alt - skript- och diagramfunktion

alt-funktionen returnerar den första av parametrarna som har ett giltigt numeriskt värde. Om ingen av parametrarna har ett giltigt numeriskt värde, returneras den sista parametern. Det finns inga begränsningar vad gäller antalet parametrar.

Syntax:

alt(case1[ , case2 , case3 , ...] , else)

Funktionen alt används ofta tillsammans med funktioner för tal- eller datumtolkning. På så vis kan QlikView testa olika datumformat i en prioriterad ordningsföljd. Den kan även användas för att hantera NULL-värden i numeriska uttryck.

Exempel och resultat:

Exempel och resultat
Exempel Resultat

alt( date#( dat , 'YYYY/MM/DD' ),

date#( dat , 'MM/DD/YYYY' ),

date#( dat , 'MM/DD/YY' ),

'No valid date' )

Uttrycket testar om fältet date innehåller ett datum enligt något av de tre angivna datumformaten. Om så är fallet, returneras ett dualt värde som innehåller den ursprungliga strängen och ett giltigt numeriskt värde som motsvarar ett datum. Om ingen matchning hittas returneras texten 'No valid date' (utan giltig numerisk representation).

alt(Sales,0) + alt(Margin,0)

Det här uttrycket lägger till fälten Sales och Margin, och ersätter eventuella saknade värden (NULL) med en nolla.