Invoerobject

Het invoerobject is een werkbladobject waarin u gegevens in QlikView-variabelen kunt invoeren en de bijbehorende waarden kunt weergeven.

Klik met de rechtermuisknop op het invoerobject om het invoervak te openen. Dit menu kan ook worden geopend vanuit het menu Object als het invoerobject het actieve object is.

Het invoerobject gebruiken

Het invoerobject bestaat uit drie kolommen en lijkt een beetje op de meervoudige keuzelijst. In de eerste kolom wordt een lijst variabelen getoond. De tweede kolom bevat het is-gelijkteken '=' en de derde kolom de waarden van de variabelen. Het vak kan een of meer variabelen bevatten, elk in een aparte rij.

Variabelen in QlikView zijn benoemde eenheden die slechts een enkele gegevenswaarde bevatten, in tegenstelling tot velden, die meerdere waarden kunnen bevatten (en dat meestal ook doen). Terwijl velden hun waarden verkrijgen via de scriptopdrachten load en select, verkrijgen variabelen hun waarde via de scriptopdrachten let en set, via automatiseringsoproepen of invoerobjecten in de opmaak.

Variabelen kunnen numerieke of alfanumerieke gegevens bevatten. Als het eerste teken van een variabelewaarde het isgelijkteken '=' is, probeert QlikView de waarde als formule (QlikView-uitdrukking) te interpreteren. Vervolgens wordt niet de formuletekst, maar het resultaat weergegeven of geretourneerd.

In een invoerobject wordt de huidige waarde van de variabele getoond. Als u op een waarde in het invoerobject klikt, wordt voor die cel de modus invoer bewerken ingeschakeld, zodat u een nieuwe waarde kunt invoeren of de oude kunt wijzigen. Als de variabele een formule bevat, wordt nu de formule zelf getoond, in plaats van het resultaat ervan. In de modus bewerken bevat de cel doorgaans een knop ..., waarmee een volledig bewerkingsvenster wordt geopend dat kan worden gebruikt om geavanceerde formules te maken. De functie van een variabelecel in een invoerobject kan worden vergeleken met die van een cel in een spreadsheet.

Soms bevat de variabelecel een vervolgkeuzelijstpictogram, waarmee u snel toegang krijgt tot recentelijk gebruikte waarden of voorgedefinieerde waarden. Voor een variabele kan een invoerbeperking gelden, zodat waarden die niet aan de voorwaarden voldoen, niet als invoer worden geaccepteerd. In bepaalde gevallen kan aan een variabele in een invoerobject de modus Alleen-lezen zijn toegekend, en kan de variabele niet worden bewerkt.

See also:

• Object
  • Eigenschappen invoerobjectAlgemeenEigenschappen
  • Eigenschappen invoerobjectBeperkingenEigenschappenWeergegeven variabelenVariabelenBeperkingen
  • DocumenteigenschappenVariabelenInstellingenDocumenteigenschappenVariabelenSysteemvariabelen tonenNieuw...Verwijderen
  • Instellingen voor geselecteerde variabelewaarde...Uitdrukking bewerken
  • Opnemen in bladwijzers
  • Invoerbeperkingen
  • ValueList
  • Vooraf gedefinieerde waarden
  • See also:

• Eigenschappen invoerobjectGetalEigenschappen
  • Variabelen
  • Documenteigenschappen: Getal
  • Documentinstellingen opheffen
  • In percentage (%) tonenGetallenGeheel getalVast aan
  • DecimaalDuizendScheidingstekens
  • ISO
  • Systeem
  • See also:

• LettertypeTekenstijlPunten
  • Eigenschappen object: LettertypeToepassen op objectenDocumenteigenschappen: Lettertype
  • Documenteigenschappen: Lettertype
  • Gebruikersvoorkeuren: Lettertype
  • kleurvastberekend
  • Kleurfuncties

• Randen gebruiken
  • VereenvoudigdOpmaakmodusDocumenteigenschappen: AlgemeenSchaduwintensiteitRandbreedte
  • Afgeronde hoeken
  • Afgeronde hoekenAfgeronde hoekenGeavanceerdOpmaakmodusDocumenteigenschappen: Algemeen
  • Laag
  • Laag
  • Thema-editor...
  • Thema's
  • Thema toepassen...
  • Opmaakthema's
  • Tonen
  • Tonen
  • Opties
  • OptiesDocumenteigenschappen: OpmaakWerkbladeigenschappen: Beveiliging
  • Schuifbalken

Menu Object

Eigenschappen... Hiermee wordt de pagina Eigenschappen invoerobject geopend, waarin u de parameters ervan kunt instellen.