Egenskaper vattenfallsdiagram

Du öppnar egenskapspanelen för en visualisering genom att klicka på EditRedigera i verktygsfältet och sedan klicka på den visualisering du vill redigera.

Om egenskapspanelen är dold öppnar du den genom att klicka på open right panel längst ner till höger.

Observera: Om Linked Object visas längst upp till höger i visualiseringen är den länkad till ett originalobjekt. Det går inte att redigera en länkad visualisering, men du kan redigera originalobjektet. Du kan även koppla bort visualiseringen för att göra det möjligt att redigera den.
Observera: En del av inställningarna i egenskapspanelen är enbart tillgängliga under vissa omständigheter, exempelvis när du använder fler än en dimension eller fler än ett mått, eller när du väljer ett alternativ som gör andra alternativ tillgängliga.

Data

Klicka på Lägg till om du vill lägga till en dimension eller ett mått.

På fliken Data klickar du på Lägg till under Mått så att det öppnas en lista med tillgängliga mått. Välj det mått som du vill lägga till i visualiseringen. Om du markerar ett fält visas automatiskt några vanliga aggregeringsfunktioner som du kan välja mellan för måttet.

Om det inte finns något mått tillgängligt måste du skapa ett. Du kan ange uttrycket direkt i textrutan eller klicka på Expression för att skapa ett mått i uttrycksredigeraren.

För att kunna redigera ett mått som är länkat till ett original måste du först koppla bort måttet.

Om alternativet Lägg till är nedtonat kan du inte lägga till fler mått.

Mått

• <Measure name>: Klicka på måttet för att öppna måttinställningarna.

Om du vill ta bort måttet trycker du länge/högerklickar på måttet i fråga och väljer Delete i dialogen. Alternativt kan du klicka på måttet och sedan på DeleteDelete.

• Uttryck: Klicka på 3 för att öppna uttrycksredigeraren. Det befintliga uttrycket visas som standard.

• Etikett: Ange en etikett för måttet. Mått som inte sparas i Original visas med uttrycket som etikett.
    • Mått: Visas enbart för original. För att kunna redigera ett mått som är länkat till ett original måste du först koppla bort måttet.
    • Måttåtgärd: Välj hur måttet ska användas i diagrammet:
      • Lägg till: Måttvärdet läggs till.
      • Subtrahera: Måttvärdet subtraheras.
      • Deltotaler: Måttvärdet behandlas som ett deltotalsvärde för de senaste måtten med samma måttåtgärd.
    • Deltotaler: Välj Deltotaler för att lägga till ett automatiskt beräknat deltotalmått baserat på resultatet av samtliga tidigare måttåtgärder.
    • Etikett för deltotal: Ange en etikett för det automatiskt beräknade deltotalsmåttet.

Du kan dra i måtten för att ange i vilken ordningsföljd de ska visas i visualiseringen. Använd dragreglagen (o) för att ändra ordningen.

Talformat

• Talformat: Olika alternativ för att formatera mätvärdena. Om du vill ändra talformat på appnivå, och inte bara för ett enda mått, är det bättre att göra det i de regionala inställningarna, det vill säga i SET-satserna i början på skriptet i Skriptredigeraren.

Följande talformat är tillgängliga:

• Auto: Qlik Sense anger automatiskt ett talformat baserat på källdata.

För numeriska förkortningar används de internationella SI-enheterna, som k (tusen), M (miljon) och G (miljard).

• Tal: Som standard är formateringen inställd på Enkel och du kan välja formatering bland alternativen i listan. Klicka på knappen för att Anpassa formateringen och använd rutan Formatsträng för att ändra formatsträngen.

Examples:

• # ##0 beskriver talet som ett heltal med tusentalsavgränsare. I det här exemplet används " " som tusentalsavgränsare.
      • ###0 beskriver talet som ett heltal utan tusentalsavgränsare.
      • 0000 beskriver talet som ett heltal med minst fyra siffror. Med andra ord visas talet 123 som 0123.
      • 0.000 beskriver talet med tre decimaler. I det här exemplet används "." som decimalavgränsare.

Om du lägger till procenttecknet (%) i formatmönstret multipliceras automatiskt mätvärdena med 100.

• Valuta: Som standard används samma formatmönster för valuta som har ställts in i operativsystemet. Använd rutan Formatmönster om du vill ändra formatmönstret.
    • Datum: Som standard är formateringen inställd på Enkel och du kan välja formatering bland alternativen i listan. Klicka på knappen för att Anpassa formateringen och använd rutan Formatsträng för att ändra formatsträngen.
    • Varaktighet: Som standard används samma formatmönster för varaktighet som har ställts in i operativsystemet. Varaktighet kan formateras som dagar eller som en kombination av dagar, timmar, minuter, sekunder och bråkdels sekunder. Använd rutan Formatmönster om du vill ändra formatmönstret.
    • Anpassad: Som standard används samma formatmönster för anpassade värden som har ställts in i operativsystemet. Använd rutorna Formatmönster om du vill ändra formatmönstret.
      • Decimalavgränsare: Ange decimalavgränsaren.
      • Tusentalsavgränsare: Ange tusentalsavgränsaren.
      • Formatmönster: Ange formatmönstret för tal.
      • Återställa mönster: Klicka för att återställa till standardmönstret.
    • Måttuttryck: Formatmönstret bestäms av måttuttrycket. Använd det här alternativet för att visa anpassade talformat för ett mått i en visualisering.

Begränsningar:

Fungerar bara med visualiseringar som accepterar mått.

Kan inte användas med lådagram.

Påverkar inte axelns talformat.

Tilläggsprogram

• Datahantering:

• Inkludera nollvärden: När det här alternativet är avmarkerat inkluderas mått med värdet noll i presentationen. Om det finns fler än ett mätvärde måste alla mätvärden ha värdet 0 för att uteslutas från presentationen.

• Beräkningsvillkor: Ange ett uttryck i det här textfältet, som ska utgöra ett villkor som måste vara uppfyllt (sant) för att objektet ska visas. Värdet kan definieras som dynamisk formel. Till exempel: count(distinct Team)<3. Om villkoret inte uppfylls visas meddelandet eller uttrycket som anges i Visat meddelande.

Ett beräkningsvillkor är bra att använda om ett diagram eller en tabell är mycket stor vilket leder till att visualiseringen svarar långsamt. Ett beräkningsvillkor kan hjälpa genom att till exempel ett objekt inte visas förrän användaren har filtrerat ned data till en mer hanterbar nivå genom att tillämpa urval.

• Referenslinjer: Lägg till referenslinje: Klicka för att lägga till en ny referenslinje.

• Visa: När det här alternativet är valt visas referenslinjen.
    • Etikett: Ange en ny etikett för referenslinjen.
    • Färg: Välj färg för referenslinjen och etiketten i färgblandaren.
    • Uttryck för referenslinje: Ange ett värde eller ett uttryck för referenslinjen. Klicka på 3 för att öppna uttrycksredigeraren.
    • Delete: Klicka för att ta bort referensraden.

Utseende

Allmänt

• Visa rubriker: Markera för att aktivera eller avaktivera rubriker, underrubriker och fotnoter i diagrammet.

Ange Rubrik, Underrubrik och Fotnot. Strängen tolkas standardmässigt som textsträng. Du kan även använda textfältet för ett uttryck, eller för en kombination av text och uttryck. Ett lika med-tecken (=) i början av strängen visar att den innehåller ett uttryck.

Klicka på Expression om du vill skapa ett uttryck med uttrycksredigeraren.

Example:

Anta att följande sträng används, inklusive citattecken:'Sales: ' & Sum(Sales)

Strängen tolkas rutinmässigt som textsträng och visas enligt exemplet. Men om du börjar strängen med ett likhetstecken: (='Sales: ' & Sum(Sales)), tolkas strängen som ett uttryck i stället. Då blir resultatet Sales: <uttryckets värde>, där <uttryckets värde> är det beräknade värdet.

• Visa detaljer: Om du vill tillåta användarna att visa detaljer som beskrivningar, mått och dimensioner anger du Visa.

Parallella tillstånd

• State: Set the state to apply to the visualization. You can select:

• Any alternate state defined in Master items.
    • <inherited>, in which case the state defined for the sheet is used.
    • <default state>, which represents the state where no alternate state is applied.

For more information about alternate states, see Använda parallella tillstånd för jämförande analys.

Presentation

• Linjeavstånd för rutnät: Ställ in på Anpassat om du vill anpassa de horisontella stödlinjerna. Du kan välja mellan: Inga linjer, Medel eller Smal.
  • Värdeetiketter: Ställ in detta på Av om du vill dölja värdeetiketter på staplar.

Färger och teckenförklaring

• Färger: Du kan ställa in presentationsfärgen för de olika måttåtgärderna: Färg för positivt värde, Färg för negativt värde eller Färg för deltotal
  • Visa teckenförklaring: Ställ in på Auto för att visa en teckenförklaring för måttåtgärderna. Du kan ställa in teckenförklaringens placering med Teckenförklaringens placering:
    • Auto: Teckenförklaringen placeras automatiskt där det finns tillräckligt med plats.
    • Höger
    • Nederst
    • Vänster
    • Överst

Y-axel

• Etiketter: Välj om du vill visa etiketter på Y-axeln.
  • Placering: Välj var dimensionsaxeln ska visas.
  • Skala: Välj hur många linjer du vill visa på Y-axeln. Smal visar många linjer medan Bred visar få linjer.
  • Intervall: Välj att ställa in minimivärde, maxvärde eller båda. Minimivärdet kan inte vara större än maximivärdet. Du kan använda uttryck för värdena.

X-axel

• Etiketter: Välj om du vill visa etiketter på X-axeln.
  • Etikettorientering: Välj orientering på etiketterna.
  • Placering: Välj var måttaxeln ska visas.