Woordenlijsten maken

Met woordenlijsten kunt u termen toevoegen voor Insight Advisor. Deze kunnen worden gebruikt als synoniemen voor velden en waarden die niet in de gegevens voorkomen, of om aangepaste analyses te definiëren. Voor het gebruik van woordenlijsten hebt u geen aangepast logisch model nodig.

Met behulp van woordenlijsten kunt u synoniemen definiëren en uw analyses aanpassen. Met synoniemen kunt u termen toevoegen die waarden of selecties van waarden in uw gegevensmodel definiëren. Met aangepaste analyses kunt u de reactie definiëren voor aangepaste vragen of onvolledige vragen en de specifieke resultaten opgeven die door Insight Advisor worden geretourneerd.

Waarom zou u woordenlijsten maken?

De woordenlijst is een belangrijk hulpmiddel voor het voorbereiden van uw app voor zoekopdrachten in natuurlijke taal. Insight Advisor probeert alle zoekopdrachten in natuurlijke taal te koppelen aan veldnamen en veldwaarden in uw gegevens. Het weet echter niet alle mogelijke zoektermen die app-gebruikers mogelijk invoeren. Met behulp van woordenlijsten kunt u deze gaten in de terminologie invullen en termen koppelen aan velden en veldwaarden.

In de zelfstudie-app hebt u bijvoorbeeld producten die onder zwemkleding ('swimwear') vallen. Deze items bevinden zich in de categorie Beachwear in de gegevens. Als u in Insights zoekt naar swimwear, krijgt u geen resultaten.Zo kunt u ook niet zoeken naar footwear en resultaten krijgen voor schoenen voor dames én heren.

Aangepaste analyses zijn nuttig wanneer u weet welke analyses u de consumenten van uw app wilt laten ontvangen op basis van hun zoektermen. Bijvoorbeeld als u weet dat de gebruikers van uw app regionale gegevens graag in kaartvorm bekijken. U kunt een aangepaste analyse maken die ervoor zorgt dat er kaarten worden aangeboden wanneer gebruikers regionaal in hun zoekopdrachten opnemen.

Woordenlijsten voor strandkleding ('beachwear') maken

1. Vanuit Voorbereiden klikt u op Woordenlijst.

2. Klik in Synoniemen op Termen maken.

3. In Termen voert u de volgende termen in:

• swimwear

• swimsuits

4. Onder Van toepassing op selecteert u CategoryName.

5. Onder Voorwaarde selecteert u In.

6. Onder In selecteert u de volgende waarden:

• Beachwear

7. Klik op Maken.

Woordenlijsten voor schoenen ('footwear') maken

1. Klik in Synoniemen op Termen maken.

2. In Termen voert ufootwear in.

3. Onder Van toepassing op selecteert u CategoryName.

4. Onder Voorwaarde selecteert u In.

5. Onder In selecteert u de volgende waarden:

• herenschoenen
    • damesschoenen

6. Klik op Maken.

Aangepaste regionale analyses maken

Voor deze aangepaste analyse geeft u geen meting op. Hiermee kan Insight Advisor een meting kiezen afhankelijk van hoe een gebruiker regionaal gebruikt in een query.

1. Klik op Aangepaste analyse.

2. Klik op Trefwoorden maken.

3. Voer onder Termen het trefwoord regionaal in.

4. Onder Analyse selecteert u Uitsplitsing (georuimtelijk).

5. In Gegevens selecteert u onder Geografisch de optie Land.

6. Klik op Diagram.

7. Bij Diagramtype selecteert u Kaart.

8. Klik op Maken.

Resultaten

Navigeer naar Insights. Voer de zoekopdracht what is the average freight for footwear in. U krijgt nu resultaten voor zowel herenschoenen als damesschoenen.

Voer de zoekopdracht gross profit for swimwear in 2019 in. U krijgt nu resultaten voor 'beachwear' terwijl u zoekt naar 'swimwear'.

Voer nu de zoekopdracht show me regional sales in. U krijgt nu een kaartverdeling van de verkoop per land.

Hartelijk dank!

U hebt deze zelfstudie nu voltooid en hopelijk beschikt u nu over wat meer kennis van het gebruiken van bedrijfslogica en Insight Advisor in Qlik Sense.