QlikWorld 2020 – global konferens. Kom och upptäck hur du utnyttjar dina data på bästa sätt. Agera nu. Registrera dig nu och spara.

Rutnätsdiagram

Diagram är ritade motsvarigheter till numeriska data. Du kan växla mellan olika diagramtyper för ett befintligt diagram genom att ändra Diagramtyp på sidan Egenskaper diagram: Allmänt.

Rutnätsdiagrammet påminner om x-y-diagrammet, men dimensionsvärdena ritas på axlarna och ett uttryck används för att ange ritsymbolen. Ett särskilt läge finns som gör det möjligt att visa en tredje dimension i form av små cirkeldiagram som ritsymboler

Det enklaste sättet att skapa ett nytt rutnätsdiagram är att klicka på knappen Skapa diagram i verktygsfältet.

Om du högerklickar på rutnätsdiagrammet visas Rutnätsdiagram: Objektmeny). Den kan även nås från Objekt-menyn när rutnätsdiagrammet är det aktiva objektet.

See also:

Objektmeny

Egenskaper... Öppnar dialogen Egenskaper där man kan ange färgen för diagrammet.
Anteckningar

Ger användare möjlighet att skapa och dela anteckningar om det aktuella objektet.

Anteckningar och kommentarer

Frikoppla Diagrammets titel får tillägget (Frikopplat) och diagrammet uppdateras inte längre med urval som görs i dokumentet (men urval kan fortfarande göras från diagrammet). Kommandot är endast tillgängligt om diagrammet är kopplat. Genom att skapa en kopia av ett diagram och frikoppla den kan du göra direkta jämförelser mellan kopian och originalet.
Koppla Kopplar ett frikopplat diagram. Diagrammet blir dynamiskt länkat till data. Kommandot är endast tillgängligt om diagrammet är frikopplat.
Referensdiagram När du väljer detta alternativ anger du en diagramreferens, d.v.s. en fast ritpunkt i diagrammet med de aktuella valen. När du gör ytterligare val i dokumentet stannar referensritpunkten kvar i diagrammet och visas i bleka färger i bakgrunden. Diagramaxlar etcetera justeras så att de alltid inkluderar så mycket som möjligt av bakgrundsdata och aktuella data. Den aktuella informationen ritas alltid ovanpå referensritpunkten, så vissa delar av referensritpunkten kan döljas bakom aktuella data. Du ställer in hur bakgrunden ska visas via inställningen Referensläge på sidan Egenskaper diagram: Allmänt. Referensritytor för diagram kan endast visas med vissa sorters diagram, t ex stapel-, linje-, kombinations-, polär-, x-y- rutnätsdiagram samt mätare med nålar. Det går inte att ange referenser för diagram som innehåller hierarkiska eller cykliska grupper. Referensen går förlorad när dokumentet stängs eller data laddas. Högst 500 objekt kan inkluderas när du använder alternativet Ange referens.
Radera referens Detta menyval ersätter kommandot Ange referens när en referens har angivits. Om du väljer det raderas föregående referens och diagrammet återgår till det vanliga rityteläget.
Skapa kopia Gör en kopia av diagrammet. Om ett frikopplat diagram kopieras kommer kopian att visas som kopplad.
Placering

Den här överlappande menyn är enbart tillgänglig när kommandot Designrutnät på menyn Visa är aktiverat eller när alternativet Visa alltid designalternativ i objektmenyerna under Användarinställningar: Design är markerat. Den innehåller fyra kommandon för att ange på vilket layoutskikt arkobjekten ska placeras. Giltiga skiktnummer är -128 till 127.

Skicka längst fram
Arkobjektet placeras på det layoutskikt som har det högsta värdet av de skikt som för närvarande används av arkobjekt på det aktuella arket.

Skicka längst bak
Arkobjektet placeras på det layoutskikt som har det lägsta värdet av de skikt som för närvarande används av arkobjekt på det aktuella arket.

Skicka framåt
Ökar arkobjektets layoutskikts värde med ett steg. Högsta möjliga värde är 127.

Skicka bakåt
Minskar layoutskiktets värde med ett steg. Lägsta möjliga värde är -128.

Radera alla val Raderar alla val i diagrammets dimensioner och uttryck.
Skriv ut... Öppnar dialogen Skriv ut där utskriftsinställningar kan anges.
Skriv ut som PDF...

Öppnar dialogen Skriv ut med PDF-XChange 3.0-skrivaren förvald. När du klickar på Skriv ut ombeds du ge pdf-filen ett namn. Detta kommando är endast tillgängligt om en PDF-skrivare finns installerad.

Skicka värden till Excel Exporterar bakomliggande data (den mot diagrammet svarande raka tabellen) till Microsoft Excel, som automatiskt startas om programmet inte redan är igång. Tabellen visas på ett nytt kalkylblad i Excel. Microsoft Excel 2007 eller senare krävs för denna funktion.
Exportera... Öppnar en dialog där man kan spara en bild av diagrammet i en fil. Bilden kan sparas i bmp-, jpg-, gif- eller png-format.
Kopiera till Urklipp Denna kaskadmeny innehåller kopieringsalternativen för arkobjektet.
Värden
Kopierar värdena till Urklipp i tabellform.
Bild
Kopierar en bild av arkobjektet till Urklipp. Du kan ange om bilden ska inkludera eller utesluta arkobjektets namnlist och ram i inställningarna på sidan Användarinställningar: Exportera.
Objekt
Kopierar hela arkobjektet till Urklipp. Det kan sedan klistras in någon annanstans i layouten eller i ett annat dokument som öppnas under samma QlikView-session.
Länkade objekt

Öppnar en meny med följande kommandon för länkade objekt:
Justera placering av länkade objekt
Samtliga länkade objekt på alla ark justeras så att de har samma storlek och placering som de markerade objekten.
Ta bort länken från detta objekt
Detta bryter länken mellan objekten och gör dem till separata objekt med egna objekt-ID:n.

Minimera Minimerar objektet till en ikon. Klicka på ikonen i objektets namnlist (om den visas) för samma resultat. Detta kommando finns endast tillgängligt om minimering är tillåtet i dialogen Egenskaper för objektet, på sidan Namnlist.
Maximera Förstorar objektet så att det fyller arket. Klicka på ikonen i objektets namnlist (om den visas) för samma resultat. Detta kommando finns endast tillgängligt om maximering är tillåtet i dialogen Egenskaper för objektet, på sidan Namnlist.
Återställ Återställer ett minimerat eller maximerat objekt till ursprunglig storlek och placering. Samma resultat uppnås om man dubbelklickar på en minimerad ikon för objektet eller på ikonen i ett maximerat objekts namnlist (om den visas). Kommandot är endast tillgängligt för minimerade eller maximerade objekt.
Hjälp Öppnar QlikView-hjälpen.
Ta bort Avlägsnar arkobjektet från arket.

Egenskaper diagram: Dimensioner

• Vad vill jag visa? (Vad ska höjden på staplarna i diagrammet motsvara?) Svaret kan vara summan av försäljning eller något liknande. Detta ställs in under fliken Uttryck.
  • Vad vill jag gruppera efter? (Vilka fältvärden vill jag använda som etiketter för staplarna i stapeldiagrammet?) Svaret kan vara per land eller något liknande. Detta ställs in under fliken Dimensioner.
Tillgängliga fält/grupper

Visar alla fält/grupper som är tillgängliga för att användas som dimensioner (dvs. längs x-axeln i ett typiskt stapeldiagram). Fältgrupper föregås av en vertikal pil för hierarkiska grupper eller en böjd pil för cykliska grupper. Grupper definieras på sidan Egenskaper Dokument: Grupper. Välj de element som ska användas/tas bort genom att klicka på dem. Använd Lägg till > eller Ta bort för att flytta dem till önskad kolumn.
Olika diagramtyper kan visa olika många dimensioner.
Alla fält som visas i mer än en intern tabell föregås av en nyckelsymbol. Cirkel- linje- och X-Y-diagram kan inte visa mer än två dimensioner. I stapeldiagram kan man visa upp till tre dimensioner.

Dokumentegenskaper: Grupper

Visa systemfält När detta alternativ är markerat visas systemfälten i kolumnen Tillgängliga fält/grupper.
Visa fält från tabell Härifrån kontrollerar du vilka fält eller grupper som ska visas i listan över Tillgängliga fält/grupper. I listrutan visas normalt alternativet Alla tabeller.
Alternativet Alla tabeller (kvalificerade) visar fälten kvalificerat utifrån de tabeller de förekommer i. Detta innebär att nyckelfält (kopplade fält) kan visas mer än en gång. (Detta alternativ används enbart för visning och har inget att göra med kvalificerande fält (Qualify) i laddningsskriptet.)
Det är också möjligt att visa fält från en tabell i taget. Observera att tillgängliga grupper alltid visas i listan.
Redigera grupper... Den här knappen öppnar sidan Egenskaper Dokument: Grupper. Här kan fältgrupper som ska användas som dimensioner ställas in.
Animera... Öppnar dialogen Animering. Här kan du använda diagrammets första dimension för animering. Det går bara att animera ritade diagram (utom cirkeldiagram). Funktionaliteten är till viss del begränsad när man använder animering.
Spaljé... Öppnar dialogen Spaljéinställningar där man kan skapa en uppsättning diagram baserade på den första dimensionen. Alla typer av ritade diagram kan göras om till spaljévisning.
Dimensioner som används

Denna lista innehåller de dimensioner som för tillfället är valda för att användas i diagrammet. Antalet dimensioner som kan användas varierar beroende på diagramtyp. Överflödiga dimensioner för en diagramtyp kommer att ignoreras. Dimensionsdataceller som används i tabeller kan formateras dynamiskt med hjälp av attribututtryck. När ett attribut-uttryck anges för en dimension ändras färgen för dess ikon från gråskala till färg. För Textformat ändras färgen från grått till svart. Dessa inställningar har företräde framför diagraminställningar. Klicka på expansionsikonen '+' som finns framför varje dimension för att visa dess platshållare eller dimensionens attribututtryck.
Bakgrundsfärg
Dubbelklicka på Bakgrundsfärg för att ange ett attribututtryck som beräknar dimensionscellens bakgrundsfärg. Uttrycket som används bör returnerar en giltig färgrepresentation (ett tal som motsvarar de röda, gröna och blå komponenterna enligt Visual Basic). Detta gör man med hjälp av en av de speciella färgfunktionerna för diagram. Om uttrycket inte resulterar i en giltig färgrepresentation, returneras svart.
Textfärg
Dubbelklicka på Textfärg för att ange ett attribututtryck som beräknar dimensionscellens textfärg. Uttrycket som används bör returnerar en giltig färgrepresentation (ett tal som motsvarar de röda, gröna och blå komponenterna enligt Visual Basic). Detta gör man med hjälp av en av de speciella färgfunktionerna för diagram. Om uttrycket inte resulterar i en giltig färgrepresentation, returneras svart.

Färgfunktioner

Textformat
Dubbelklicka på Textformat för att ange ett attribututtryck som beräknar teckenstil för texten i tabellcellen för varje dimensionscell. Det uttryck som används för textformatet måste resultera i en sträng som består av ett "<B>" för fetstil, "<I>" för kursiv och "<U>" för understruken text.

Med hjälp av knapparna Flytta fram och Flytta bak kan dimensioner i listan Dimensioner som används sorteras.

Lägg till beräknad dimension...

Lägger till en ny dimension och öppnar den för redigering i dialogen Redigera uttryck. En diagramdimension ligger ofta i ett enda fält, men den kan även beräknas dynamiskt. En beräknad dimension består av ett uttryck där ett eller flera fält ingår. Alla standardfunktioner kan användas. Aggregeringsfunktioner får inte användas, men aggr-funktionen kan inkluderas för att åstadkomma en nästlad aggregering. Se Aggr.

Syntax för uttryck i dynamiska formler

Redigera... Öppnar dimensionen för redigering i dialogen Redigera uttryck. Se Lägg till beräknad dimension... ovan.
Inställningar för vald dimension

I denna grupp finns inställningar för enstaka dimensioner.
Villkor för aktivering
Om rutan markeras visas eller döljs dimensionen dynamiskt, beroende på värdet hos ett angivet villkorsuttryck, genom att du klickar på knappen ... i redigeringsrutan nedan.

Visa inte om värde är NULL
Om detta alternativ är markerat kommer den valda dimensionen under Dimensioner som används inte att visas i diagrammet om dess värde är NULL.
Visa alla värden
Aktivera detta alternativ för att visa alla dimensionsvärden oavsett urval. Eftersom uttrycksvärdet är noll för uteslutna dimensionsvärden måste Dölj nollvärden vara avmarkerat på sidan Presentation för att Visa alla värden ska fungera. Visa alla värden gäller inte om du använder ett uttryck såsom dimension.
Visa teckenförklaring
När Visa teckenförklaring är markerat visas "namnen" på fältvärdena längs x-axeln.
Etikett
När alternativet Etikett är markerat visas fältnamnet. I textrutan nedan kan etiketter redigeras. Etikettexten kan även definieras som en dynamisk formel för dynamisk uppdatering av texten. Klicka på ...-knappen för att öppna dialogen Redigera uttryck om du behöver utrymme för att redigera längre formler.

Syntax för uttryck i dynamiska formler

Avancerat...
Den här knappen öppnar dialogen Avancerade fältinställningar där du ställer in hur fältvärden ska representeras i bildform och speciella textsökningsalternativ.

Advanced Field Settings