Median - diagramfunktion

Median() returnerar medianvärdet för värdeintervallet som aggregeras i uttrycket, itererat över diagrammets dimensioner.

Syntax:

Median([{SetExpression}] [DISTINCT] [TOTAL [<fld{, fld}>]] expr)

Datatyp som returneras: numeriska

Argument:

Argument Beskrivning
expr Det uttryck eller fält som innehåller de data som ska mätas.
SetExpression Som standard kommer aggregeringsfunktionen att aggregera över den uppsättning möjliga poster som definierats av urvalet. En alternativ uppsättning poster kan definieras med ett uttryck för set-analys.
DISTINCT Om predikatet DISTINCT förekommer framför funktionsargumenten ignoreras alla dubbletter som evaluerats utifrån funktionsargumenten.
TOTAL

Om ordet TOTAL står före funktionsargumenten görs beräkningen över alla valbara värden givet de aktuella valen, och inte bara sådana som rör det aktuella dimensionsvärdet, det vill säga att diagramdimensionerna ignoreras.

Bestämningen TOTAL kan följas av en lista med ett eller flera fältnamn inom vinkelparenteser <fld>. Dessa fältnamn bör ingå i en underuppsättning av diagrammets dimensionsvariabler.

​Se: Definiera aggregeringens omfattning

Begränsningar:

Uttrycket får inte innehålla aggregeringsfunktioner, förutom om dessa inre aggregeringar innehåller kvalificeraren TOTAL. För mer avancerade nästlade aggregeringar kan man behöva använda den avancerade aggregeringsfunktionen Aggr i kombination med beräknade dimensioner.

Exempel och resultat:

Lägg till exempelskriptet i appen och kör det. Bygg sedan en rak tabell med Type som dimension och Median(Value) som mått.

Totals ska vara aktiverat i tabellens egenskaper.

Exempel Resultat

Table1:

crosstable LOAD recno() as ID, * inline [

Observation|Comparison

25|2 ] (delimiter is '|');

Medianvärdena för:

• Totals är 19
  • Comparison är 2,5
  • Observation är 26,5