RangeFractile - skript- och diagramfunktion

RangeFractile() returnerar det värde som motsvarar den n:te fractile (kvantilen) av ett talintervall.

Observera: RangeFractile() använder linjär interpolering mellan de närmaste rangordningsnumren när fraktilen beräknas.

Syntax:

RangeFractile(fractile, first_expr[, Expression])

Return data type: numeriska

Arguments:

Argumentet hos denna funktion kan innehålla postöverskridande funktioner som i sig själva returnerar ett intervall av värden.

Argument Beskrivning
fractile Ett tal mellan 0 och 1 som motsvarar den fraktil (kvantil uttryckt som bråkdel) som ska beräknas.
first_expr Det uttryck eller fält som innehåller de data som ska mätas.
Expression Valfria uttryck eller fält som innehåller de intervalldata som ska mätas.

Lägg till exempelskriptet i dokumentet och kör det. Lägg sedan till åtminstone de fält som listas i resultatkolumnen på ett ark i dokumentet för att se resultatet.

RangeTab:

LOAD recno() as RangeID, RangeFractile(0.5,Field1,Field2,Field3) as MyRangeFrac INLINE [

Field1, Field2, Field3

10,5,6

2,3,7

8,2,8

18,11,9

5,5,9

9,4,2

];

Den resulterande tabellen visar de returnerade värdena för MyRangeFrac för varje post i tabellen.
RangeID MyRangeFrac
1 6
2 3
3 8
4 11
5 5
6 4

Examples and results:

Exempel Resultat
RangeFractile (0.24,1,2,4,6) Returnerar 1,72
RangeFractile(0.5,1,2,3,4,6)

Returnerar 3

RangeFractile (0.5,1,2,5,6)

Returnerar 3,5

Exempel med uttryck:

RangeFractile (0.5, Above(Sum(MyField),0,3))

I det här exemplet innehåller den postöverskridande funktionen Above() valbara parametrar för offset ochcount. Detta ger ett intervall av resultat som kan användas som indata för vilken som helst av intervallfunktionerna. I det här fallet returnerar Above(Sum(MyField),0,3) värdet för MyField för aktuell rad och för de två raderna ovanför. De här värdena tillhandahåller indata för funktionen RangeFractile(). Så för bottenraden i tabellen nedan är detta likvärdigt med RangeFractile(0.5, 3,4,6), det vill säga att beräkna 0,5-fraktilen för serien 3, 4 och 6. För de första två raderna i tabellen nedan minskas antalet värden i intervallet utifrån detta när det inte finns några rader ovanför aktuell rad. Liknande resultat fås för andra postöverskridande funktioner.

Data som används i exempel:

MyField RangeFractile(0.5, Above(Sum(MyField),0,3))

Data som används i exempel:

RangeTab:

LOAD * INLINE [

MyField