Funktioner i Qlik Sense GeoOperations

PÅ DEN HÄR SIDAN

Funktioner i Qlik Sense GeoOperations

Qlik Sense GeoOperations är en samling funktioner som möjliggör geografisk analys i Qlik.

Här är en lista över funktioner, operationer och format som stöds.

Funktioner

• Är tillgängliga i skriptspråket i Qlik Cloud med en tilläggslicens.

• Extraherar rumsliga relationer så att de kan hanteras av Qlik.
  • Slår upp platser när data laddas (som ett alternativ till att slå upp dem i kartdiagrammet när det presenteras).
  • Aggregering av punkter i kluster eller bins.
  • Specificera platser som:
    • punkt-, linje- eller områdesgeometrier i samma format som QlikGeoAnalytics ochQlik Sense
    • Latitud- och longitudfält
    • Namngivna punkter eller områden.
  • Ladda geografiska data från ett urval format.
  • Använda operationer på data som redan har laddats i Qlik.

Geometriska operationer

• Closest – Hittar de N närmaste objekten i en datauppsättning, som är närmare än ett specifikt avstånd från varje objekt i en annan datauppsättning. Använder och beräknar antingen direkta avstånd eller avstånd längs vägar.
  • Intersects – Hittar överlappande objekt i två datauppsättningar. Beräknar även hur mycket områden överlappar varandra.
  • Dissolve – Skapar anpassade områden, t.ex. Region A = Zip 1, 2, 5. Region B = Zip 3, 4, 6.
  • Within – Skapar relationer mellan alla element i en tabell, som ligger inom områden som specificeras i en annan tabell.
  • Simplify – Generaliserar geometrier så att de ser bättre ut och kan användas snabbare i en mer utzoomad skala. De flesta externa data måste förenklas innan de används.

Aggregerande operationer

• Cluster – Grupperar punkter som ligger inom ett specificerat tröskelavstånd. Bra för datauppsättningar som innehåller många datapunkter.
  • Binning – En annan klustringsmetod som skapar hexagonala eller rektangulära bins.

Operationer som baseras på rutt

• Closest – Hittar de N närmaste objekten i en datauppsättning, som är närmare än ett specifikt avstånd från varje objekt i en annan datauppsättning. Använder och beräknar antingen direkta avstånd eller avstånd längs vägar.
  • Routes – Hämtar rutter och avstånd mellan ursprungspunkter och målpunkter i en datauppsättning.
  • TravelAreas – Hämtar de områden som kan nås från ursprung i en datauppsättning, inom en viss tid eller ett visst avstånd. Som standard används färd längs vägar, men direkta avstånd kan också användas.

Uppslagsoperationer

• AddressPointLookup – Hämta punkten för en adress, dvs. geokodning framåt. Kräver separat Qlik GeoCoding-licens.
  • PointToAddressLookup – Hämta adressen som ligger nära en viss punkt, dvs. omvänd geokodning. Kräver separat Qlik GeoCoding-licens.
  • IpLookup – Om dina data innehåller IP-adresser kan du använda dem som geografiska platser.

Andra operationer

• Load – Ladda data från alla datakällor som stöds (t.ex. formfiler, GeoJSON osv …).

Datakällformat

• Laddade tabeller – utför operationer på tabeller som är laddade i Qlik
  • QlikGeoAnalytics-platsdatabas – ger åtkomst till miljontals punkter och områden som länder, administrativa områden, städer och postnummer
  • ESRI-formfil – antagligen det vanligaste geografiska filformatet
  • ESRI JSON – ger smidig åtkomst till tjänster i ArcGIS Server
  • GeoJSON – JSON-baserat format för geografiska data
  • Avgränsade textfiler – enkla textfiler som CSV