App-ontwerp

OP DEZE PAGINA

App-ontwerp

U hebt de gegevens geladen. Het is nu tijd om werkbladen en visualisaties te maken. Bij het ontwerp van het dashboard moet u de juiste objecten op de juiste manier gebruiken en de werkbladen goed structureren en gebruikersvriendelijk maken.

Deze app is tamelijk eenvoudig, maar u leert wel een paar basis-ontwerpprincipes.

Als u een eigen app wilt bouwen, kunt u op de Qlik-website www.qlik.com wat inspiratie opdoen. Daar is een groot aantal apps voor heel veel verschillende doelen te vinden. De kans is groot dat u daar een handige sjabloon kunt vinden om te gebruiken bij het ontwerpen van uw eigen app.

De werkbladen maken

De app die u gaat bouwen bestaat uit vier werkbladen: Dashboard, Product Details, Customer Details en Customer Location.

Doe het volgende:

1. Open het app-overzicht, klik op Nieuw werkblad maken en geef het werkblad de naam Dashboard.
  2. Maak drie extra werkbladen en geef deze de namen Product Details, Customer Details en Customer Location.
    U hebt nu vier werkbladen die samen deel uitmaken van dezelfde app, Tutorial.

In de volgende schermafbeeldingen ziet u hoe de app eruitziet als u deze zelfstudie hebt afgerond.

Dashboard-werkblad met verschillende visualisaties.

Dashboard sheet

Product Details-werkblad met verschillende visualisaties.

Product Details sheet

Customer Details-werkblad met verschillende visualisaties.

Customer Details sheet

Customer Location-werkblad met verschillende visualisaties.

Customer Location sheet

Zoals u ziet, lijken de werkbladen erg op elkaar. Ze bevatten allemaal Filtervakken aan de linkerkant. Het is goed om bij het ontwerpen van een app zoveel mogelijk te streven naar consistentie.

In alle werkbladen moet u de visualisaties op dezelfde plaats zetten, zodat de gebruiker weet waar ze te vinden zijn. Het ontwerp moet logisch in elkaar zitten, zodat het gebruikers ondersteunt in het bereiken van het doel, namelijk Gegevensdetectie. De plaatsing is dus één aspect van het ontwerp, een ander aspect is de keuze van de visualisatie.

Elke visualisatie heeft z'n eigen voordelen; u moet goed begrijpen wat deze voordelen zijn om een efficiënte en goed werkende app te kunnen bouwen. De visualisaties hebben tot op zekere hoogte geen uitleg nodig.

Grafische elementen zijn handig voor overzichten en de weergave van trends, terwijl tabellen ruimtebesparend zijn, aangezien zij grote hoeveelheden gegevens kunnen weergeven maar beperkte ruimte in beslag nemen. U krijgt de precieze getallen, maar u verliest de snelle en gemakkelijk te verwerken informatie die in grafische elementen wordt overgebracht.