kan werken met Qlik AutoML

Gebruikerstoegang tot AutoML-hulpbronnen en functionaliteit wordt bepaald door de volgende besturingselementen:

• Gebruikersrechten

• Toewijzing van specifieke beveiligingsrollen

• Toegang tot de ruimte waarin de hulpbronnen zich bevinden

Zie de onderstaande secties voor meer informatie over elke vereiste.

Gebruikersrechten

Voor toegang tot de meeste Qlik AutoML‑mogelijkheden hebt u Professional- of Full User-recht nodig in de tenant.

Gebruikers met Analyzer-rechten kunnen voorspellingen van ML-implementaties uitvoeren als ze een Qlik Sense-app gebruiken. Deze actie kan plaatsvinden als een script of visualisatie een gegevensverbinding naar Qlik AutoML gebruikt (bijvoorbeeld: de Qlik AutoML-connector of een aangepaste API-verbinding).

AutoML-beveiligingsrollen

Tenantbeheerder en de eigenaar van het serviceaccount kunnen samenwerken om te beheren welke gebruikers in de tenant Qlik AutoML kunnen gebruiken. Ze kunnen dit beheren door algemene gebruikersrollen toe te wijzen.

Elke rol definieert specifiek toegangsbeheer, afhankelijk van de acties die de gebruiker hoofdzakelijk zal uitvoeren. De volgende gebruikersrollen zijn beschikbaar:

• Automl Experiment Contributor

• Automl Deployment Contributor

Gebruikers met de rol Automl Experiment Contributor maken en beheren voornamelijk ML‑experimenten. Ze kunnen ook ML-implementaties bekijken en nieuwe implementaties maken op basis van experimenten.

Gebruikers met de rol Automl Deployment Contributor werken voornamelijk met ML-implementaties. Ze kunnen ML-implementaties maken en beheren, evenals voorspellingen van deze implementaties configureren en uitvoeren. Een gebruiker met deze rol kan ook ML-experimenten bekijken.

Een gebruiker kan tegelijkertijd beide rollen hebben. Gebruikers zonder een van beide rollen kunnen geen AutoML-hulpbronnen bekijken of openen.

Voor meer informatie raadpleegt u Toegekende machtigingen van beveiligingsrollen (gebruikersgebaseerde abonnementen) of Toegekende machtigingen van beveiligingsrollen (capaciteitsgebaseerde abonnementen).

Ruimten

Experimenten, ML-implementaties en gegevensverzamelingen voor voorspellingen worden opgeslagen in Catalogus. Filter op type of gebruik de verzamelingen om ze gemakkelijk te vinden.

In aanvulling op de AutoML‑beveiligingsrollen, worden machtigingen voor het werken met AutoML verder beheerd in de ruimten waarin de hulpbronnen zich bevinden.

Naast de toepasselijke AutoML-beveiligingsrollen, hebt u ook de rol Private Analytics Content Creator nodig om voorspellingen te genereren en op te slaan in uw persoonlijke ruimte.

Als u wilt werken met AutoML‑hulpbronnen in een gedeelde of beheerde ruimte, moet u beschikken over de toepasselijke AutoML‑beveiligingsrollen, evenals voldoende machtigingen in de ruimte. Voor meer informatie over de vereisten voor elke ruimtetype, gaat u naar:

Experimenten en ML-implementaties beheren

In de hub kunnen tenant- en analysebeheerders de volgende acties uitvoeren zonder dat ze aanvullende beveiligingsrollen of ruimtemachtigingen nodig hebben:

• Alle experimenten en ML-implementaties in de ruimte bekijken

• Experimenten en ML‑implementaties verwijderen (alleen een tenantbeheerder kan deze bedrijfsmiddelen verwijderen uit de ruimte van een andere gebruiker)

Voor andere acties moet de beheerder de vereiste ruimterol hebben.

Tenant- en analysebeheerders kunnen experimenten en ML-implementaties beheren vanuit de Beheerconsole. Ga voor meer informatie naar Experimenten en ML-implementaties beheren.