Laden

Laden laadt de dataset en past geen bewerkingen toe. Hiermee kunt u alle verschillende indelingen laden die Qlik GeoOperations ondersteunt.

Tip

Merk op dat Vereenvoudigen een goed alternatief kan zijn voor Laden als geometrieën veel details bevatten en langzaam worden weergegeven.

U kunt het volgende laden:

• Een bestand

• Een gescheiden tekstbestand

• Standaardgebieden en -punten van de locatieservice

• Een eerder geladen tabel

Laden vanuit een bestand

U kunt Laden gebruiken om gegevens van de volgende bestandstypen te laden:

• DXF

• ESRIJSON

• GeoJSON

• GML2

• Shapefile (gecomprimeerd)

1. Klik onder Gegevensverbindingen op Gegevens selecteren op uw Qlik GeoOperations-verbinding.

2. Onder Bewerking selecteert u Laden.

3. Onder Type selecteert u Bestandsgebaseerde geodataset.

4. Onder URL geeft u de locatie van het bestand op.

Alleen URL's met HTTPS- of LIB-protocollen zijn toegestaan.

U kunt bestanden van de gegevensbronnen gebruiken in de ruimte van de app met behulp van de volgende syntaxis: lib://DataFiles/<file name>. Bijvoorbeeld lib://DataFiles/SalesGeographies.geojson.

U kunt ook een ruimte opgeven waarin de bestanden worden opgeslagen met behulp van de volgende syntaxis: lib://<space name>:DataFiles/<file name>. Bijvoorbeeld lib://EuropeSales:DataFiles/SalesGeographies.geojson.

U kunt ook een bestand opgeven van een Web Storage Provider-connector met behulp van de volgende syntaxis: lib://<Web Storage Provider>/<file name>. Bijvoorbeeld: lib://Dropbox/SalesGeographies.geojson.

5. Onder Sleutelveld selecteert u het veld dat de id's voor elke geometrie bevat.

Als u Automatisch genereren selecteert, wordt er een sleutelveld gegenereerd.

Als u Opgeven selecteert, geeft u de veldnaam op.

6. Onder Bestandstype selecteert u het type van het bestand dat u gaat laden.

7. Onder Tekencodering selecteert u de tekencodering die in het bestand wordt gebruikt.

Als u Automatisch selecteert, probeert de verbinding om automatisch te codering te detecteren.

Als u Opgeven selecteert, geeft u de codering op.

8. Onder Verwacht geometrietype selecteert u het type geometrie dat zich in het geometrieveld bevindt. De volgende types zijn beschikbaar:

• Automatisch: Er wordt geprobeerd om het type automatisch te detecteren.
    • Point : Zoekt punten in het opgegeven bestand.
    • Line: Zoekt lijnen in het opgegeven bestand.
    • Polygon : Zoekt polygonen in het opgegeven bestand.
  9. Onder Tabellen selecteert u de tabellen die geladen moeten worden.

10. Onder Velden selecteert u de velden die u wilt laden in de tabellen.

11. Klik op Script invoeren.

Gegevens laden vanuit een gescheiden tekstbestand

Tekstbestanden met tabelgegevens, optioneel met geometrieën. In plaats van geometrieën kunnen ook namen van locaties worden opgegeven. Alle velden worden geladen als tekenreeksen.

1. Klik onder Gegevensverbindingen op Gegevens selecteren op uw Qlik GeoOperations-verbinding.

2. Onder Bewerking selecteert u Load.

3. Onder Type selecteert u Gescheiden tekstbestand.

4. Onder URL geeft u de locatie van het bestand op.

Alleen URL's met HTTPS- of LIB-protocollen zijn toegestaan.

U kunt bestanden van de gegevensbronnen gebruiken in de ruimte van de app met behulp van de volgende syntaxis: lib://DataFiles/<file name>. Bijvoorbeeld lib://DataFiles/SalesGeographies.geojson.

U kunt ook een ruimte opgeven waarin de bestanden worden opgeslagen met behulp van de volgende syntaxis: lib://<space name>:DataFiles/<file name>. Bijvoorbeeld lib://EuropeSales:DataFiles/SalesGeographies.geojson.

U kunt ook een bestand opgeven van een Web Storage Provider-connector met behulp van de volgende syntaxis: lib://<Web Storage Provider>/<file name>. Bijvoorbeeld: lib://Dropbox/SalesGeographies.geojson.

5. Onder Sleutelveld selecteert u het veld dat de id's voor elke geometrie bevat.

Als u Automatisch genereren selecteert, wordt er een sleutelveld gegenereerd.

Als u Opgeven selecteert, geeft u de veldnaam op.

6. Onder Geometrieveld geeft u de naam van het geometrieveld op.

Als puntgegevens zich in twee velden bevinden, specificeer dan in de volgende indeling: latitudeveld, longitudeveld.

7. Onder Geometrietype selecteert u het type geometrie dat zich in het geometrieveld bevindt. De volgende types zijn beschikbaar:

• Point : Puntgeometrie in Qlik Sense-puntindeling: [longitude,latitude]
    • Punt breedtegraad en lengtegraad Puntgeometrie met breedtegraad en lengtegraad in afzonderlijke velden.
    • Line: Lijngeometrie in de Qlik Sense-lijnindeling: [[longitude,latitude],[longitude,latitude],...]
    • Polygon : Polygoongeometrie.
    • LocationNamedPoint : Namen van een geografisch punt, zoals steden.
    • LocationNamedArea : Namen van een geografisch gebied, zoals landen.
    • WKT : Geometrie in de WKT-indeling. Qlik GeoOperations ondersteunt Point, LineString, MultiLineString, Polygon en MultiPolygon. Ga voor meer informatie naar Bekende tekstweergave van geometrie.
  8. U kunt desgewenst onder Suffix locatie een suffix toevoegen om op alle waarden toe te passen.

Dit is een handige manier om meer informatie op te geven voor servergebaseerde locatieservices, zoals landcode of type. Met het volgende suffix worden bijvoorbeeld alle items opgegeven als steden in Zweden: ,SE:city. Raadpleeg Locatieservice (alleen in het Engels) voor meer informatie over de te gebruiken syntaxis.

9. Onder Tekencodering selecteert u de tekencodering die in het bestand wordt gebruikt.

Als u Automatisch selecteert, probeert de verbinding om automatisch te codering te detecteren.

Als u Opgeven selecteert, geeft u de codering op.

10. Onder Koptekst selecteert u Eerste rij in het bestand als de koptekst de eerste rij is.

Selecteer anders Opgeven en geef de namen van de kolommen op, gescheiden door komma's.

11. Onder Veldscheidingsteken geeft u het teken op dat de velden scheidt.

Naast tekens, worden ook de trefwoorden TAB, NEWLINE, COMMA en SEMICOLON ondersteund.

12. Onder Recordscheidingsteken geeft u het teken op dat de regels scheidt.

Naast tekens, worden ook de trefwoorden TAB, NEWLINE, COMMA en SEMICOLON ondersteund.

13. U kunt eventueel onder Aanhalingsteken het teken opgeven dat wordt gebruikt voor tekenreeksen.

Scheidingstekens voor velden en records tussen de aanhalingstekens worden niet als zodanig geparseerd. De aanhalingstekens worden verwijderd uit de geladen gegevens. De trefwoorden QUOTE ("), DOUBLEQUOTE (") en SINGLEQUOTE (') worden ondersteund.

14. Onder Coördinaatreferentiesysteem (CRS) selecteert u de CRS van de gegevens die moeten worden geladen.

De gegevens worden vanuit het geselecteerde CRS naar WGS84 (EPSG:4326) geprojecteerd voordat ze in de app worden geladen.

Als u Automatisch selecteert, probeert de verbinding om automatisch de CRS van het bestand te detecteren. Als er geen CRS in het bestand wordt gevonden, wordt EPSG:4326 (WGS84) gebruikt.

Informatie

bij het instellen van een CRS-waarde wordt de informatie in het bestand overschreven. Doe dit alleen voor bestanden die dergelijke informatie missen of waarvan bekend is dat de informatie onjuist is. Bestanden met gegevens met meerdere CRS'en worden niet ondersteund.

15. Onder Tabellen selecteert u de tabellen die geladen moeten worden.

16. Onder Velden selecteert u de velden die u wilt laden in de tabellen.

17. Klik op Script invoeren.

Standaardgebieden en -punten laden

U kunt standaardgebieden en -punten laden vanaf de Qlik GeoAnalytics Server-locatieservice. Deze kunnen worden gekoppeld aan velden met de overeenkomstige namen in andere tabellen voor het verstrekken van punten en gebieden.

De volgende locatietypen zijn beschikbaar:

Ondersteuning locatie
Locatie Beschrijving Punt Gebied
Best.gebied 1: Hoogste bestuursgebied. Ja Ja
Best.gebied 2: Op één na hoogste bestuursgebied. Ja Ja
Best.gebied 3: Op twee na hoogste bestuursgebied. Ja Ja
Best.gebied 4: Op drie na hoogste bestuursgebied. Ja Ja
Luchthavencode IATA: IATA-luchthavencodes. Ja Nee
Luchthavencode (ICAO): ICAO-luchthavencodes. Ja Nee
Hoofdstad Nationale hoofdsteden. Ja Nee
Plaats Grote steden en plaatsen. Ja Nee
Continent Continenten Ja Nee
Land namen van landen. Ja Ja
Landcode ISO 2 ISO 2-codes voor landen. Ja Ja
Landcode ISO 3 ISO 3-codes voor landen. Ja Ja
Postcode Postcodes. Ja Ja
  1. Klik onder Gegevensverbindingen op Gegevens selecteren op uw Qlik GeoOperations-verbinding.

2. Onder Bewerking selecteert u Load.

3. Onder Type selecteert u Gescheiden tekstbestand.

4. Onder Geometrietype selecteert u Gebied of Punt.

5. Onder Locatietype selecteert u de locatie die moet worden geladen.

6. Onder Landcodes kunt u de landcodes opgeven (2 of 3 letters) voor de landen waarvan locaties moeten worden geladen.

U kunt landcodes scheiden met een komma. Als u geen waarden opgeeft, worden alle locaties van het geselecteerde type geladen.

Informatie

Er kunnen slechts 50.000 items worden geladen. Als er meer worden geladen, zal de lading mislukken.

7. Onder Tabellen selecteert u de tabellen die geladen moeten worden.

8. Onder Velden selecteert u de velden die u wilt laden in de tabellen.

9. Klik op Script invoeren.

Een eerder geladen tabel laden

U kunt een eerder geladen tabel doorgeven aan Qlik GeoOperations om te declareren hoe de geografische gegevens geïnterpreteerd moeten worden.

In veel gevallen kunnen het sleutelveld en het geometrieveld automatisch worden gedetecteerd op basis van de inhoud. Het is raadzaam om tabellen te declareren, zodat de interpretatie niet verandert na het opnieuw laden met nieuwe gegevens.

Normaal gesproken wordt de Qlik Sense geometrie-indeling gebruikt, maar de WKT-indeling (Well-known text representation of geometry) wordt ook ondersteund. Dit maakt het mogelijk om geografische gegevens uit een database te lezen en vervolgens de geometrieën te converteren met behulp van de bewerking Laden.

1. Klik onder Gegevensverbindingen op Gegevens selecteren op uw Qlik GeoOperations-verbinding.

2. Onder Bewerking selecteert u Load.

3. Onder Type selecteert u Geladen tabel.

4. Onder Tabelnaam geeft u de tabel op.

5. Onder Sleutelveld selecteert u het veld dat de id's voor elke geometrie bevat.

Als u Automatisch genereren selecteert, wordt er een sleutelveld gegenereerd.

Als u Opgeven selecteert, geeft u de veldnaam op.

6. Onder Geometrietype en geometrieveld selecteert u het geometrietype en geeft u vervolgens het veld op dat de gegevens bevat.

Voor gegevens die geen geometrie bevatten, selecteert u Geen.

7. Onder Coördinaatreferentiesysteem (CRS) selecteert u de CRS van de gegevens die moeten worden geladen.

De gegevens worden vanuit het geselecteerde CRS naar WGS84 (EPSG:4326) geprojecteerd voordat ze in de app worden geladen.

Als u Automatisch selecteert, probeert de verbinding om automatisch de CRS van het bestand te detecteren. Als er geen CRS in het bestand wordt gevonden, wordt EPSG:4326 (WGS84) gebruikt.

Informatie

bij het instellen van een CRS-waarde wordt de informatie in het bestand overschreven. Doe dit alleen voor bestanden die dergelijke informatie missen of waarvan bekend is dat de informatie onjuist is. Bestanden met gegevens met meerdere CRS'en worden niet ondersteund.

8. Onder Tabellen selecteert u de tabellen die geladen moeten worden.

9. Onder Velden selecteert u de velden die u wilt laden in de tabellen.

10. Klik op Script invoeren.

Bij het laden in uw handeling Dichtstbijzijnde, kunt u de data laden vanuit de tabel pts2 van het temppoints CSV -bestand.