Schuifbalk/Agenda-object

Met schuifbalk/agenda-objecten kunt u op een alternatieve manier veldwaarden in QlikView selecteren. Ze kunnen ook worden gebruikt voor het opgeven van waarden in QlikView-scriptvariabelen. Zoals de naam al uitdrukt, zijn er twee geheel verschillende modi voor het schuifbalk/agenda-object. Hoe verschillend de weergave in de verschillende modi ook is, de werking is grotendeels hetzelfde.

Als u met de rechtermuisknop op een schuifbalk/agenda-object klikt, wordt het Schuifbalk/agenda-object: Object weergegeven. Dit menu kan ook worden geopend vanuit het menu Object als het schuifbalk/agenda-object het actieve object is.

Een schuifbalk/agenda-object gebruiken

Schuifbalkmodus

U kunt een enkele waarde, twee waarden of een waardebereik (afhankelijk van de eigenschappen van het object) selecteren in een veld of toevoegen aan een of twee variabelen door de schuiver over de schuifbalkachtergrond te slepen. De schuiver kan ook met de schuifpijlen worden verplaatst. Sommige schuifbalken bevatten een schaal en schaaleenheden voor navigatie.

Agendamodus

Een schuifbalk/agenda-object in agendamodus wordt in de layout weergegeven als een keuzelijst met een agendapictogram aan de rechterkant. Als u op het agendapictogram klikt, wordt het uitgevouwen tot een agenda. U kunt van maand en jaar wisselen met behulp van de pijlknoppen of de vervolgkeuzelijst voor maand en jaar. Als u een datum of een datumbereik hebt geselecteerd (afhankelijk van de eigenschappen van het object) wordt de selectie toegepast op het onderliggende veld of de onderliggende variabele.

Als het object is verbonden aan een veld, worden de selecties in de velden in de uitgevouwen agenda weergegeven, waarbij dezelfde selectiekleurcodes worden gebruikt als in de vervolgkeuzelijsten (bijvoorbeeld groen voor geselecteerde waarden). Indien het object op meerdere waarden is ingesteld, kunt u deze selecteren door te klikken en de muisaanwijzer over meerdere waarden te slepen, net zoals in een keuzelijst. Door op de Ctrl-toets te drukken kunt u ook meerdere waardebereiken te selecteren, zelfs in verschillende maanden of jaren. Als de agenda na selectie wordt gesloten, functioneert de vervolgkeuzelijst als een vervolgkeuzeveld in een meervoudige keuzelijst.

Menu Object

Het menu Object voor schuifbalk/agenda-objecten wordt geopend door met de rechtermuisknop op het object te klikken. Dit menu bevat de volgende opdrachten:

Eigenschappen... Hiermee opent u het dialoogvenster Schuifbalk/Agenda-objecteigenschappen waarin diverse parameters kunnen worden ingesteld.