Visualisaties van uw gegevens maken met Insights

Insights biedt een toegangspunt voor het verkennen van uw gegevens en het maken van visualisaties. Insights gebruikt de Qlik Cognitive Engine om visualisaties voor u te maken op basis van uw velden en masteritems, evenals geleerde precedenten voor het gebruik van velden in diagrammen.

Open Insights vanaf het tabblad Analyseren in de bovenste werkbalk. U wordt ook gevraagd of u Insights wilt verkennen wanneer u gegevens in uw app wilt laden. Wanneer u een eerdere versie van Qlik Sense gebruikt, opent u Insights vanaf de rechter werkbalk van een werkblad.

Menuoptie Insights

Insights menu option.

U kunt Insights doorzoeken om visualisaties weer te geven, waaronder nieuwe inzichtdiagrammen en bestaande visualisaties uit uw werkbladen. Insights kan ook een set visualisaties genereren door uw gegevensverzameling te analyseren en diagrammen te maken die mogelijk interessant zijn.

Wanneer u de gegevens in uw app wijzigt, bijvoorbeeld door gegevens toe te voegen, tabellen te bewerken of velden te classificeren, kunnen de door Insights gegenereerde diagrammen veranderen. Wanneer Insights wordt geopend in gepubliceerde app, onderzoekt deze hoe velden en masteritems in het gegevensmodel worden gebruikt in dimensies, metingen en uitdrukkingen. Bij het maken van diagrammen in andere apps kan de Inzichtenadviseur dan leren van de eerdere interacties.

Insights ondersteunt toetsenbordnavigatie.Ga voor meer informatie naar Toetsenbordnavigatie en sneltoetsen in Qlik Sense.

U kunt Insights inschakelen vanuit de app via de Inzichtenadviseur-chat in de cloudhub.Ga voor meer informatie naar Apps verkennen met Insight Advisor Chat.

Resultaten van Insights en hoe Insights uw gegevensmodel gebruikt, kan worden aangepast met behulp van bedrijfslogica. Precedentgebaseerd leren is uitgeschakeld wanneer een app aangepaste bedrijfslogica gebruikt.Ga voor meer informatie naar Logische modellen aanpassen voor Insight Advisor.

Waar kunt u Insights gebruiken

Insights kent de volgende beperkingen:

• Als de app is gepubliceerd kunt u alleen zoeken naar masteritems.

Wat gebeurt er als u zoekt

Wanneer u uw zoekopdracht intypt, genereert Qlik Sense relevante inzichtdiagrammen. U kunt velden voor Insights specificeren door deze in te voeren of te selecteren. U kunt ook zoekopdrachten in natuurlijke taal invoeren, zoals Laat me producten op basis van omzet in Zweden zien. U kunt op het microfoonpictogram klikken om Insights een zoekopdracht te geven als de browseroptie spraak-naar-tekst in Insights wordt ondersteund.

Opmerking:

Insights ondersteunt de functionaliteit spraak-naar-tekst van Google Chrome om zoekopdrachten op te geven.Qlik Sense Desktop beschikt niet over spraak-naar-tekst functionaliteit om zoekopdrachten op te geven.

Google Chrome spraak-naar-tekst wordt niet ondersteund voor iOS-apparaten.

Opmerking: Qlik Sense biedt ondersteuning voor Engels voor zoekopdrachten in natuurlijke taal.

Insights gebruikt de velden die u specificeert, maar kan ook aanvullende velden gebruiken in de gegenereerde visualisaties. Insights kijkt naar uw gegevensmodel en hoe velden worden gebruikt in bestaande diagrammen en masteritems in uw app. Veldnamen, veldwaarden en masteritems worden vervolgens gebruikt om visualisaties te genereren.

Insights gebruikt ook precedenten die u hebt opgegeven voor het verbergen van diagrammen, het instellen van velden als dimensies of metingen en het uitsluiten van velden van analyse. In Qlik Sense Enterprise kan Insights ook gebruikmaken van precedenten van andere gepubliceerde apps die een gelijksoortig of identiek gegevensmodel hebben gebruikt.

Wanneer u een zoekopdracht in natuurlijke taal invoert, probeert Insights een overeenkomend diagramresultaat te vinden. Als er een is gevonden, worden aanvullende gerelateerde resultaten weergegeven. Als geen overeenkomend resultaat kan worden gevonden, probeert Insights andere mogelijk gerelateerde resultaten te bieden. U kunt klikken op Info om te zien hoe Insights resultaten heeft gegenereerd op basis van uw zoekopdracht.

Insights in een app.

Insight advisor displaying insight charts in an app.

A: Velden en masteritems

Dit zijn de beschikbare bedrijfsmiddelen (velden en masteritems) voor het maken van inzichtdiagrammen. U kunt velden openen door op Database te klikken en masteritems door op Linked Object te klikken.

B: Zoekveld voor inzichten

Voer namen van velden en masteritems in om te zoeken naar diagrammen met die velden. Als u een zoekopdracht in natuurlijke taal hebt gebruikt, kunt u op Info klikken om de filters te bekijken die vanuit uw zoekopdracht zijn gegenereerd.

C: Inzichtdiagrammen

Dit zijn de inzichtdiagrammen die door Insights zijn gemaakt. Insights geeft het aantal resultaten aan en splitst deze uit in het aantal gevonden resultaten, het aantal diagrammen dat al in uw werkbladen bestaat en het aantal diagrammen dat nieuw door Insights is gegenereerd.

Inzichtdiagrammen kunnen worden toegevoegd aan bestaande of nieuwe werkbladen in uw app. Een inzichtdiagram kan ook worden gedownload als een afbeelding, PDF of als een Excel-spreadsheet met de gegevens uit dat diagram.

U kunt een diagram uitvouwen door het te selecteren of door op s te klikken.

Als een inzichtdiagram nieuw is, kunt u het aan uw werkbladen toevoegen. Als het inzichtdiagram al bestaat, kunt u op de naam van het werkblad klikken, onderaan het diagram, om naar die pagina te gaan.

Als een inzichtdiagram u niet bevalt, kunt u het verbergen zodat het niet meer in toekomstige resultaten wordt opgenomen. U kunt verborgen diagrammen tonen en deze herstellen als u van gedachten verandert.

Als u een diagram selecteert, wordt het diagram uitgevouwen en kunt u er selecties in aanbrengen. Selecties worden toegepast op alle weergegeven inzichtdiagrammen. Selecties die u in diagrammen in uw werkbladen hebt aangebracht, blijven behouden wanneer u Insights opent. Selecties zijn niet van invloed op de diagrammen die door Insights worden gemaakt. Zie Ontdekken voor meer informatie over het verkennen van visualisaties en het uitvoeren van selecties.

D: Eigenschappenvenster

Het eigenschappenvenster bevat opties voor het bewerken van inzichtdiagrammen en het wijzigen van de precedenten die u in het inzichtdiagram hebt ingesteld.

In Algemene eigenschappen kunt u uw verborgen en geleerde diagrammen bekijken en bewerken, evenals de precedenten die u hebt ingesteld voor het genereren van inzichten.

In Inzichteigenschappen kunt u een inzichtdiagram bewerken en de details van het inzichtdiagram tonen. U kunt het analysetype zien waarmee het diagram is gemaakt. Klik op Help voor meer informatie over het gebruikte analysetype. U kunt de velden wijzigen die als Dimensies of Metingen zijn gebruikt, evenals de gebruikte aggregatie. Onder Details wordt getoond waarom het diagram is gemaakt en hier kunt u de precedenten wijzigen die op basis van dat diagram zijn geleerd.

Natuurlijke taal in zoekopdrachten gebruiken

U kunt uw zoekopdracht in natuurlijke taal opstellen, bijvoorbeeld Show me Sales.

Zoekopdrachten in natuurlijke taal moeten verwijzen naar veldnamen of synoniemen voor veldnamen in uw gegevensmodel.

U kunt synoniemen aan uw masteritems koppelen door er tags aan toe te voegen. Gebruik de indeling alt:<term> in tags voor synoniemen. Bijvoorbeeld, alt:cities. Ga voor meer informatie naar Masteritems van extra info voorzien.

Zoekopdrachten in natuurlijke taal bieden ondersteuning voor drie soorten filters:

• Tijd: Een tijdseenheid of datum. Bijvoorbeeld: Show me 2019 Sales.
  • Categorie: Een waarde uit een van de dimensies. Bijvoorbeeld: Show me Sales by Product for Sweden.
  • Meting: Een of meerdere waarden van een meting. Bijvoorbeeld: Show me Sales for Sweden by Product under 1K.

U kunt uw zoekopdrachten opstellen voor feiten, vergelijkingen en rangschikkingen. Feiten zijn opdrachten als Wat zijn mijn verkopen of Laat mijn uitgaven verspreid over 2019 zien. U kunt vragen om een vergelijking door vs of vergelijken aan uw zoekopdracht toe te voegen. Bijvoorbeeld: Vergelijk verkopen met uitgaven gedurende een periode.

Ga voor meer informatie over zoekopdrachten in natuurlijke taal naar Qlik Sense functies van Zoekopdrachten in natuurlijke taal.

Opmerking:

Als het volgende foutbericht verschijnt: "Kan geen inzichten genereren - Probeer het later opnieuw," wordt er mogelijk niet voldaan aan de CPU-vereisten voor Insights.

Controleer de systeemvereisten voor Qlik Sense Enterprise (alleen in het Engels) en neem contact met uw Qlik-beheerder.

Inzichtdiagrammen bewerken

U kunt inzichtendiagrammen bewerken door een inzichtendiagram te selecteren, te klikken op Edit en de eigenschappen te wijzigen in het venster Inzichteneigenschappen.

U kunt het type inzichtendiagram wijzigen door Diagramtype te selecteren en een ader diagramtype te selecteren.

U kunt de velden wijzigen die als Dimensies of Metingen zijn gebruikt, evenals de gebruikte aggregatie. Als een diagram meerdere metingen of dimensies heeft, kunt u deze slepen om de volgorde aan te passen. Als u filters hebt gespecificeerd in een zoekopdracht in natuurlijke taal, kunt u deze eveneens bewerken. U kunt dimensies en metingen op basis van inzichtdiagrammen toevoegen als masteritems.

Als u een diagram bewerkt, kan Insights leren van uw voorkeuren in dat diagram als u het aan een werkblad toevoegt of als u na het sluiten van de editor op Leren klikt. Precedenten die door een gebruiker zijn ingesteld, zijn alleen van toepassing op het exemplaar van Insights van die gebruiker.

Onder Details ziet u informatie over de reden dat het diagram werd gegenereerd en welke precedenten Insights heeft geleerd op basis van een diagram. Door details te selecteren kunt u deze wijzigen of weigeren. U kunt velden instellen als dimensies of metingen. U kunt ook velden uitsluiten van toekomstige analyse.

Inzichtdiagrammen verbergen

Wanneer u inzichtdiagrammen genereert, kunt u de diagrammen verbergen die niet opnieuw moeten worden aangeboden. Als u een diagram wilt verbergen, klikt u met de rechtermuisknop op het diagram en selecteert u View Verbergen. U kunt ook diagrammen verbergen in de sectie Details van Inzichteigenschappen door We hebben een diagram aanbevolen voor deze gegevenscombinatie te selecteren en op Dit diagram verbergen te klikken.

U kunt via Algemene eigenschappen de diagrammen weergeven die in uw huidige zoekopdracht worden verborgen.

Precedenten in inzichtdiagrammen beheren

De precedenten die u in Insights hebt ingesteld, kunnen worden getoond in Algemene eigenschappen.

Verborgen diagrammen bevatten diagrammen die u hebt verborgen voor zoekopdrachten. U kunt klikken op Show this chart again om het diagram opnieuw in de zoekopdrachten te tonen.

Geleerde diagrammen bevatten diagrammen die u op basis van zoekresultaten hebt geselecteerd. U kunt geleerde diagrammen verwijderen door te klikken op Delete.

Door u gedefinieerde voorkeuren toont alle voorkeuren die Insights heeft geleerd. U kunt voorkeuren verwijderen door te klikken op Delete.

U kunt alle verborgen diagrammen, geleerde diagrammen en precedenten verwijderen door te klikken op Alles wissen.

Visualisaties maken met Insights

Opmerking:

Diagrammen die u vanuit Insights aan het werkblad toevoegt, worden weergegeven als gegenereerd totdat de app wordt vernieuwd.

1. Klik in uw app in het vervolgkeuzemenu Analyseren op Inzichten.
  2. Als u diagrammen wilt genereren op basis van een analyse van uw gegevens, klikt u op Inzichten genereren.

3. Als u diagrammen wilt genereren op basis van specifieke gegevens, typt u of gebruikt u een zoekopdracht.

Opmerking: Qlik Sense biedt ondersteuning voor Engels voor zoekopdrachten in natuurlijke taal. Insights ondersteunt Google Chrome-spraak-naar-tekst om zoekopdrachten op te geven. Qlik Sense Desktop biedt geen ondersteuning voor de functionaliteit spraak-naar-tekst voor zoekopdrachten. Google Chrome-spraak-naar-tekst wordt niet ondersteund voor iOS-apparaten.

U kunt ook selecteren welke velden en masteritems u wilt gebruiken in inzichtdiagrammen. Selecteer de gegevens in de lijst met beschikbare bedrijfsmiddelen of zoek ze op basis van hun naam in het zoekveld.

4. Ga als volgt te werk om een inzichtdiagram aan uw app toe te voegen:

• Als u een diagram aan uw huidige werkblad wilt toevoegen, klikt u op Toevoegen aan werkblad.
    • Als u een diagram aan een specifiek werkblad wilt toevoegen, klikt u op S en selecteert u het werkblad.
    • Als u het diagram aan een nieuw werkblad wilt toevoegen, klikt u op S en selecteert u Nieuw werkblad maken.

Masteritems maken op basis van inzichtdiagrammen

1. Selecteer in Inzichten een inzichtdiagram en klik er Edit
  2. Klik in Inzichteigenschappen op een dimensie of meting en klik op Nieuwe toevoegen.
  3. Klik in het dialoogvenster Nieuwe dimensies maken of Nieuwe metingen maken op Maken.

Insights in de cloudhub inschakelen

U kunt Insights inschakelen vanuit de app via de Insight Advisor-chat in de cloudhub. Wanneer deze functie is ingeschakeld, kunnen gebruikers die toegang hebben tot uw app inzichtresultaten van uw app ontvangen in een chatinterface.

Opmerking:

Nieuwe masteritems worden pas beschikbaar voor gebruikers van de Insight Advisor-chat nadat u uw app-gegevens opnieuw hebt geladen in Gegevensbeheer of Editor voor laden van gegevens of uw app opnieuw laadt in QMC.

Zie Apps verkennen met Insight Advisor Chat voor meer informatie over de Inzichtenadviseur-chat.

1. Navigeer in uw app naar App-overzicht.
  2. Klik op App settings.
  3. Selecteer Insights voor de chat in hub inschakelen.
  4. Laad uw app opnieuw.

Insights uitschakelen in een app

Insights kan worden uitgeschakeld in een app door een variabele toe te voegen en de app te vernieuwen. Als Insights in een gepubliceerde app in Qlik Sense Enterprise of een app in een cloudhub wordt uitgeschakeld, kan Precedents Service geen precedenten leren van de app. Als u Insights uitschakelt, leert de service niet meer de aggregaties, dimensies en metingen die met dat gegevensmodel worden gebruikt om ze te kunnen gebruiken in apps met een overeenkomstig gegevensmodel.

1. Navigeer in uw app naar App-overzicht.
  2. Klik op App settings.
  3. Selecteer Insights in app inschakelen.