Så här gjorde jag detta: Lösa upp regioner och underregioner

Du kan skapa anpassade regioner med operationen Lösa upp. Genom att använda hierarkiska dimensioner kan du skapa en hierarkisk relation mellan flera upplösta områden.

I det här exemplet har en karta lagts till där USA:s delstater är upplösta i regioner och underregioner. Kartan använder hierarkiska dimensioner för att skapa en hierarki mellan region, underregion och delstat.

Karta med upplösta regioner i USA

Exempel på karta där USA:s delstater är upplösta i regioner

När du väljer en region söker den neråt i hierarkin till komponentens underregioner.

Karta där en upplöst region är vald och upplösta underregioner visas

Karta där en region är vald som nu visar upplösta underregioner

När du väljer en underregion visas komponentens delstater.

Karta med en vald underregion som visar komponentens delstater

Karta över en vald underregion som nu visar komponentens individuella delstater

Två hierarkiska dimensioner används för att göra den här kartan. Den ena innehåller namnet på regionerna och delstaterna. Den andra innehåller geometrin och använder det som platsfält.

Data

Det här exemplet använder en enkel datauppsättning som är inline i Skriptredigeraren.

Så här byggde jag detta

1. Lägg till data i Skriptredigeraren.
  2. Klicka på Skapa en ny koppling och välj Qlik GeoOperations.
  3. Klicka på Skapa.
  4. Under Datakopplingar klickar du på Välj data på din Qlik GeoOperations-koppling.

5. Under Operation väljer du Lös upp.

6. Ställ in följande parametrar:

• Lös upp fält: SubregionName

• Upplösning: Källa.

7. Under Datauppsättning 1 ställer du in följande parametrar:
    • Typ: Laddad tabell
    • Tabellnamn: Regioner
    • Nyckelfält: Tillstånd
    • Geometrityp och -fält: Namngivet område och Delstat.
  8. Välj tabellen och välj följande fält:
    • SubregionName
    • DissolvedPolygon
  9. Klicka på Infoga skript.
  10. I skriptet ersätter du DissolvedPolygon med DissolvedPolygon as SubregionPolygon.

Anteckning om tips

När du använder flera operationer är det viktigt att byta namn på standardfältnamn som används av Qlik GeoOperations för att undvika att skapa oönskade konkateneringar och slingor i laddningsskriptet.

11. Under Datakopplingar klickar du på Välj data på din Qlik GeoOperations-koppling.

12. Under Operation väljer du Lös upp.

13. Ställ in följande parametrar:

• Lös upp fält: RegionName

• Upplösning: Källa.

14. Under Datauppsättning 1 ställer du in följande parametrar:
    • Typ: Laddad tabell
    • Tabellnamn: Regioner
    • Nyckelfält: Tillstånd
    • Geometrityp och -fält: Namngivet område och Delstat.
  15. Välj tabellen och välj följande fält:
    • RegionName
    • DissolvedPolygon
  16. Klicka på Infoga skript.
  17. I skriptet ersätter du DissolvedPolygon med DissolvedPolygon as RegionPolygon.

18. Ladda data.
  19. I arkvyn skapar du en hierarkisk dimension med namnet Regioner. Lägg till följande fält i den här ordningen:

• RegionName
    • SubregionName
    • Tillstånd
  20. Skapa en hierarkisk dimension med namnet RegionPolygons. Lägg till följande fält i den här ordningen:

• RegionPolygon
    • SubregionPolygon
    • Tillstånd
  21. Lägg till en karta.
  22. Lägg till ett ytskikt och använd Regioner som dimension. Ställ in följande egenskaper:

• För Plats ställer du in Platsfält till RegionPolygons.
    • För Färger ställer du in färger till Skräddarsydd och gör följande:
      • Välj Låsta färger.
      • Välj 100 färger.
      • Ställ in Ogenomskinlighet till 50 %.
      • Ställ in Konturfärg till 000000.
  23. Centrera regionen på kartan och ställ sedan in Begränsa panoreringsnavigeringen som Anpassad och klicka på Ange panoreringsgränser.