Syntetiska nycklar

När två eller fler interna tabeller har två eller fler gemensamma fält skapas en sammansatt nyckelrelation. Qlik Sense löser detta med syntetiska nycklar. Dessa nycklar är anonyma fält som representerar alla förekommande kombinationer av den sammansatta nyckeln.

Ett större antal sammansatta nycklar kan orsaka större minnesanvändning och påverka prestandan. Denna kan även bero på datamängder, tabellstruktur och andra faktorer. När det finns flera syntetiska nycklar som är beroende av varandra är det bra att ta bort dem.

Det är nu tid att ladda vår slutliga datauppsättning.

Gör följande:

1. Öppna Skriptredigeraren i appen Scripting Tutorial.
  2. Klicka på Skapa nytt avsnitt för att lägga till ett nytt skriptavsnitt.
  3. Ge delavsnittet namnet Customers.
  4. Klicka på Välj data under DataFiles i menyn till höger.

5. Ladda upp och välj sedan Customers.xlsx. Förhandsgranskningsfönstret öppnas.
  6. Välj Sheet1.
  7. Klicka på Infoga skript.
  8. Klicka på Ladda data.
  9. Nu kan du se i förloppsfönstret för dataladdning att syntetiska nycklar skapades.

Förloppsfönstret för dataladdning med en varning om syntetisk nyckel

Förloppsfönstret för dataladdning med en varning om syntetisk nyckel.
  10. Öppna datamodellvyn.
  11. Vi kan se att en syntetisk nyckel har skapats genom att vi kan se att en ny $Syn 1 Table-tabell har skapats. Den innehåller alla de fält, Region och Region code, som de kopplade tabellerna Sheet1 och Region har gemensamt. I det här fallet kan den göra kopplingarna lite förvirrande och missvisande, så det är inte bra att behålla detta.

Datamodellvyn visar syntetisk nyckel

Datamodellvyn visar en syntetisk nyckel.

Lösa syntetiska nycklar

Det lättaste sättet att ta bort syntetiska nycklar är att döpa om ett eller flera fält i tabellerna. Du kan göra detta när du laddar data. Vi kommer nu att gå igenom stegen för hur du tar bort en syntetisk nyckel.

1. Öppna Skriptredigeraren.
  2. Klicka på avsnittet Kunder och ta bort raden i LOAD-satsen där det står:
  3. Region,

4. Klicka på Ladda data.
  5. Öppna datamodellvyn.
  6. Den syntetiska nyckeln har tagits bort.

Datamodellvyn visar att en syntetisk nyckel har tagits bort

Datamodellvyn visar att en syntetisk nyckel har tagits bort.