Dollarteckenexpansioner

Dollarteckenexpansioner är definitioner av textersättningar i skriptet eller i uttryck. Processen kallas expansion – även om den nya texten råkar vara kortare. Ersättningen genomförs strax innan skriptsatsen eller uttrycket utvärderas. Tekniskt sett är det en makroexpansion.

Expansionen börjar alltid med "$(" och slutar med ")" och innehållet mellan parenteserna anger hur textersättningen ska göras. För att undvika förväxling med skript-makron kallar vi hädanefter makroexpansion för dollarteckenexpansion.

Dollarteckenexpansioner kan användas med antingen:

• variabler
  • parametrar
  • uttryck
Observera: En dollarteckenexpansion är begränsad vad gäller antalet expansioner den kan beräkna. Expansioner över 1000 beräknas inte.