Qlik Sense Desktop starten

U start Qlik Sense Desktop vanuit het startmenu onder de programmagroep Qlik Sense.

Voordat u Qlik Sense Desktop kunt gaan gebruiken, moet u worden geverifieerd met uw Qlik-account of met een Qlik Sense Enterprise-server. U hebt een werkende netwerkverbinding nodig om verificatie in te schakelen.

Wanneer u zich eenmaal hebt geverifieerd, is geen internettoegang vereist om Qlik Sense Desktop te blijven gebruiken. U moet zich opnieuw verifiëren als het tien dagen is geleden dat u zich voor het laatst hebt geverifieerd, als u zich hebt afgemeld of als uw beheerder uw gebruikerstoegang voor de Qlik Sense Enterprise-server heeft ingetrokken. Als u SAML-verificatie gebruikt en de browser afsluit, eindigt de sessie en wordt de cookie verwijderd. U moet zich dus opnieuw verifiëren om een nieuwe sessie te beginnen.

Opmerking: Qlik Sense Desktop wordt uitgevoerd in de taal van uw besturingssysteem en deze taal kan niet worden gewijzigd, tenzij u het programma opent en Qlik Sense Desktop uitvoert in een webbrowser.

Aanmelden met uw Qlik-account

Als u al een Qlik-account hebt, kunt u zich aanmelden bij Qlik Sense Desktop met behulp van uw Qlik-accountreferenties.

Doe het volgende:

1. Start Qlik Sense Desktop.

Het welkomstdialoogvenster Qlik Sense Desktop wordt geopend.

2. Klik op Aanmelden met Qlik-account.

De aanmeldingspagina wordt geopend.

3. Voer uw Gebruikersnaam en Wachtwoord in en klik op AANMELDEN.

U bent nu geverifieerd en de Qlik Sense Desktop-hub wordt geopend.

Nadat Qlik Sense Desktop is gestart, komt u bij de hub waar u toegang hebt tot al uw inhoud (apps). Als zich hier nog geen apps bevinden, kunt u beginnen door uw eerste app te maken.

Registreren voor een Qlik-account

Als u geen Qlik-account hebt, kunt u het registratieformulier openen vanaf het welkomstdialoogvenster Qlik Sense Desktop.

Doe het volgende:

1. Start Qlik Sense Desktop.

Het welkomstdialoogvenster wordt geopend.

2. Klik op Registreren.

De registratiepagina wordt geopend.

3. Voer uw persoonlijke gegevens in.
  4. Schakel het selectievakje in om akkoord te gaan met de algemene voorwaarden.
  5. Schakel het selectievakje in om te verifiëren dat u geen robot bent.
  6. Klik op Registreren.

Er wordt een activeringskoppeling voor uw nieuwe Qlik-account gestuurd naar uw e-mail.

7. Klik op de activeringskoppeling in de e-mail om uw Qlik-account te activeren.

U kunt u uw Qlik-account gaan gebruiken.

U kunt zich nu aanmelden bij Qlik Sense Desktop met uw Qlik-accountreferenties.

Verifiëren met Qlik Sense Enterprise-server

Als u gebruikerstoegang voor Qlik Sense Enterprise hebt, kunt u verifiëren met de Qlik Sense Enterprise-server wanneer u Qlik Sense Desktop start.

Voordat u kunt verifiëren, moet de Qlik Sense Enterprise-verificatiekoppeling worden gegenereerd door uw beheerder in de Qlik Management Console.

Uw Qlik Sense-beheerder voorziet u van informatie over hoe u de koppeling kunt ontvangen via een van de volgende manieren:

• De clientverificatiekoppeling ophalen van uw Qlik Sense Enterprise-hub
  • De clientverificatiekoppeling ontvangen van uw beheerder
  • Een hubs.ini-bestand met de verificatiekoppeling ontvangen van uw beheerder

Qlik Sense Desktop moet worden geïnstalleerd op uw computer voordat u een van de volgende procedures start.

Opmerking: Clientverificatie wordt niet ondersteund op testservers.

Een clientverificatiekoppeling ophalen van de Qlik Sense Enterprise-hub

Doe het volgende:

1. Start Qlik Sense Enterprise.
  2. Klik op ¥ op de bovenste taakbalk van de hub en klik vervolgens op Clientverificatie.
  3. Er verschijnt een dialoogvenster waarin u wordt gevraagd te bevestigen dat u de verificatiekoppeling wilt openen met behulp van de Qlik Sense. Bevestig het dialoogvenster.

Qlik Sense Desktop wordt geopend en een nieuwe verificatieknop voor de bedrijfsserver wordt toegevoegd aan de welkomstpagina onder Verifiëren met Qlik Sense Enterprise.

4. Klik op de verificatieknop om u aan te melden. Er kan naar uw Qlik Sense Enterprise-referenties worden gevraagd.

U bent nu geverifieerd en Qlik Sense Desktop wordt geopend.

Wanneer u hierna Qlik Sense Desktop start, kunt u op de verificatieknop klikken en u aanmelden met uw Qlik Sense Enterprise-referenties.

De clientverificatiekoppeling ontvangen van uw beheerder

Doe het volgende:

1. Klik op de verificatiekoppeling verstrekt door uw Qlik Sense-beheerder.

Als u niet op de koppeling kunt klikken, kopieert u de koppeling naar uw browser en drukt u op Return.

Als u gebruikmaakt van Google Chrome, moet u de koppelingsoptie uit de adresbalk selecteren die niet Google Search weergeeft.

Google Chrome adress bar with link options.

2. Er verschijnt een dialoogvenster waarin u wordt gevraagd te bevestigen dat u de verificatiekoppeling wilt openen met behulp van de Qlik Sense. Bevestig het dialoogvenster.

Qlik Sense Desktop wordt geopend en de verificatiekoppeling wordt aan de welkomstpagina toegevoegd onder Verifiëren met Qlik Sense Enterprise.

3. Klik op de verificatiekoppeling. Er kan naar uw Qlik Sense Enterprise-referenties worden gevraagd.

U bent nu geverifieerd en Qlik Sense Desktop wordt geopend.

Wanneer u hierna Qlik Sense Desktop start, kunt u op de verificatieknop klikken en u aanmelden met uw Qlik Sense Enterprise-referenties.

Een hubs.ini-bestand ontvangen van uw beheerder

Doe het volgende:

1. Kopieer het hubs.ini-bestand dat u van uw beheerder hebt gekregen naar de volgende locatie: C:\Users\<gebruikersnaam>\Documents\Qlik\Sense\Hubs\.

De volgende keer dat u Qlik Sense Desktop opstart, wordt een verificatiekoppeling toegevoegd aan de welkomstpagina onder Verifiëren met Qlik Sense Enterprise.

2. Klik op de verificatiekoppeling. Er kan naar uw Qlik Sense Enterprise-referenties worden gevraagd.

U bent nu geverifieerd en Qlik Sense Desktop wordt geopend.

Wanneer u hierna Qlik Sense Desktop start, kunt u op de verificatieknop klikken en u aanmelden met uw Qlik Sense Enterprise-referenties.

Afmelden

U kunt ervoor kiezen zich af te melden bij Qlik Sense Desktop.

Doe het volgende:

• Klik op y en vervolgens op in het pop-upmenu.

Qlik Sense Desktop openen in een webbrowser

Standaard wordt Qlik Sense Desktop uitgevoerd in een eigen venster. Maar u kunt het programma ook openen in een webbrowser.

Voordat u het programma in een webbrowser kunt openen, moet u zich aanmelden met Qlik Sense Desktop.

Doe het volgende:

1. Start Qlik Sense Desktop vanuit het startmenu.
  2. Open een (ondersteunde) webbrowser.
  3. Typ http://localhost:4848/hub in de adresbalk van de browser.

Qlik Sense Desktop wordt geopend in de webbrowser, met een weergave van de hub met al uw apps.

Opmerking:

U kunt nu de taal van Qlik Sense Desktop wijzigen. Ga voor meer informatie naar Taal wijzigen in Qlik Sense.

Tip:

Als u Microsoft Internet Explorer gebruikt en de pictogrammen in de hub worden niet correct weergegeven, kunt u een instelling wijzigen onder Internetopties voor Microsoft Internet Explorer. Voeg het webadres voor de hub toe onder Vertrouwde sites.