Macro's in QV-documenten op de QV-server

Macro's op QlikView Server

QlikView Server kan macro's uitvoeren in QlikView-documenten. Vanwege de client-serveromgeving zijn er wel enkele aandachtspunten bij het gebruik van macro's.

Bij het gebruik van QlikView als client worden alle macro's op de client uitgevoerd. In deze situatie zijn er meer bewerkingen toegestaan.

Opmerking: Als uitgebreid gebruik wordt gemaakt van macro's, kan dit leiden tot mogelijke problemen doordat macro's tegelijkertijd in plaats van na elkaar worden uitgevoerd, zoals een ontwerper mogelijk had bedoeld.

Beperkingen van de macrofunctionaliteit

De macrofunctionaliteit die gewoonlijk goed werkt in de QlikView Server-omgeving bij elk type client is:

• Logische bewerkingen zoals in velden wissen of selecteren
  • Bewerkingen die betrekking hebben op variabelen

De volgende functionaliteitsoorten kunnen beter niet worden gebruikt in de QlikView Server-omgeving, omdat ze tot onverwachte resultaten kunnen leiden:

• Opmaakbewerkingen die via SetProperties worden toegepast op de eigenschappen van werkbladen en werkbladobjecten
  • Bewerkingen waarbij de document- of gebruikerinstellingen worden gewijzigd
  • Alle scriptgerelateerde bewerkingen, inclusief Reload
  • Gegevensreductiebewerkingen, bijvoorbeeld ReduceData
  • Bewerkingen zoals het opslaan en openen van documenten
Opmerking: Opmaakbewerkingen die worden toegepast op de eigenschappen van serverobjecten worden ondersteund.

Beperkingen bij het uitvoeren van macro's

De volgende reactieveroorzakers werken op de gebruikelijke wijze in de QlikView Server-omgeving voor alle clients; alleen worden in de AJAX-modus geen reactieveroorzakers ondersteund:

Document.OnAnySelect

Field.OnSelect

Field.OnChange

Field.OnUnlock

Document.OnPressMacroButton

Variable.OnChange

Variable.OnInput

De volgende reactieveroorzakers kunnen beter niet worden gebruikt in de QlikView Server-omgeving, omdat ze zinloos zijn of tot onverwachte resultaten kunnen leiden:

OnPostReduceData

OnPostReload

VBScript-functies

VBScript- of JScript-functies die in de macromodule van een QlikView-document zijn gedefinieerd, functioneren goed op QlikView Server. Wel zijn de algemene functionaliteitsbeperkingen die in de vorige paragraaf zijn genoemd, van toepassing.

Naar de server exporteren

Het is mogelijk de inhoud van een willekeurige grafiek naar een tekstbestand op de server te exporteren door gebruik te maken van een macro die aan een knop is verbonden. Deze functionaliteit moet worden toegevoegd aan het QlikView-document. Daarna kan de macro van de QlikView Server direct worden uitgevoerd in de webbrowser.