Wizard Bestand

De wizard Bestand wordt automatisch weergegeven als er een bestand of een HTML-tabel wordt geopend met behulp van de knop Tabelbestanden... op de pagina Gegevens van het Functievenster in het dialoogvenster Script bewerken. De wizard wordt ook geopend wanneer een bestand van een ander type dan QlikView wordt geopend via het menu Bestand.

Bestandstypen die in QlikView worden herkend, zijn tekstbestanden met scheidingstekens (zoals csv-bestanden), bestanden met een vaste recordlengte, dif-bestanden, Excel-bestanden, HTML-bestanden en XML-bestanden. Deze bestandstypen worden tabelbestanden genoemd.

U kunt bestanden laden vanaf het lokale netwerk of rechtstreeks vanaf internet.

Voor het laden van een bestand op een lokaal netwerk gebruikt u de knop Tabelbestanden in het dialoogvenster Script bewerken. Als het bestand een extensie heeft van een tabelbestand, .csv, .txt, .tab, .skv, .fix, .dif, .htm, .html, .shtml, .xhtml, .php of .asp, wordt het bestand weergegeven in het dialoogvenster Lokale bestanden openen. Het bestand kan ook worden geopend als het een andere extensie heeft. Daarvoor stelt u Bestandstype in op Alle bestanden (*.*) in het dialoogvenster Lokale bestanden openen. De inhoud moet wel door QlikView kunnen worden geïnterpreteerd. Dat staat echter los van welke extensie het bestand heeft.

U kunt een bestand rechtstreeks vanaf het Internet laden door de URL te plakken (nadat u deze uit de webbrowser hebt gekopieerd) in het tekstvak met de naam Bestandsnaam in het dialoogvenster waarin u naar een FTP kunt bladeren. Klik vervolgens op Openen.

Nadat een bestand is geselecteerd, wordt de bestandswizard geopend. De wizard bevat vijf pagina's: Bron, Type, Transformeren, Opties en Script. Op de pagina Bron hoeft maar zelden iets te worden gewijzigd, zodat de wizard begint op de pagina Type. Met de knoppen <<Vorige en Volgende>> gaat u van de ene naar de andere pagina.

Op de pagina's Type en Opties bevindt zich een voorbeeldweergave die toont hoe QlikView het bestand heeft geïnterpreteerd. Op de pagina Script kunt u instellen hoe het script wordt weergegeven in het dialoogvenster Script bewerken.

Met de knop Voltooien wordt de wizard afgesloten en wordt er een load-opdracht in het load-script.gegenereerd.

Voor het laden van een bestand op een lokaal netwerk gebruikt u de knop Tabelbestanden in het dialoogvenster Script bewerken. Als het bestand een extensie heeft van een tabelbestand, zoals .csv, .txt, .tab, .skv, .fix, .dif, .htm, .html, .shtml, .xhtml, .php of .asp, wordt het bestand weergegeven in het dialoogvenster Lokale bestanden openen. Het bestand kan ook worden geopend als het een andere extensie heeft. Daarvoor stelt u Bestandstype in op Alle bestanden (*.*) in het dialoogvenster Lokale bestanden openen. De inhoud moet wel door QlikView kunnen worden geïnterpreteerd. Dat staat echter los van welke extensie het bestand heeft.

U kunt een bestand rechtstreeks vanaf het Internet laden door de URL te plakken (nadat u deze uit de webbrowser hebt gekopieerd) in het tekstvak met de naam Bestandsnaam in het dialoogvenster waarin u naar een FTP kunt bladeren. Klik vervolgens op Openen.

Nadat een bestand is geselecteerd, wordt de bestandswizard geopend. De wizard bevat vijf pagina's: Bron, Type, Transformeren, Opties en Script. Op de pagina Bron hoeft maar zelden iets te worden gewijzigd, zodat de wizard begint op de pagina Type. Met de knoppen <<Vorige en Volgende>> gaat u van de ene naar de andere pagina.

Op de pagina's Type en Opties bevindt zich een voorbeeldweergave die toont hoe QlikView het bestand heeft geïnterpreteerd. Op de pagina Script kunt u instellen hoe het script moet worden gepresenteerd in het dialoogvenster Script bewerken.

Met de knop Voltooien wordt de wizard afgesloten en wordt er een load-opdracht in het script gegenereerd.