weekday - skript- och diagramfunktion

Denna funktion returnerar ett dualt värde med:

• Ett namn på en dag som definierat i miljövariabeln DayNames.
  • Ett heltal mellan 0 och 6 som motsvarar den nominella veckodagen (0-6).

Syntax:

weekday(date [,first_week_day=0])

Typ av returdata: dual

Argument:

Weekday-argument
Argument Beskrivning
date Det datum som ska evalueras.
first_week_day

Om du inte specificerar first_week_day, kommer värdet för variabeln FirstWeekDay att användas som den första dagen i veckan.

Om du vill använda en annan dag som den första dagen i veckan ska du ställa in first_week_day till:

• 0 för måndag
  • 1 för tisdag
  • 2 för onsdag
  • 3 för torsdag
  • 4 för fredag
  • 5 för lördag
  • 6 för söndag

Den siffra som returneras av funktionen kommer nu att använda den första dag i veckan som du har ställt in med first_week_day som bas (0).

Exempel 1:

weekday( '1971-10-12' )

Returnerar 'Sant' och 1

Exempel 2:

weekday( '1971-10-12' , 6)

Returnerar 'Sant' och 2

I det här exemplet har vi använt söndag (6) som den första dagen i veckan.

Exempel 3:

weekday( '1971-10-12')

Returnerar 'Sant' och 2