Datauppsättning

Följande är datakällor som kan användas i operationer i Qlik GeoOperations-komplementet på serversidan.

CSV

Textfiler med tabelldata, geometrier kan inkluderas (valfritt). Namngivna platser kan specificeras istället för geometrier. Alla fält laddas som strängar.
Parametrar för CSV
Parameter Typ Användning Beskrivning
url sträng standard: Ingen.

URL till filen som innehåller data. Det är endast URL:er med protokollen HTTPS eller LIB som är tillåtna.

Du kan använda filerna från datakällorna i appens utrymme med hjälp av följande syntax: lib://DataFiles/<filnamn>. Som exempelvis, lib://DataFiles/Offices.csv. Du kan också specificera ett utrymme där filerna lagras med hjälp av följande syntax: lib://<space name>:DataFiles/<filnamn>. Som exempelvis, lib://EuropeSales:DataFiles/Offices.csv. Du kan också ange en fil från en Web Storage Provider Connector med hjälp av följande syntax: lib://<Web Storage Provider>/<filnamn>. Som exempelvis, lib://Dropbox/Offices.csv.

keyField sträng standard: Ingen. Namnet på fältet som innehåller identifierare för varje geometri. Om du lämnar fältet tomt genereras ett tomt nyckelfält.
geometryField sträng standard: Ingen. Geometrifältets namn, om det finns något. I stället för en geometri kan en kolumn med välkända punkter eller områden specificeras, som "Geometry Type" nedan. Om punktdata ligger i två fält specificeras i följande format: namnet på latitudfältet kommatecken namnet på longitudfältet.
geometryType sträng standardvärde:POINT Geometrityp i Geometry-fältet. Följande värden accepteras:
  • Punkt – en punktgeometri i Qlik Sense-punktformat: ”[longitude,latitude]”
  • PointLatLon – ett fält med latitud och ett med longitud
  • Linje – en linjegeometri i Qlik Sense-linjeformat: ”[[longitude,latitude],[longitude,latitude],...]”
  • Polygon – en polygongeometri, dvs. en matris med slutna kurvor eller en matris med en matris med slutna kurvor när det gäller multipolygoner
  • LocationNamedPoint – ett namn på en geografisk punkt som en stad
  • LocationNamedPoint – ett namn på ett geografisk område som ett land
  • WKT – en geometri med WKT-format, har stöd för POINT, LINESTRING, MULTILINESTRING, POLYGON och MULTIPOLYGON, se Well-known text representation of geometry
Om namngivna punkter eller områden används, slås geometrin upp i platstjänsten och en kolumn läggs till för geometrin. Kolumner för land, typ och förvaltningsområden läggs till som i Standard-områdena och i Points-datauppsättningen.
suffix sträng standard: Ingen. För avancerade användare. Den specificerade strängen läggs till efter alla ID:n. Det här är ett praktiskt sätt att specificera mer information för serverbaserade platstjänster, som landskod eller typ. Alternativet är att lägga till extra data när tabellen laddas till Qlik. Med följande suffix anges alla element som orter i Sverige:
,SE:city
Se Geometry Service Specification (endast på engelska) för mer information om vilken syntax som ska användas.
rubrik sträng standard: Ingen. Kolumnnamnen avgränsas med kommatecken. Om det är tomt innehåller den första raden rubriken.
fieldSeparator sträng standardvärde:TAB Tecknet som avgränsar fält. Utöver vanliga tecken kan nyckelorden TAB, NEWLINE, COMMA och SEMICOLON användas.
recordSeparator sträng standardvärde:NEWLINE Tecknet som avgränsar rader. Utöver vanliga tecken kan nyckelorden TAB, NEWLINE, COMMA och SEMICOLON användas.
encoding sträng standardvärde: UTF-8 Teckenuppsättningen för filen. Samma värden som i Java tillåts.
stringQuotes sträng standard: Ingen. Tecknet som kan användas för att citatmarkera strängar. Fält- och postavgränsare innanför citattecknen tolkas inte som avgränsare. Citattecknen tas bort när data importeras. Utöver vanliga tecken kan nyckelorden QUOTE("), DOUBLEQUOTE(") och SINGLEQUOTE(') användas.
crs sträng standardvärde:Auto CRS (Coordinate Reference System) för data som ska laddas. Data kommer att projiceras från detta CRS till WGS84 (EPSG:4326) innan de laddas i appen.

Om det är inställt på Auto används EPSG:4326 (WGS84).

GEOFILE

Laddar olika typer av geografiska filformat som GeoJSON- och ESRI-shapefiler.

Det här exemplet laddar en GeoJSON-fil via Simplify-operationen:

Load * Extension GeoOperations.ScriptEval(' SELECT nuts.NUTS_ID as NUTS_ID, Simplified_nuts_Geometry FROM Simplify() DATASOURCE nuts GEOFILE url="https://datahub.io/core/geo-nuts-administrative-boundaries/r/nuts_rg_60m_2013_lvl_1.geojson"');
Parametrar för GEOFILE
Parameter Typ Användning Beskrivning
url sträng standard: Ingen.

URL till filen som innehåller data. Det är endast URL:er med protokollen HTTPS eller LIB som är tillåtna.

Du kan använda filerna från datakällorna i appens utrymme med hjälp av följande syntax: lib://DataFiles/<filnamn>. Exempel: lib://DataFiles/SalesGeographies.geojson. Du kan också specificera ett utrymme där filerna lagras med hjälp av följande syntax: lib://<space name>:DataFiles/<filnamn>. Exempel: lib://EuropeSales:DataFiles/SalesGeographies.geojson. Du kan också ange en fil från en Web Storage Provider Connector med hjälp av följande syntax: lib://<Web Storage Provider>/<filnamn>. Till exempel: lib://Dropbox/SalesGeographies.geojson.

keyField sträng standard: Ingen. Namnet på fältet som innehåller identifierare för varje geometri. Om du lämnar fältet tomt genereras ett tomt nyckelfält.
typ sträng standardvärde:Auto Typen av fil. Följande värden accepteras:
  • Auto – Försöker detektera filtypen från filnamnet.
  • GeoJSON – GeoJSON-format enligt specifikationen på geojson.org.
  • GML – För läsning av GML-filer eller anslutning till WFS-tjänster. Läser featureCollection-filer och skapar en rad för varje featureMember-element. GeoOperations stöder enbart GML2.
  • Shape – En zip-fil med minst en shp-fil och en dbf-file för ESRI Shape-filformatet. Det är viktigt att zip-filen skapas med samma teckenkodning som filerna den innehåller.
  • ESRIJson – JSON som returneras av ESRI ArcGIS Server (se ESRI doc of format (ESRI-dokument om format)). Detta gör det möjligt att ansluta till ArcGIS och importera data från tjänster de har publicerat.
  • DXF – För läsning av geometrier från en AutoCAD DXF-fil. En begränsad uppsättning elementtyper för punkter och linjer stöds: POINT, TEXT, MTEXT, ARC, CIRCLE, LINE, POLYLINE, LWPOLYLINE, SPLINE, and MLINE
encoding sträng standard: Ingen. För vissa format (som ESRI Shapefile) definieras inte teckenkodningen i formatet. Detta är ett sätt att tillhandahålla denna information. För de flesta format ignoreras den här egenskapen.
expectedGeomType sträng standardvärde:Auto Laddar bara en enskild geometrityp åt gången. Om data innehåller flera typer används den här egenskapen för att ange vilken typ som ska laddas. För format som inte stöder flera typer ignoreras den här parametern.
  • Auto – Försöker upptäcka typ automatiskt.
  • Point – Letar efter punkter i den specificerade filen.
  • Line – Letar efter linjer i den specificerade filen.
  • Polygon – Letar efter polygoner i den specificerade filen.
crs sträng standardvärde:Auto Koordinatreferenssystemet (Coordinate Reference System, CRS) för data som ska laddas. Data kommer att projiceras från detta CRS till WGS84 (EPSG:4326) innan de laddas i appen.

Om det är inställt på Auto eller, om det är tomt, görs ett försök till parsning från filen. Om inget CRS hittas i filen används EPSG:4326 (WGS84). Observera att om ett CRS ställs in här åsidosätts informationen i filen. Detta ska bara göras för filer där denna information saknas eller när du vet att informationen är felaktig. Filer som innehåller data med flera CRS:er stöds inte.

INTABLE

En tabell som skickas som indata till Extension-funktionen kan deklareras för att specificera hur den ska tolkas. Om den inte deklareras kan nyckelfältet och geometrifältet ofta upptäckas automatiskt baserat på innehållet. Tabeller bör dock deklareras så att inte tolkningen ändras efter att nya data laddas.

Om tabellen innehåller namn istället för geometrier eller kolumner för latitud och longitud, måste den deklareras.

Om inte tabellen deklareras, kommer den att räknas som den första tabellen för standarddatauppsättningar i operationer. Om den deklareras, tas den med i den ordning den deklarerades.

Normalt används Qlik Sense-geometriformatet, men även WKT-formatet ( Well-known text representation of geometry) stöds. Det gör det möjligt att läsa geografiska data från en databas med en av de vanliga databaskopplingarna, och sedan konvertera geometrierna till Sense-geometrier med Load-åtgärden. Observera att när geometrier läses från databasen ska en funktion som returnerar kolumnen i WKT-format användas. Standard-SQL-funktionen heter ST_AsText() men vissa databaser har egna funktioner.

Parametrarna som specificerar platsfältet kan bara användas en åt gången, förutom latitudeField och longitudeField som alltid ska definieras i par.

Endast en inline-tabell kan anges per operation. Om du behöver använda data i två eller flera inline-tabeller, kan du använda STORE för att spara de andra inline-tabellerna som CSV-filer och sedan läsa in från CSV-filerna.

Exempel med fält för latitud och longitud:

MyCities: LOAD * inline " cid;lat;long 1;57.7;12 2;45.42;-75.70 " (delimiter is ';'); Load * Extension GeoOperations.ScriptEval(' TravelAreas(costValue="10",costUnit="minutes") DATASOURCE cities INTABLE keyField="cid", latitudeField="lat", longitudeField="long"', MyCities);
Exempel där data innehåller namngivna platser och på grund av detta måste deklarera parametern namedAreaField:
MyCountries: LOAD * inline " cid;Country 1;US 2;CA " (delimiter is ';'); Load * Extension GeoOperations.ScriptEval(' Simplify() DATASOURCE countries INTABLE keyField="Country", namedAreaField="Country"', MyCountries{Country});
Parametrar för INTABLE
Parameter Typ Användning Beskrivning
keyField sträng valfritt Namnet på ett fält som innehåller unika identifierare för varje rad. Om inget specificeras läggs en nyckelkolumn med namnet _autoIndex_ till, med unika värden för varje rad.
pointField sträng valfritt Fält som innehåller punktdata i Qlik Sense-punktformat, "[longitude, latitude]". WKT-punktdata ("POINT(...)") stöds också.
lineField sträng valfritt Fält som innehåller linjedata i Qlik Sense-linjeformat: "[[longitude,latitude],[longitude,latitude],...]". WKT-linjedata ("LINESTRING(...)" eller "MULTILINESTRING(...)") stöds också.
polygonField sträng valfritt Fält som innehåller linjedata i Sense-polygonformat, dvs. en matris med slutna kurvor eller en matris med en matris med slutna kurvor när det gäller multipolygoner. WKT-polygondata ("POLYGON(...)" eller "MULTIPOLYGON(...)") stöds också.
latitudeField sträng valfritt Fält som innehåller latitudvärden.
longitudeField sträng valfritt Fält som innehåller longitudvärden.
namedPointField sträng valfritt Fält som innehåller namn på geografiska objekt som slås upp i platsdatabasen. Namnen återges med punkter.
namedAreaField sträng valfritt Fält som innehåller namn på geografiska objekt som slås upp i platsdatabasen. Namnen representeras av polygoner. Det är inte alla namn i platsdatabasen som är associerade med polygoner.
crs sträng standardvärde:Auto CRS (Coordinate Reference System) för data som ska laddas. Data kommer att projiceras från detta CRS till WGS84 (EPSG:4326) innan de laddas i appen.

Om det är inställt på Auto används EPSG:4326 (WGS84).

LOCATIONSERVICE

Punkter och områden som är tillgängliga i en Qlik GeoAnalytics Server-platstjänst. Typ eller land måste specificeras.

Fälten i tabeller som laddas från platstjänsten är:

• LocationDbId – unikt ID för varje element
  • LocationPoint/LocationArea – geometrin för elementet.
  • CountryIso2 – landskod i två bokstäver.
  • Adm1Code – nationsspecifik kod för första nivåns namn på förvaltningsområden.
  • Adm2Code – nationsspecifik kod för andra nivåns namn på förvaltningsområden.
  • LocationDbType – se Geometry Service Specification (endast på engelska) för mer information om typerna.

I det här exemplet laddas delstaterna i USA:

MyAirports: Load * Extension GeoOperations.ScriptEval(' Load() DATASOURCE states LOCATIONSERVICE geometry="AREA", type="STATE", country="us" ');
Parametrar för LOCATIONSERVICE
Parameter Typ Användning Beskrivning
geometry sträng standardvärde:Area Välj för att komma åt punkter eller ytor.
typ sträng standardvärde:Country Typ av data som namnen representerar, som länder, förvaltningsområden, postnummer osv. Följande förenklade typnamn kan användas (inte skiftlägeskänsliga) i platsdatabasens egna namntyper:
  • CONTINENT – kontinentens namn.
  • COUNTRY – landets namn.
  • COUNTRYISO2 – ISO 3166-1 alpha-2-kod.
  • COUNTRYISO3 – ISO 3166-1 alpha-2-kod.
  • ADMIN1 – första nivåns förvaltningsenhet.
  • STATE – alias för ADMIN1.
  • ADMIN2 – andra nivåns förvaltningsenhet.
  • ADMIN3 – tredje nivåns förvaltningsenhet.
  • ADMIN4 – fjärde nivåns förvaltningsenhet.
  • POSTALCODE – postnummer.
  • ZIP – alias för POSTALCODE.
  • CITY – ortnamn.
  • AIRPORTIATA – flygplatsens IATA-kod.
  • AIRPORTICAO – flygplatsens ICAO-kod.
Se Geometry Service Specification (endast på engelska) för mer information om de detaljerade typerna.
land sträng standard: Ingen. Landskod (2 eller 3 bokstäver) för landet som ska användas. Flera länder kan specificeras, avgränsade med kommatecken. Standardvärdet begränsar inte till något land.