Ansluta till datakällor i Skriptredigeraren

Med hjälp av dataanslutningar i Skriptredigeraren kan du spara genvägar till de datakällor som du använder ofta: databaser, lokala filer eller fjärranslutna filer. I Dataanslutningar visas en lista över de dataanslutningar du har sparat i alfabetisk ordning. Du kan använda sök-/filterboxen för att begränsa listan till anslutningar till ett visst namn eller en viss typ.

Mer information finns här Koppla till datakällor.

Observera: Du kan endast se dataanslutningar som du äger eller som du har fått behörighet att läsa eller uppdatera. Kontakta systemadministratören för Qlik Sense om du behöver åtkomst.

Skapa en ny dataanslutning

Gör följande:

1. Klicka på Skapa ny anslutning
  2. Välj den typ av datakälla som du vill skapa från listrutan.

Inställningsdialogrutan för den typ av datakälla du har valt öppnas.

3. Ange inställningarna för datakällan och klicka på Skapa för att skapa dataanslutningen.

Ditt användarnamn och din domän kommer att läggas till anslutningsnamnet för att säkerställa att det är unikt.

Dataanslutningen har nu skapats med dig som förinställd ägare. Om du vill att andra användare ska kunna använda anslutningen i en serverinstallation, måste du redigera åtkomsrättigheterna för anslutningen i Qlik Management Console.

Varning: Inställningarna för den dataanslutning du skapade uppdateras inte automatiskt om inställningarna för datakällan ändras. Därför måste du vara försiktig när du sparar användarnamn och lösenord, framför allt om du växlar mellan integrerad Windows-säkerhet och databasinloggningar i DSN.
Observera: Om Skapa ny anslutning inte visas, betyder det att du inte har behörighet för att lägga till dataanslutningar. Kontakta systemadministratören för Qlik Sense om du behöver åtkomst.

Ta bort en dataanslutning

Gör följande:

1. Klicka på Ö på den dataanslutning du vill ta bort.
  2. Bekräfta att du vill radera anslutningen.

Dataanslutningen raderas.

Observera: Om Ö inte visas, betyder det att du inte har behörighet för att ta bort dataanslutningen. Kontakta systemadministratören för Qlik Sense om du behöver åtkomst.

Redigera en dataanslutning

Gör följande:

1. Klicka på @ på den dataanslutning du vill redigera.
  2. Redigera detaljerna för dataanslutningen. Anslutningsdetaljerna är specifika för typen av anslutningar.

Dataanslutningen uppdateras nu.

Observera: Om du redigerar namnet på en dataanslutning måste du också redigera alla befintliga referenser (lib://) till anslutningen i skriptet om du vill fortsätta hänvisa till samma anslutning.
Observera: Om @ inte visas, betyder det att du inte har behörighet att uppdatera dataanslutningen. Kontakta din systemadministratör för Qlik Sense vid behov.

Infoga en anslutningssträng

Anslutningssträngar krävs för de flesta anslutningar. Det är endast mapp- och webbfilsanslutningar som inte kräver anslutningssträngar.

Gör följande:

• Klicka på Ø på den anslutning du vill infoga en anslutningssträng för.

En kopplingssträng för den valda datakopplingen infogas på den aktuella platsen i Skriptredigeraren.

Tips: Du kan även infoga en anslutningssträng genom att dra en dataanslutning och släppa den på önskad plats i skriptet.

Mer information finns här Connect.

Välja data från en dataanslutning

Om du vill välja data från en dataanslutning som ska laddas in i appen gör du så här:

1. Skapa ny anslutning som länkar till datakällan (om dataanslutningen inte redan finns).
  2. ± Välja data från anslutningen.

Hänvisa till en dataanslutning i skriptet

Du kan använda en dataanslutning för att hänvisa till datakällor i satser och funktioner i skriptet, oftast där du vill hänvisa till ett filnamn med en sökväg.

I det här exemplet laddas filen orders.csv från den plats som definieras i dataanslutningen MyData.

I det här exemplet laddas filen Customers/cust.txt från dataanslutningsmappen DataSource. Customers är en undermapp på platsen som definieras i dataanslutningen MyData.

LOAD * FROM 'lib://DataSource/Customers/cust.txt';

I det här exemplet laddas en tabell från webbfildataanslutningen PublicData som innehåller länkar till den faktiska URL.

LOAD * FROM 'lib://PublicData' (html, table is @1);

I det här exemplet laddas tabellen Sales_data från databasanslutningen MyDataSource.

LIB CONNECT TO 'MyDataSource';
LOAD *;
SQL SELECT * FROM `Sales_data`;

Var lagras dataanslutningen?

Anslutningarna sparas med Qlik Sense Repository Service. Du kan hantera dataanslutningar med Qlik Management Console i en Qlik Sense-serverdistribution. Qlik Management Console gör att du kan ta bort dataanslutningar, ställa in åtkomsträttigheter och utföra andra systemadministrativa uppgifter.

Varning: I Qlik Sense Desktop sparas alla anslutningar i appen utan kryptering. Detta inkluderar information som användarnamn, lösenord och filsökväg som du kan ha angett när du skapade anslutningen. All denna information kan alltså bli tillgänglig i klartext om du delar appen med en annan användare. Ha detta i åtanke när du skapar en app som ska delas.