Voorbeelden van het gebruik van z-test-functies

De z-test-functies worden gebruikt om waarden te vinden die zijn gekoppeld aan de statistische z-test-analyse voor grote testgegevensvoorbeelden, gewoonlijk groter dan 30, waarbij de variantie bekend is. In dit gedeelte wordt beschreven hoe visualisaties kunnen worden gebouwd aan de hand van de voorbeeldgegevens, om de waarden te vinden van de z-test-functies die beschikbaar zijn in Qlik Sense. Raadpleeg de individuele onderwerpen over z-test-diagramfuncties voor een beschrijving van syntaxis en argumenten.

De steekproefgegevens laden

De voorbeeldgegevens die hier worden gebruikt, zijn dezelfde die worden gebruikt in de voorbeelden voor t-test-functies. De grootte van de hoeveelheid voorbeeldgegevens wordt gewoonlijk als te klein beschouwd voor z-testanalyse, maar is voldoende om het gebruik van de verschillende z-test-functies te illustreren in Qlik Sense.

Doe het volgende:

1. Maak een nieuwe app met een nieuw werkblad en open dat werkblad.
  2. Tip: Als u een app gemaakt hebt voor de t-test-functies, kunt u die gebruiken en een nieuw werkblad voor deze functies maken.
  3. Voer het volgende in de editor voor het laden van gegevens in:

Table1:

crosstable LOAD recno() as ID, * inline [

Observation|Comparison

35|2

40|27

12|38

15|31

21|1

14|19

46|1

10|34

28|3

48|1

16|2

30|3

32|2

48|1

31|2

22|1

12|3

39|29

19|37

25|2 ] (delimiter is '|');

In dit load-script is recno() opgenomen omdat voor crosstable drie argumenten vereist zijn. recno() levert daarom niet meer dan een extra argument. In dit geval een ID voor elke rij. Zonder dit argument zouden geen steekproefwaarden voor Comparison worden geladen.

4. Klik op l om gegevens te laden.

Visualisaties voor z-test-diagramfuncties maken

Doe het volgende:

1. Klik in de editor voor het laden van gegevens op om naar de app-weergave te gaan en klik vervolgens op het werkblad dat u hebt gemaakt toen u de gegevens laadde.

De werkbladweergave wordt geopend.

2. Klik op @Bewerken om het werkblad te bewerken.
  3. Voeg vanuit Diagrammen een tabel toe en vanuit Velden een Type als een dimensie.
  4. Voeg de volgende uitdrukkingen aan de tabel toe als metingen.

5. Label Uitdrukking
    ZTest Conf ZTest_conf(Value)
    ZTest Dif ZTest_dif(Value)
    ZTest Sig ZTest_sig(Value)
    ZTest Sterr ZTest_sterr(Value)
    ZTest Z ZTest_z(Value)
Tip: Mogelijk wilt u de getalnotatie van de metingen aanpassen om betekenisvolle waarden weer te geven. De tabel is gemakkelijker te lezen als u getalnotatie voor de meeste metingen instelt op Getal>Eenvoudig, in plaats van op Auto. But for ZTest Sig, for example, use the number formatting: Custom, and then adjust the format pattern to # ##.

Resultaat

De resulterende tabel voor de z-test-functies voor de voorbeeldgegevens bevat de volgende waarden:

Type ZTest Conf ZTest Dif ZTest Sig ZTest Sterr ZTest Z
Comparison 6.40 11.95 0.000123 3.27 3.66
Value 5.48 27.15 0.001 2.80 9.71

Visualisaties voor z-testw-diagramfuncties maken

De z-testw-functies kunnen worden gebruikt als de invoergegevensreeks wordt opgegeven in twee gewogen kolommen. De expressies vereisen een waarde voor het argument weight. In de voorbeelden hier wordt overal de waarde 2 gebruikt, maar u kunt ook een uitdrukking gebruiken, die een waarde definieert voor weight voor elke observatie.

Examples and results:

Bij gebruik van dezelfde steekproefgegevens en getalnotatie als voor de z-test-functies, bevat de resulterende tabel voor de z-testw-functies de volgende waarden:

Type ZTestw Conf ZTestw Dif ZTestw Sig ZTestw Sterr ZTestw Z
Comparison 3.53 2.95 5.27e-005 1.80 3.88
Value 2.97 34.25 0 4.52 20.49