Systeemvelden

Naast de velden die uit de gegevensbron worden gehaald, worden er in QlikView ook systeemvelden gemaakt. Deze velden beginnen allemaal met "$" en kunnen op een werkblad worden weergegeven net zoals gewone velden. Systeemvelden worden vaak gemaakt bij de uitvoering van het script en ze dienen voornamelijk als hulp bij het ontwerp van documenten.

Systeemvelden tonen

Voer de volgende stappen uit:

1. Klik met de rechtermuisknop op het werkblad en selecteer Systeemvelden.
  2. Schakel het selectievakje Systeemvelden tonen in.

De systeemvelden zijn nu beschikbaar als alle andere velden.

Beschikbare systeemvelden

De volgende systeemvelden kunnen worden weergegeven:

$Table Alle interne tabellen die door het script zijn geladen. Bij selectie van een tabel wordt er een informatiesymbool in de titelbalk van de keuzelijst geactiveerd. U kunt de tabel bekijken door hierop te klikken, als de tabel afkomstig is uit een bestand.
$Field De velden die uit de tabellen zijn ingelezen. Als u voor deze keuzelijst Frequentie tonen instelt op de pagina Eigenschappen keuzelijst: Algemeen, kunt u gemakkelijk de sleutelvelden vinden die in verschillende interne tabellen voorkomen.
$Fields De getallen in deze keuzelijst geven het aantal velden in de verschillende tabellen weer.
$FieldNo In deze keuzelijst wordt de positie van de velden in de tabellen weergegeven.
$Rows In deze keuzelijst wordt het aantal rijen in de tabellen weergegeven.
$Info Als het document Info-tabellen bevat, worden hier de betreffende namen weergegeven.

Systeemtabel

QlikView kan automatisch een draaitabel maken die gebruikmaakt van de systeemvelden. De tabel wordt Systeemtabel genoemd en bevat de twee dimensies $Field en $Table en de uitdrukking only([$Field]). De systeemtabel wordt standaard gesorteerd op basis van frequentie. Het systeemtabelobject is niet beschikbaar voor de clients van de QlikView Server (AJAX- en Plugin-clients).

Een systeemtabel maken

Voer de volgende stappen uit:

1. Klik met de rechtermuisknop op het werkblad en selecteer Nieuw object.
  2. Selecteer Systeemtabel.