Een berekende dimensie maken

U kunt een berekende dimensie maken op het tabblad Masteritems in het bedrijfsmiddelenvenster. De uitdrukkingseditor wordt geopend vanuit het dialoogvenster Nieuwe dimensies maken.

1. Klik op de kop Dimensies op het tabblad Masteritems om de categorie uit te vouwen.

2. Klik op Nieuw maken.

Het dialoogvenster Nieuwe dimensies maken wordt geopend.

3. Klik op Uitdrukking in het tekstvak Veld om het dialoogvenster Uitdrukking toevoegen te openen.

U kunt nu op verschillende manieren uitdrukkingen toevoegen, afhankelijk van uw voorkeuren en van verschillende complexiteitsniveaus.

TipU kunt ook een uitdrukking toevoegen door rechtstreeks in het tekstvak Veld te typen, maar u ontvangt dan geen syntaxismarkeringen en er wordt geen syntaxiscontrole uitgevoerd.

Een algemene functie gebruiken

1. Selecteer een veld in de vervolgkeuzelijst.

2. Klik op de aggregatiefunctie die u wilt gebruiken.
  3. Klik op Invoegen om de functie en het veld in te voegen in de uitdrukkingseditor.

TipU kunt alleen een functie of alleen een veld invoegen door slechts één van beide te selecteren.
  4. Klik op Toepassen om het dialoogvenster Uitdrukking toevoegen te sluiten.

Ga verder door de beschrijvende gegevens voor de dimensie toe te voegen.

Uitdrukkingen toevoegen door ze te typen

1. Typ de uitdrukking rechtstreeks in de uitdrukkingseditor.

De veldnamen die u in de uitdrukking gebruikt worden gecontroleerd en de syntaxis van de uitdrukking wordt gevalideerd.

TipZodra u begint te typen, start de validatie van de uitdrukking in de uitdrukkingseditor. Als er een fout in de uitdrukking staat, krijgt u een hint over wat er niet klopt. Klik op het pictogram naast de hint voor extra informatie over de fout.

Elke regel van de uitdrukkingseditor is genummerd en speciale syntaxis wordt gemarkeerd.

2. Klik op Toepassen om het dialoogvenster Uitdrukking toevoegen te sluiten.

Voor een meting kunt u doorgaan door de beschrijvende gegevens voor de meting toe te voegen.

Een uitdrukking toevoegen via het eigenschappenvenster

U kunt via het eigenschappenvenster een uitdrukking toevoegen aan een visualisatie.

1. Open het werkblad met de visualisatie die u wilt bewerken.

2. Klik op Bewerken Werkblad bewerken om het eigenschappenvenster te openen. (Als het verborgen is, klikt u op Eigenschappen tonen Werkbladeigenschappen tonen in de rechterbenedenhoek om het te openen.)

3. Klik op de visualisatie die u wilt bewerken.

Het eigenschappenvenster voor die visualisatie wordt aan de rechterkant weergegeven.

4. Klik onder Gegevens op Gegevens toevoegen en selecteer Dimensie.

Er wordt een dimensietekstvak weergegeven.

5. Typ uw uitdrukking. De uitdrukking moet beginnen met een isgelijkteken (=), omdat anders de tekenreeks als tekst wordt geïnterpreteerd.

Gedetailleerde help bij syntaxis

U kunt de online help met de volledige beschrijving van hoe u de huidige functie gebruikt openen door te dubbelklikken op de naam van de functie in de uitdrukkingseditor en op Ctrl+H op het toetsenbord te drukken. Deze functie is beschikbaar als u het eerste haakje van de uitdrukking na de functienaam hebt ingevoerd.

InformatieDeze functie wordt alleen ondersteund als u een computer met een toetsenbord gebruikt.

De beschrijvende gegevens voor de dimensie toevoegen

Nadat u de uitdrukking hebt ingevoerd, moet u beschrijvende informatie toevoegen.

1. Typ een naam voor de dimensie.

2. Typ een beschrijving voor de dimensie (optioneel).

3. Optioneel klikt u op Pijl-omlaag in de vervolgkeuzelijst voor een kleur en selecteert een kleur via een van de volgende methoden:

• Klik op een van de kleuren in het palet.
    • Typ een kleurcode van 6 tekens in het veld voor hexadecimale invoer: #.
    • Klik op Opties weergeven onder in het dialoogvenster, selecteer een kleur in het kleurenwiel en stel desgewenst de schuifregelaar voor de kleurverzadiging bij.
  4. Voeg info toe (optioneel).

5. Klik op Maken.
  6. Klik op Klaar om het dialoogvenster te sluiten.

De berekende dimensie wordt nu opgeslagen in de categorie Dimensies van de Masteritems en u kunt deze gebruiken voor visualisaties.