Komplement för värmekartediagram

Ett värmekartediagram (Värmekartediagram) visar jämförda data med värdena representerade som färgmönster i ett diagram. När du skapar en värmekarta kan du presentera information omedelbart genom att kombinera element från flera källor tillsammans. Det är inkluderat i visualiseringspaketet.

En värmekarta kan visa stora mängder data i sin helhet eftersom värdena ersätts av färger. Detta kondenserade färgkodade format ger en lättförståelig översikt över dina data.

Värmekartor kräver två dimensioner och ett mått. Ett andra mått är valfritt. Diagrammet visas i tabellformat med färgkodade paneler. De högsta och lägsta värdena visas i respektive dimensionskolumn. Värdena emellan visas i färgtoner centrerade på medelvärdet.

Användning

Ett väremekartediagram visar en visuell sammanfattning av stora mängder jämförda data. Informationen presenteras som ett färgmönster och ger en nästan omedelbar överblick i ett enda diagram. En värmekarta är också användbar när du vill:

• Jämföra resultat för olika företag, marknader eller investeringar.
  • Jämföra prestationsnivåer för ett företags avdelningar.
  • Fastställa investeringsprioriteter och belysa problemområden.
  • Presentera stora mängder statistiska data och datauppsättningar.
  • Mäta användarinteraktioner på webbplatser.
  • Göra bedömningar av platser, personer, resultat eller jobb.

Skapa ett värmekartediagram

Du kan skapa ett värmekartediagram på arket som du redigerar.

Gör följande:

1. Gå till resurspanelen, under Anpassade objekt > Visualization bundle, och dra ett Heatmap chart-objekt till arket.
  2. Klicka på den övre Lägg till dimension-knappen och välj dimensionen.
  3. Klicka på den nedre Lägg till dimension-knappen och välj det andra dimensionsvärdet.
  4. Klicka på Lägg till mått-knappen för att välja måttet för diagrammet.

När dimensioner och mått har valts visas värmekartediagrammet.

Examples:

A heatmap displaying results using colors only.

En värmekarta som visar resultat endast med hjälp av färger.

A heatmap with grid layout, data, and labels.

Samma värmekarta som ovan med rutnätslayout, data och etiketter.

Ändra utseende på diagrammet

Använda verktyget för att göra utval med lasso

Med verktyget för att göra urval med lasso kan du göra ett tvådimensionellt urval av ett specifikt område du vill ta en närmare titt på genom att dra en gräns runt det.

Denna kontur försvinner sedan och du kan lägga lasson omkring önskat område en gång till.

Gör följande:

1. Öppna värmekartan i huvudvisningsområdet. Om du arbetar i redigeringsläge klickar du på Klart.
  2. Klicka med markören på en panel och, medan du håller musknappen nedtryckt, dra en linje runt området i diagrammet du vill titta närmare på.
  3. Avsluta konturen där den började. Diagrammet zoomar automatiskt in och visar det valda området.

Examples:

Heatmap with border traced out with the lasso tool.

En gräns dras runt området med lassoverktyget och det färgas grönt.

Heatmap showing a selection picked using lasso tool.

När urvalet är klart visas endast det inzoomade området innanför konturen i diagrammet.

Använda alternativet för dimensionsurval

Du kan välja en kolumn eller rad med paneler för respektive dimension genom att klicka på dimensionsetiketten eller göra ett urval av två dimensioner genom att klicka på en panel. När den valts visas endast den valda raden, kolumnen eller panelen i diagrammet.

Byta färgschema

Du kan byta färgschema i diagrammet genom att välja bland fyra fördefinierade alternativ.

Gör följande:

1. Klicka på Utseende > Design i egenskapspanelen.
  2. Välj ett färgschema under Färg.

The different colour gradients that can be used in heatmaps.
De olika färgtoningar som kan användas i värmekartor.

Ändra etikettfärger

Etiketter är text- eller bildelement som kan placeras varsomhelst på alla kartor. Du kan ställa in en egen etikettfärg under Utseende > Etikettfärg i egenskapspanelen. Markera kryssrutan för etikettfärg och välj en färg i färgtonscirkeln. Du kan även klicka på stafflisymbolen under färgcirkeln och välja en färg, eller ange en kodsträng för färgen i fältet intill stafflisymbolen. Färgerna ska vara giltiga CSS-färger.

Visa/dölj teckenförklaring

Teckenförklaring ger en tunn tonad färglinjebeskrivning högst upp i diagrammet. Du döljer teckenförklaringen genom att dra i reglaget under Utseende > Design > Teckenförklaring i egenskapspanelen åt vänster och slå av alternativet.

Justera panelernas ogenomskinlighet

Du kan ändra panelogenomskinlighet genom att dra i reglaget för panelogenomskinlighet under Utseende > Design > Panelogenomskinlighet i egenskapspanelen. Om du ställer in ogenomskinligheten som 1 visas färgerna tydligt, så att panelerna får ett tydligare individuellt utseende.

Använda ett medelvärde i en skala

I en värmekarta kan du beräkna och visa medelvärdet av en datauppsättning. Det används som mittvärde i en färgskala. Du kan slå på och av den här funktionen under Utseende > Alternativ > Använd medelvärde i skala i egenskapspanelen.

Ange ett skalvärde i form av ett uttryck för medelvärde. Detta gör att systemet kan välja ett färgintervall som definierar en färgskala för medelvärde. Du kan även infoga en skalsträng i uttrycket i uttrycksredigeraren (Expression) under Utseende> Alternativ > Medelskalvärde i egenskapspanelen. När inget medelvärde används, ska medelskalvärdet anges som 0.

Ställa in en fast skala

Du kan ange minimi-, max- och medelvärden för att definiera en fast färgskala oberoende av en datauppsättning. För att göra detta drar du i reglaget Fasta skalor till höger under Utseende > Alternativ > Fast skala i egenskapspanelen. Ange sedan ett minimivärde under Minimiskalvärde, ett maxvärde under Maxskalvärde och ett medelvärde under Medelskalvärde. Du kan även infoga en skalsträng i uttrycket i uttrycksredigeraren (Expression).

Visa/dölj titlar

Det här alternativet döljer namnet på värmekartediagrammet. Klicka på Utseende > Allmänt i egenskapspanelen och växla med Visa titlar -reglaget.

Ändra etikettstorlek på diagramaxlar

Du kan även anpassa storleken på etiketterna på både y-axeln och x-axeln i diagrammet. Klicka på Utseende i egenskapspanelen och ange etikettstorleken du vill ha under y-axeletikettstorlek och under x-axeletikettstorlek.

Begränsa dimensionsvärden

Du kan begränsa dimensionsvärdena. Gå till Data > Dimensioner i egenskapspanelen. Klicka på Dimension, och under Begränsning väljer du en begränsning i menyn.

Ställa in minimistorlek horisontellt

I en värmekarta anger du ett minimivärde för hur diagrammet visas horisontellt. Ange storleken du vill ha under Utseende > Alternativ > Minimistorlek horisontellt i egenskapspanelen. Du kan även infoga en sträng i uttrycket i uttrycksredigeraren (Expression).

Talformat

Det går att formatera mätvärdet. Olika formatering kan användas för samma värde, till exempel valuta, datum eller varaktighet. Diagrammet uppdateras med den ändrade taltypen.

Gör följande:

1. Klicka på Data > Mått i egenskapspanelen och klicka på ett mått.
  2.  Välj önskat talformat i Talformat-menyn.
  3. Ange informationen i panelfälten. Dessa visas när du väljer ett annat alternativ än Auto för att konfigurera diagrammet.

Begränsningar

Information om allmänna begränsningar finns i Begränsningar för komplementpaket kommer från Qlik.